Hoe werkt een waterontharder?

Door een waterontharder krijg je zogenoemd ‘zacht water’. Met een waterontharder zorg je ervoor dat het kalk uit het water wordt gehaald. Hard water kan namelijk problemen veroorzaken in huishoudelijke apparaten en leidingen. 

Hoe werkt een waterontharder eigenlijk?

Een waterontharder werkt door middel van een proces genaamd ionenwisseling. De Hydro@home waterontharder heeft geen stroom nodig. Wanneer het harde water de waterontharder binnenkomt wordt er door een verdeler het water gelijkmatig verdeeld in een soort scherm. Daarin zitten harsbolletjes die ervoor zorgen dat de kalkdeeltjes blijven kleven. Hierdoor wordt het water onthard. Het voordeel van de Hydro@home Waterontharder een harstankinhoud van slechts 3L evenveel capaciteit heeft als een traditionele waterontharder met >10L harsen. Nadat het water zacht is geworden verlaat het water de ontharder. 

Regenereren

Afhankelijk van hoe hard het water is zal het apparaat na een bepaald aantal liter verzadigd zijn. Daarom maakt de ontharder automatisch een mengsel aan van water en zout zodat de harstank gespoeld kan worden. Door het zoutmengsel worden de calciumionen van de harsbolletjes gespoeld. Dit noemen we regeneren. Het zoutmengsel en de calciumionen worden naar de afvoer gestuurd waardoor de ontharder in zijn geheel is gespoeld en weer alle capaciteit kan inzetten om het nieuwe water te ontharden.

Er zijn 2 typen Delta Waterontharders. De 100-serie met één harsfles en de 200-serie met twee harsflessen. De 100-serie is de simplex waterontharder die spoelt wanneer de harstank verzadigd is. Hierdoor heb je eventjes geen kalkvrij water, maar dit duurt slechts 15 minuten. Dit is voor de meeste huishoudens prima, maar wil je altijd verzekerd zijn van zacht water omdat je een groter huishouden hebt en veel water verbruikt kun je kiezen voor de 200-serie. Dit is de duplex waterontharder met twee harsflessen. Wanneer de ene verzadigt is schakelt de ontharder automatisch over naar de tweede waterontharder. Daardoor heeft de eerste tijd om te regeneren en heb je altijd zacht water.

hoe werkt een waterontharder

Zoutverbruik

Het zoutverbruik van je ontharder is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel liter water gebruik je? Hoe hard is het water? Hoe groot is je ontharder? En hoe heb je je ontharder afgesteld? Gemiddeld genomen is het zoutverbruik 100 tot 120 gram per liter hars.

Het is belangrijk om regelmatig het zoutniveau in de waterontharder te controleren en bij te vullen wanneer nodig. Zo zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken.

De voordelen van een Hydro@home waterontharder

De eerste waterontharder met een KIWA-certificaat
Een regeneratietijd van 15 minuten
Minimaal geluid
Het gebruik van chloor niet nodig
Fijne hars van 0,3 mm
Weinig drukverlies (door kleine harsfles)
Geheel geproduceerd in België
Resthardheid bijstellen (voor de smaak van het water)
Geen stroom nodig. Extra veilig!

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Je wilt graag een waterontharder in huis of in jouw bedrijf laten installeren. Maar welke waterontharder is dan de beste keuze? Wij adviseren je graag. Vraag een gratis adviesgesprerk aan en wij nemen contact met jou op.

Reviews

Wij zijn een tevreden klant! Heerlijk zacht water en geen aanslag meer. Snel gemonteerd en vakkundig geadviseerd. Echte aanrader, dit bedrijf!

- Karl Sluiter

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan, bijvoorbeeld met verjaardagen en zelfs in de sportschool. Mijn ouders wilden er eigenlijk ook graag één, maar zij wonen helaas in een appartementencomplex. Ik ben heel blij dat onze woning wel geschikt bleek. Daarnaast vind ik vind het heel fijn het geen elektrisch systeem is. Als de stoppen dan een keer doorslaan is er niks aan de hand. Het spoelen van het toestel, regenereren wordt het ook wel genoemd. gaat trouwens automatisch. Als ik op vakantie ben, hoef ik me nergens zorgen over te maken. Het systeem verbruikt tenslotte geen onnodig water. De ideale oplossing!’

- Edwin

Het echtpaar uit Nieuw Buinen is lovend over de service van Van Meerendonk. ‘De verkoper die hier aan huis is geweest heeft ons veel informatie gegeven en geadviseerd over de waterontharder die we voor ons tweepersoons huishouden nodig hebben. De monteur werkte snel en netjes en we hoeven ook niet in de gaten te houden wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Dat wordt allemaal netjes door Van Meerendonk bijgehouden. Daar worden we helemaal in ontzorgd. We kunnen het iedereen aanraden. En dat hebben we trouwens ook al bij veel familieleden en kennissen gedaan!’

- Meneer A.