Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Anno 2024 laten steeds meer huishoudens en bedrijven een waterontharder installeren. Niet zo gek, want waterontharders bieden enorm veel voordelen. Je vergemakkelijkt bijvoorbeeld het schoonmaken, geeft apparaten een langere levensduur en bespaart op je energierekening. Wil je het gemak van een waterontharder zelf ondervinden? In dit artikel hebben we alle voordelen op een rijtje gezet!

voordelen waterontharders

#1. Minder zeep nodig

Een van de voordelen van zacht water is dat zeep er beter in oplost, waardoor je er minder van nodig hebt. Hierdoor kun je bij het douchen of bij het afwassen wel de helft minder shampoo of afwasmiddel gebruiken.

#2. Goed voor de was

Ook als het gaat om wasmiddel kun je dankzij een waterontharder tot de helft minder gebruiken, terwijl de was nog steeds goed schoon wordt. Kalk bindt zich namelijk aan wasmiddel, waardoor je zonder ontharder extra veel moet gebruiken. Daarnaast blijven de stoffen mooi zacht, waardoor je weer minder wasverzachter nodig hebt. En dat is weer een besparing voor de portemonnee en het milieu.

#3. Minder kalkaanslag

Een groot nadeel van hard water is dat het kalk achterlaat op tegels, apparaten en wanden. Zelfs bij een lage waterhardheid is dit het geval. Bijkomend nadeel is dat vuil zich gemakkelijk aan de kalkaanslag hecht. Met een waterontharder kun je dit voorkomen. Op deze manier blijven je vloer- en wandtegels en glaswand schoon, en raken je kranen en douchekop niet verstopt. Dat scheelt weer schoonmaken en ontkalken!

Dit is waarom een waterontharder nuttig kan zijn!

#4. Beter voor apparatuur

Kalk heeft een isolerende werking, wat betekent dat het de werking van elektrische apparaten tegenwerkt. Vaak gaan apparaten hierdoor sneller stuk. Zonder waterontharder is het bijvoorbeeld nodig om apparaten als je waterkoker en koffiezetapparaat om de paar weken te ontkalken. Ook mag je zonnepanelen niet reinigen met hard water, doordat kalkaanslag de opname van zonne-energie verstoort. Een waterontharder lost al deze problemen op. Je apparaten werken beter én gaan langer mee.

#5. Lagere energierekening

Verwarmingselementen ontkomen helaas niet aan kalk. Zit er kalkaanslag op, dan verliezen ze een deel van hun rendement, waardoor ze harder moeten werken om je woning te verwarmen. Dankzij een waterontharder is dit verleden tijd. Op deze manier kun je dus flink besparen op je energierekening. Wel zo fijn met de huidige energieprijzen.

#6. Beter voor het milieu

Een waterontharder is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dit heeft meerdere redenen: ten eerste hoef je zoals gezegd minder energie te verbruiken om je woning warm te houden. Ten tweede gaan wasmachines, cv-ketels, boilers en andere huishoudelijke apparaten langer mee, waardoor je ze minder gauw hoeft te vervangen. Tot slot hoef je bij zacht water een stuk minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook daar is het milieu je dankbaar voor!

#7. Zachtere huid

Een ander mooi voordeel is dat een waterontharder een positieve invloed heeft op je huid. Douchen met zacht water zorgt er namelijk voor dat je huid ook zachter wordt, aangezien kalk een uitdrogende werking heeft op de huid. Daarnaast kan zacht water huidklachten verminderen, mocht je hier last van hebben. Het werkt bijvoorbeeld erg goed tegen eczeem of psoriasis.

#8. Lekkerder water

Tot slot is zacht water simpelweg lekkerder dan hard water. Uiteraard is dit subjectief, maar het is niet voor niets dat men bij restaurants of koffiebars vaak zweert bij zacht water. Voor lekkerdere koffie, thee of limonade moet je dus een waterontharder hebben.

Kies voor een waterontharder van Van Meerendonk

Wil jij ook profiteren van al deze voordelen? Kies dan voor één van de waterontharders van Van Meerendonk. Onze modellen behoren tot de besten op de markt. Vraag vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

 

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie