Zout waterontharder: wat is het en hoe werkt het?

Een waterontharder in huis? Dan wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken en je dus kunt blijven genieten van kalkvrij water. Hierdoor gaan jouw apparaten namelijk ook langer mee én heb je minder last van kalkaanslag en dus minder schoonmaakwerk. Een win-win situatie. En dat begint allemaal bij het onthardingszout.

zout waterontharder

Zout zorgt ervoor dat je waterontharder goed blijft werken

Het zout van de waterontharder zorgt ervoor dat de waterontharder het water kan blijven ontharden door een proces genaamd ionenuitwisseling. Kalk hecht aan de hars van de waterontharder. Wanneer de hars helemaal gevuld is met kalkionen, dan zal de waterontharder zijn regeneratie in gang zetten. Bij de regeneratie van jouw ontharder staat het zout centraal. Het opgeloste zout wordt opgenomen door de waterontharder, en de zoutionen zullen de kalkionen op de hars vervangen. Alle kalk wordt daarna via de afvoer weggespoeld, en zo kan de ontharder steeds opnieuw zijn werk doen. Voor dit proces is geen stroom en niet veel ruimte nodig. Een waterontharder kan in kleine ruimtes, zoals een meterkast, geplaatst worden.

Kies voor het juiste regeneratiezout

Voor een goede werking van je waterontharder is het belangrijk om specifiek regeneratiezout te kopen. Regeneratiezout is namelijk speciaal bedoeld voor de waterontharders, en zorgt voor de meeste optimale spoeling omdat het zuiverder is dan bijvoorbeeld strooizout. Het type en merk is niet van belang, zolang het maar regeneratiezout is. Door het zoutreservoir op tijd bij te vullen zorg je ervoor dat jouw waterontharder goed zijn werk kan blijven doen en je kunt blijven genieten van het zachte water.

Zoutreservoir van je waterontharder aanvullen

Bij het installeren van een waterontharder wordt het zoutreservoir direct met zout gevuld door onze monteur. Vervolgens kun je zelf je zoutreservoir met zout blijven aanvullen. Je kunt regeneratiezout gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld op onze website: www.ikwilzout.nl. Zo heb je altijd het nodige zout op voorraad. Heb je een nieuwe waterontharder gekocht? Let er dan op dat je regelmatig het zoutniveau in het zoutreservoir even checkt. Op deze manier zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken.