Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder zorgt ervoor dat kalk uit het water wordt gehaald. Hiermee wordt hard water omgezet in zacht water. Hard water kan voor veel problemen zorgen, zoals kalkaanslag, kapotte huishoudelijke apparatuur en een hogere energierekening. Een waterontharder biedt hiervoor uitkomst. Maar hoe werkt dat dan precies? In dit artikel lees je alles over de werking van een waterontharder.

Zo werkt een waterontharder

Een waterontharder werkt op basis van een proces genaamd ionenuitwisseling. Wanneer er hard water het apparaat instroomt, wordt het gelijkmatig verdeeld in een soort scherm. Daarin zitten harsbolletjes waaraan de kalkdeeltjes die in het water zitten blijven kleven. Hierdoor wordt het water onthard. Het zachte water verlaat vervolgens de ontharder.

Het regeneratieproces

Na verloop van tijd raakt een waterontharder verzadigd en zitten de harsbolletjes als het ware ‘vol.’ De ontharder gaat nu regenereren. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van hoe hard het water is. Tijdens het regeneratieproces maakt de ontharder automatisch een mengsel aan van water en zout, waarmee de harstank gespoeld kan worden. Door het zoutmengsel worden de calciumionen van de harsbolletjes gespoeld. Deze worden vervolgens samen met het mengsel naar de afvoer gestuurd. De ontharder is nu volledig geregenereerd en kan weer alle capaciteit inzetten om nieuw water te ontharden.

Heb je een waterontharder met één harstank, dan heb je tijdens het regeneratieproces even geen kalkvrij water. Bij onze Hydrosoft 100 modellen duurt dit slechts 15 minuten. Voor de meeste huishoudens is dit prima. Wil je echter altijd verzekerd zijn van zacht water omdat je een groter huishouden hebt en veel water verbruikt? Dan kun je ook kiezen voor onze 200-serie, die voorzien zijn van twee harsflessen. Is de ene fles verzadigd, dan schakelt de ontharder automatisch over naar de andere. Hierdoor heeft de eerste harsfles tijd om te regenereren en heb je altijd zacht water.

hoe werkt een waterontharder

Regeneratiezout

Een waterontharder heeft zout nodig om te kunnen regenereren. Om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft werken, is het nodig om dit regeneratiezout regelmatig bij te vullen. Doe je dit niet, dan heeft dit effect op de werking van de ontharder. Deze kan dan namelijk onvoldoende de kalk uit het water halen. Het is daarom verstandig om iedere 4 tot 6 weken het apparaat bij te vullen met nieuw zout. Let er wel op dat dit echt regeneratiezout moet zijn. Dit kun je eenvoudig bestellen via onze webshop.

De unieke werking van onze Hydrosoft waterontharders

Onze Hydrosoft waterontharders hebben veel unieke eigenschappen, met als resultaat heel veel voordelen voor jou als klant. We zetten ze hieronder op een rijtje:

De Hydrosoft waterontharders hebben harstanks met een inhoud van 3 liter, maar deze hebben wel evenveel capaciteit als een traditionele ontharder met meer dan 10 liter hars. Onze modellen kunnen dus veel water ontkalken zonder dat ze vaak hoeven te regenereren.
De regeneratietijd is slechts 15 minuten, waardoor je (bij een Simplex model) nooit lang zonder zacht water zit.
De ontharders zijn stroomloos en watergestuurd, en gaan dus alleen spoelen zodra de harsbolletjes daadwerkelijk verzadigd zijn. Hierdoor zijn ze ideaal als je een wisselend waterverbruik hebt.
Doordat ze stroomloos zijn werken ze altijd, ook wanneer bijvoorbeeld je kelder onder water staat. Dit maakt ze dus ook extra veilig.
Een potentieel nadeel van een waterontharder is dat hij zorgt voor drukverlies. Maar omdat onze harsflessen zo klein zijn is hier bij onze modellen nauwelijks sprake van.
Door het kleine formaat van de harsflessen zijn ze ook erg stil. Ook zul je ze nooit ‘s nachts horen regenereren, omdat er dan geen water wordt verbruikt.
Onze waterontharders zijn zeer compact en kunnen op krappe plekken worden geplaatst. Indien nodig zelfs in twee delen.
Tot slot zijn onze modellen de meest zuinige op de markt. Ook dit komt weer vanwege het kleine formaat en doordat ze stroomloos en watergestuurd zijn.

Profiteer van de unieke werking van de waterontharders van Van Meerendonk

Wil jij ook profiteren van de unieke werking van onze waterontharders en de bijbehorende voordelen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Reviews

Ouderwetse superservice! Eigenaar van Van Meerendonk Johannes heeft onze waterontharder eigenhandig elders geplaatst op een meer toegankelijke plaats in onze garage/bijkeuken. Hij nam de tijd, werkt nauwkeurig, is bovendien erg vriendelijk en dat gratis. Bij deze nogmaals bedankt voor de adequate oplossing en top service!
Ruud & Karin vd Ven

- Ruud

We hebben het nu meer dan een jaar, en het zijn zeer vriendelijke mensen en een goede uitleg. Was ook snel gemonteerd en netjes gewerkt. Ook al een nieuwe voorraad ontvangen na een dag bestelden geleverd. Geweldig toch! Geen kalkaanslag meer, echt niet, en veel minder schoonmaak spullen en zeep en shampoo nodig. Wij zijn zeer tevreden!

- Grada Bakker

Goede informatie en uitleg vooraf. De waterontharder doet prima zijn werk en dat is vanaf de eerste dag te merken. De installatie ging vlot en vakkundig.

- Paul van Alphen