Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Je maakt er je hele woning mee kalkvrij, wat onder andere zorgt voor minder kalkaanslag in huis, behoud van je apparatuur en een zachtere huid. Aan een investering als deze zit natuurlijk een prijskaartje verbonden. Maar wat kost een waterontharder precies? In dit artikel hebben we alle factoren die van invloed zijn op de prijs van een waterontharder op een rijtje gezet.

kosten waterontharder

Aanschafkosten van een waterontharder

Omdat waterontharders verkrijgbaar zijn in alle soorten en maten, zijn er behoorlijke verschillen qua aanschafprijs. Modellen van B-merken zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan kwalitatieve ontharders van A-merken als de onze. Maar goedkoop is in onze branche duurkoop. De aanschafkosten van een kwalitatieve waterontharder zijn onder andere afhankelijk van onderstaande factoren:

1) Type waterontharder

De prijs van een waterontharder hangt ten eerste af van het type dat je aanschaft. De belangrijkste vraag is of je kiest voor een watergestuurde of een elektronische waterontharder. Deze verschillen als volgt van elkaar:

Welk type voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je op regelmatige tijden thuis en heb je een wisselend waterverbruik, dan is een watergestuurde variant gezien de prijs op termijn de beste keuze.

2) Harsvolume

Een tweede prijsbepalende factor is het harsvolume van de waterontharder. Op het moment dat het apparaat verzadigd is, wordt deze gespoeld met een mengsel van water en zout, zodat de harstank wordt gereinigd. Dit noemen we ook wel regenereren. Heb je een waterontharder met één harsfles, dan betekent dit dat je tijdens het regenereren geen zacht water hebt. Heb je een ontharder met twee harsflessen, blijft de tweede harsfles zacht water leveren zodra de eerste wordt geregenereerd. Deze tweede optie is logischerwijs wat duurder dan de eerste, maar kan dus wel 24/7 kalkvrij water leveren.

3) Zoutreservoir

Waterontharders kunnen verschillen qua model zoutreservoir. Zijn de overige onderdelen van de ontharder gelijk, dan kan het zoutreservoir het verschil maken qua prijs. Bij ons zijn deze reservoirs verkrijgbaar vanaf 10 kilo tot en met 75 kilo. Hoe groter hij is, hoe duurder, maar aan de andere kant hoeven grotere modellen ook minder vaak bijgevuld te worden.

4) Doorstroomsnelheid en -capaciteit

Een andere factor die meespeelt in de prijs van een waterontharder is de doorstroomsnelheid en onthardingscapaciteit. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen iets wezenlijk anders. De doorstroomsnelheid is de maximale hoeveelheid water die per uur door een waterontharder kan vloeien. De onthardingscapaciteit is de maximale hoeveelheid water die het hars kan ontharden bij een bepaalde hardheid. Deze moet in verhouding staan met je persoonlijke situatie. Is de onthardingscapaciteit te laag, dan zal de waterontharder te vaak gaan spoelen. Bij onze modellen heb je qua doorstroomcapaciteit twee opties: 1.500 liter of 2.600 liter per uur. Hoe hoger de doorstroomcapaciteit, hoe hoger ook logischerwijs de kosten.

Aanschafkosten bij Van Meerendonk

Bij Van Meerendonk waterontharders hebben we twee verschillende toestellen, die onder andere van elkaar verschillen qua doorstroomsnelheid en onthardingscapaciteit. De prijzen van onze waterontharders (afhankelijk van de opties) zijn:

Verbruikskosten van een waterontharder

Naast de aanschafkosten betaal je voor een waterontharder ook verbruikskosten. Deze zijn er in verschillende vormen:

Stroomverbruik
Een elektronische waterontharder werkt op stroom, waardoor je voor het gebruik ervan elektriciteitskosten moet betalen. Bij één keer per week regenereren komen deze kosten ongeveer uit op 9 kWh (ca. € 1,80) op jaarbasis. Bij een mechanische ontharder heb je uiteraard geen stroomkosten.

Zoutverbruik
Iedere waterontharder heeft zout nodig om water te kunnen ontharden. Om de zoveel tijd zul je dus nieuw regeneratiezout moeten kopen. Bij een mechanische waterontharder hoeft dit minder vaak dan bij een elektronische, omdat deze minder zout verbruikt. De modellen van Van Meerendonk verbruiken gemiddeld zo’n 25kg zout per persoon per jaar. Deze hoeveelheid kan afwijken afhankelijk van de hardheid van het water en het waterverbruik. Dit komt neer op een bedrag van zo’n 16 euro per persoon per jaar.

Waterverbruik
Naast stroom en zout verbruikt een waterontharder ook water, namelijk bij het regenereren. Dit komt bij een mechanische ontharder gemiddeld neer op zo’n 0,9m³ per persoon per jaar, waardoor je uitkomt op een kostenpost van grofweg 1 euro per jaar. Bij een elektronische waterontharder zal dit hoger zijn doordat deze op vaste tijden spoelt.

Onderhoudskosten van een waterontharder

Om je waterontharder in een goede staat te blijven houden zal je ook onderhoudskosten moeten betalen. Regelmatig onderhoud is aan te raden om het apparaat bijvoorbeeld te controleren op vervuiling van filters en de hardheid van het water. Ook worden tijdens zo’n onderhoudsbeurt eventuele modificaties uitgevoerd. Bij Van Meerendonk bieden wij een periodieke onderhoudsbeurt aan voor 99 euro. Deze voeren we één keer per twee jaar uit. Maak je hier gebruik van, dan zetten we bovendien de standaard fabrieksgarantie om naar een 10-jarig all-in garantie.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Ben je benieuwd wat een waterontharder bij jou thuis gaat kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave voor een waterontharder van Van Meerendonk. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor je woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie