Onthardingszout

Een waterontharder kent meerdere geheimen die ervoor zorgen dat het kalk uit het water verwijderd wordt. Eén hiervan is onthardingszout. Dit zout zorgt voor een goede werking van de waterontharder en een verlengde levensduur. Het is hiervoor wel belangrijk dat het zout regelmatig wordt vervangen. Hierbij kunnen nog best wat vragen ontstaan. Wat is de rol van het onthardingszout in de waterontharder? Hoe vaak moet je dit vervangen? Deze vragen beantwoorden we graag.

Wat is onthardingszout?

Onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, zorgt voor een goede werking van de waterontharder. Het zout in de waterontharder heeft als functie de kalkdeeltjes uit het harsfilter te verwijderen. Het is zout, zoals keukenzout, maar kenmerkt zich door het feit dat het heel puur is, wat de levensduur van de waterontharder ten goede komt. Onthardingszout is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals kristallen of tabletten. De vorm van het regeneratie zout heeft geen invloed op de werking ervan.

Wat is de functie van het harsfilter?

Het harsfilter zorgt voor een uitwisseling in het water. Calcium- en magneetdeeltjes worden uit het water verwijderd. Het harsfilter wisselt deze uit voor natriumionen (die geen effect of gevolg hebben voor de kwaliteit van het water). Er zit een limiet aan wat dit harsfilter aankan. Het harsfilter kan verzadigd raken, wat betekent dat het limiet is bereikt van de kalkdeeltjes. Wanneer dit het geval is, zal het onthardingszout de waterontharder regenereren. 

onthardingszout

Regeneratiezout waterontharder

Hoe het onthardingszout geregenereerd moet worden, verschilt per woning en per ontharder. Meestal gebeurt dit één keer per week. Het regenereren van een waterontharder gebeurt automatisch: de waterontharder detecteert zelf wanneer het harsfilter is verzadigd en er dus een regeneratieproces plaats moet vinden. Tijdens dit proces wordt het harsfilter als het ware ‘schoongespoeld’ door het regeneratie zout van de waterontharder. Het duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het regenereren heb je even geen ontkalkt water. Wil je zonder onderbreking gebruikmaken van ontkalkt water? Dan bestaan er ook waterontharders met meerdere filters zodat, zodat het ene filter gewoon werkzaam blijft terwijl het andere filter het regeneratieproces begint.

Onthardingszout waterontharder

Net zoals het zout in de waterontharder ervoor zorgt dat het harsfilter weer naar behoren werkt, zal het zout zelf vervangen moeten worden zodra het verzadigd is. Het beste kun je onthardingszout iedere 4 tot 6 weken vervangen. Wanneer je het zout niet vervangt, vermindert de werking van de waterontharder. Deze kan dan onvoldoende de kalk uit het water halen, waardoor je toch weer last kunt krijgen van kalkaanslag. Daarom is het belangrijk om ook zelf regelmatig het onthardingszout te vervangen. 

Zout bestellen waterontharder

Zout bestellen voor je waterontharder kan eenvoudig via onze webshop. Of kom langs in onze showroom in Stadskanaal of Zwaag om regeneratie zout voor je waterontharder af te halen.

Showroom Stadskanaal
Tinnegieter 33B, 9502 EX Stadskanaal

Showroom Zwaag (Noord-Holland)
Compagnie 43-B, 1689 AG Zwaag (Hoorn)

Reviews

Goede informatie en uitleg vooraf. De waterontharder doet prima zijn werk en dat is vanaf de eerste dag te merken. De installatie ging vlot en vakkundig.

- Paul van Alphen

Ouderwetse superservice! Eigenaar van Van Meerendonk Johannes heeft onze waterontharder eigenhandig elders geplaatst op een meer toegankelijke plaats in onze garage/bijkeuken. Hij nam de tijd, werkt nauwkeurig, is bovendien erg vriendelijk en dat gratis. Bij deze nogmaals bedankt voor de adequate oplossing en top service!
Ruud & Karin vd Ven

- Ruud

We hebben het nu meer dan een jaar, en het zijn zeer vriendelijke mensen en een goede uitleg. Was ook snel gemonteerd en netjes gewerkt. Ook al een nieuwe voorraad ontvangen na een dag bestelden geleverd. Geweldig toch! Geen kalkaanslag meer, echt niet, en veel minder schoonmaak spullen en zeep en shampoo nodig. Wij zijn zeer tevreden!

- Grada Bakker