fbpx

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Waterontharders hebben grote voordelen voor bedrijven. Hotels en restaurants zetten ze al langere tijd in om het schoonmaken te vergemakkelijken en hun apparatuur een langer leven te geven. Hiermee worden veel kostbare poetsminuten uitgespaard. Maar daar houdt het niet op. Ook als consument valt er voordeel te halen uit een waterontharder. Wil je het gemak van een waterontharder zelf ondervinden? Hieronder zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Voordelen van zout

Er zijn inmiddels verscheidene waterontharders op de markt, met een magneet, filter of zoutsysteem. Maar welke levert nou het meeste voordeel op? Een magnetische waterontharder haalt bijvoorbeeld niets uit het water, maar verandert alleen de moleculen van kalk. Bovendien functioneert het alleen binnen een bepaalde afstand. Bij een filter kan het kostenplaatje voor het onderhoud oplopen. De filters kunnen namelijk niet gereinigd worden en zijn niet recyclebaar. Een filter zorgt er ook voor dat het kalk zich minder hecht, maar het kalk blijft aanwezig. Ga je voor een waterontharder met zout, dan is alleen de aanschaf ervan een grote investering, die zich op de lange termijn zeker terugverdient.

voordelen waterontharder

Kleine schoonmaak

Zo hoef je je met een waterontharder met zout geen zorgen meer te maken over kalkaanslag en bespaar je veel schoonmaakwerk in de badkamer en keuken. Al het sanitair is glad, zonder kalkaanslag in de douche of badkuip. Spiegels, glaswanden en ramen drogen op zonder kalkvlekken en ook de tegels glanzen meer dankzij het zachte water.

Dit is waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn!

Duurzaamheid

Door het zachtere water hoef je ook nog eens veel minder zeep te gebruiken, wat minder belastend is voor het milieu én de waterzuivering. Daarnaast is het niet meer nodig om agressieve producten te gebruiken voor het verwijderen van kalk. Zo kun je wel tot 50% minder schoonmaakmiddelen gebruiken. De vaatwasser heeft geen zout meer nodig, en met een theelepel vaatwaspoeder is je vaat schoon. Het wasgoed wordt zachter (zonder wasverzachter!) en is makkelijker te strijken.

Apparatuur

Hierdoor werken apparaten zoals je vaatwasser, wasmachine, cv-ketel, waterkoker en koffiezetapparaat beter en zijn ze minder snel aan vervanging toe. Bij het verwarmen van hard water komt namelijk kalk en magnesium vrij, die een laag ketelsteen vormen. Aangezien ketelsteen warmte isoleert, wordt dit gedeeltelijk tegengehouden en is er meer energie nodig om water op te warmen. Apparaten die water elektrisch verwarmen gaan zo sneller defect, doordat het verwarmingselement oververhit raakt. Een waterontharder kan je dus een grote besparing opleveren.

Betere smaak

Zacht water smaakt niet alleen beter, maar laat je eten ook beter smaken. Dat komt omdat het water zuiverder is en dus ook neutraler. Je hebt hierdoor geen bijsmaak van het kalk. Soms wordt gedacht dat het water zouter van smaak is door het gebruik van zout, maar dit is niet het geval. Het zout komt namelijk niet in aanraking met het drinkwater dat uit je kraan stroomt. Bovendien kun je zelf bepalen hoeveel kalk je wilt toelaten en dit vervolgens bijstellen. Zo kun je het water dus aanpassen naar jouw smaak.

Huidvriendelijk

Wist je daarnaast dat een waterontharder ook voordelen heeft voor je huid en haar? Kalk droogt de huid namelijk uit en als je huid minder droog is, zal het ook minder geïrriteerd zijn. Mensen die last hebben van een huidaandoening zoals psoriasis, acne of eczeem, of een droge of gevoelige huid hebben, kunnen hier de vruchten van plukken. Je kunt dit navragen bij een huidspecialist: je dermatoloog kan je precies vertellen wat het effect van een waterontharder is op je huid.

Zacht haar

Ook kun je je haar fris, mooi en zacht houden. Voor kappers is een waterontharder daarom een goede investering. Het zachte water heeft niet alleen effect op het haar van de klanten, maar ook het verf en de handen van de kappers (zoals kapperseczeem). Wanneer je gekleurd of geknipt haar wast met hard water, voelt het haar na het drogen vaak droog en dof aan. Met een waterontharder is dit verleden tijd en hoef je minder haarproducten te gebruiken. Zo bespaar je kosten op shampoo en is conditioner vaak overbodig.