Zout waterontharder: wat is het en hoe werkt het?

Een waterontharder in huis? Dan wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken en jij dus kunt blijven genieten van kalkvrij water. Hierdoor gaan je apparaten namelijk ook langer mee én heb je minder last van kalkaanslag en dus minder schoonmaakwerk. Een win-win situatie. En dat begint allemaal bij het onthardingszout, het centrale, werkzame onderdeel van de waterontharder.

zout waterontharder

Zout voor waterontharders: hoe werkt een waterontharder met zout?

Het onthardingszout werkt op basis van een uitwisseling met de kalk in het water. Kalk verbindt zich aan het hars van de waterontharder. Vervolgens zorgt het onthardingszout ervoor dat de kalk hier weer uit opgenomen wordt. Op deze manier verdwijnt de kalk uit je water én heb je geen last van bijvoorbeeld een smaakverandering. Voor dit proces is geen stroom en niet veel ruimte nodig. Een waterontharder kan in kleine ruimtes, zoals een meterkast, geplaatst worden.

Het beste onthardingszout

Voor een goede werking van je waterontharder is het belangrijk om specifiek onthardingszout te kopen. Qua structuur is dit zout eigenlijk gelijk aan andere zoutsoorten, zoals keukenzout. Toch is alleen onthardingszout geschikt voor een waterontharder. Dit komt omdat het zuiverder is en vanwege de vorm (tabletten of blokken) gemakkelijk te plaatsen is in de waterontharder.

Wat is het meest geschikte zout voor waterontharders?

Het is belangrijk om regelmatig het zout voor waterontharders te vervangen. Het zout heeft namelijk een beperkte werking. Zodra het zout verzadigd is, kan dit niet meer de kalk uit je water verwijderen. Hierdoor blijft je kalk in je drinkwater. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Door het regeneratiezout regelmatig bij te vullen, zorg je ervoor dat de waterontharder zijn taak kan blijven doen.

Installatie waterontharder met zout

Bij het installeren van een waterontharder wordt hier direct het zout bij geplaatst. Vervolgens kun je zelf je waterontharder met zout blijven aanvullen. Je bestelt gemakkelijk zout voor je waterontharder online, zodat je altijd zout in voorraad hebt om te gebruiken. Heb je een nieuwe waterontharder gekocht? Let er dan op dat je regelmatig het onthardingszout blijft vervangen. Op deze manier zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken.