Blog


De feiten en fabels over waterontharders!

Waterontharders worden steeds populairder. Zowel particulieren als bedrijven ervaren het nut van deze apparaten. Het is vaak even een investering, maar het brengt vervolgens veel voordelen met zich mee. Toch bestaan er nog bij veel mensen onduidelijkheden over het ontkalken van water. Maar welke informatie over de waterontharders is waar en wat is niet waar? Van Meerendonk stelt je graag op de hoogte van de feiten en fabels omtrent waterontharders.

waterontharders

Feit: waterontharders zijn goed voor het milieu

Waterontharders zijn van zichzelf al duurzaam. Omdat kalkaanslag wordt verminderd, heb je automatisch minder schoonmaakproducten nodig. En minder schoonmaakmiddelen betekent minder chemicaliën in de riolen. Daarnaast gaan schone apparaten langer mee, waardoor je je machines minder snel hoeft te vervangen. Zo bespaar je op afval. Bovendien werken waterontharders van Van Meerendonk zonder elektriciteit, waardoor er geen extra belasting op het milieu wordt gedaan. 

Fabel: onthard water smaakt zout

Deze verwarring ontstaat vaak omdat er bij het regenereren (‘reinigen’) van de waterontharder onthardingszout gebruikt wordt. Bij onthard water neemt het natriumgehalte toe, maar zorgt niet voor een zoute smaak. Als dit toch het geval is, is er iets aan de hand met het apparaat. Bij Van Meerendonk laten wij dan een deskundige bij jou komen om het probleem op te lossen. . 

Feit: het water smaakt anders (lekkerder?)

Een waterontharder haalt de stoffen calcium en magnesium uit het water. Zo krijg je ontkalkt, oftewel zacht, water en dit heeft invloed op de smaak. Veel mensen vinden dat bepaalde dranken daardoor beter smaken. Dit zijn met name de dranken waar je kraanwater voor gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan koffie of thee, maar ook wanneer je limonade aanmaakt met kraanwater. Wil je eens zacht water proeven? Kom langs in onze showroom om het te ervaren.  

Er bestaan veel onduidelijkheden over het ontkalken van water

Fabel: wanneer je zout op is, gaat dat ten koste van je waterontharder

Omdat er een beperkte hoeveelheid zout in je waterontharder zit, is het logisch dat het een keer opraakt. Dit betekent echter niet dat je waterontharder gelijk stopt met werken. Meestal kan het systeem nog een paar m3 onthard water leveren. Verder heeft het ook geen enkele invloed op je waterontharder wanneer het zout op is. Het enige wat er gebeurt is dat de kwaliteit van je water weer afneemt. Daarom is het wenselijk om zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Feit: zacht water is goed voor je huid

Douchen met hard water kan de gevoelige huid irriteren. Mensen die veel last hebben van een droge huid of bijvoorbeeld huidproblemen zoals eczeem, kunnen baat hebben bij zachter water. Zacht water is vaak niet de enige oplossing tegen een huidprobleem, maar kan wel bijdragen aan meer comfort en voorkomen dat de huid door een douchebeurt verder uitdroogt.

Fabel: er is één soort waterontharder

Elk huishouden of bedrijf heeft een eigen reden en doel voor het aanschaffen van de waterontharder. Daarom kan er niet maar één type waterontharder bestaan. Bij Van Meerendonk hebben wij verschillende soorten waterontharders die toegespitst zijn op bepaalde woon/werksituaties. Wat onze waterontharders wel allemaal gemeen hebben, is dat ze werken op ionen-uitwisseling en hars. Magnesium en calcium wordt hierdoor uit het water gefilterd zodat het hele huis of pand voorzien wordt van zacht water.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar waterontharders? Neem gerust contact met ons op voor vragen. We begrijpen dat een waterontharder een flinke investering kan zijn. Dan mag je ook uitstekende kwaliteit verwachten. Daarom staat een goede service altijd bij ons voorop. We vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek. Als je eerst nog meer informatie wilt of professioneel advies nodig hebt, staan we graag voor je klaar.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Is jouw water hard, en wat betekent dat?

Veel mensen staan nauwelijks stil bij de kwaliteit van het water dat we gebruiken.

Meer informatie

‘Mijn huidklacht is verminderd sinds de waterontharder’

Last van eczeem of een huidaandoening? Lees hier wat een waterontharder kan betekenen!

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Monteur aan het woord: hoe installeer je een waterontharder?

Denk je erover om een waterontharder aan te schaffen? Monteur Johannes vertelt hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

‘Met een waterontharder is schoonmaken een fluitje van een cent’

Met een waterontharder bespaart Deborah veel tijd en geld aan het schoonmaken.

Meer informatie

Stel al je vragen over waterontharders in een online consult

Wil je advies over het aanschaffen van een waterontharder?

Meer informatie

Verklein je ecologische voetafdruk met een waterontharder

Wil jij graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Ontdek de voordelen van een waterontharder voor mens en milieu!

Meer informatie

Veelgestelde vragen over waterontharders!

Weet jij wat een waterontharder inhoudt? Van Meerendonk beantwoordt al je vragen!

Meer informatie

Last van eczeem? De waterontharder helpt de huid!

Wist je dat een waterontharder helpt bij eczeem? Lees hier de werking van het apparaat!

Meer informatie