Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn: niet alleen zorgt het voor kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer, maar het verkort ook de levensduur van je apparaten, verhoogt je energierekening en heeft een nadelig effect op je huid en haar. Logischerwijs wil je dus van het harde kalkhoudende water af. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

water ontkalken

Water ontkalken doe je met een waterontharder

De beste manier om je water te ontkalken is simpel: door middel van een waterontharder. Dit is de enige methode die bewezen effectief is als het gaat om het verwijderen van kalk uit je water. Let wel: we hebben het dan over een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling, niet eentje die ‘werkt’ op basis van een magneet.

Werking van een waterontharder

Hoe krijgt een waterontharder dit dan precies voor elkaar? Hoe zorgt hij ervoor dat hard water zacht wordt? Zoals gezegd gebeurt dit door middel van een proces dat ionenuitwisseling heet. De ontharder is uitgerust met zogenaamde harsbolletjes. Wanneer er kalkhoudend water het apparaat in stroomt, blijven de kalkdeeltjes aan deze bolletjes kleven. Het ontkalkte water verlaat vervolgens de waterontharder, waardoor jij kan genieten van zacht water.

Wat gebeurt er dan precies met de kalkdeeltjes? Die worden afgevoerd naar het riool tijdens het regeneratieproces. Afhankelijk van de hardheid van het water, zal de waterontharder na een bepaald aantal liter verzadigd zijn. De harstank wordt nu gespoeld: de ontharder maakt een mengsel aan van water en zout, waarmee de calciumionen van de harsbolletjes worden gespoeld. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutmengsel en de calciumionen worden naar de afvoer gestuurd en de ontharder kan weer verder met het ontkalken van je water.

Waarom je water ontkalken?

Wil je jouw water ontkalken, dan kun je dit dus het beste doen door middel van een waterontharder. Maar waarom is het nu zo belangrijk dat je thuis zacht water hebt? Dit komt doordat zacht water zorgt voor:

  1. Minder kalkaanslag op tegels, apparaten en wanden;
  2. Een lager gebruik van zeep- en schoonmaakmiddelen;
  3. Zachtere was;
  4. Een langere levensduur voor je elektrische apparaten;
  5. Een lagere energierekening;
  6. Een mindere belasting van het milieu;
  7. Een zachtere huid;
  8. Lekkerder water.

Hoe je niet je water moet ontkalken

Inmiddels weet je wat de meest effectieve manier is om je water te ontkalken. Maar je zult vast op het internet andere manieren zijn tegengekomen waarvan men ook zegt dat deze effectief zijn. Het tegendeel is echter waar. We leggen je uit waarom:

Geniet van kalkvrij water met een waterontharder van Van Meerendonk

Heb jij genoeg van de kalkaanslag in je woning en wil je jouw water ontkalken door middel van een waterontharder? De beste waterontharder koop je bij Van Meerendonk. Dankzij onze toestellen geniet je van:

Wil jij ook profiteren van al deze voordelen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

Meer informatie

Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.

Meer informatie

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie