Zo werkt een waterontharder

Met een waterontharder zorg je ervoor dat de kalk uit het water wordt gehaald. Hiermee krijg je ‘zacht water’. Hard water kan namelijk problemen veroorzaken in huishoudelijke apparaten en leidingen. 

Hoe werkt een waterontharder eigenlijk?

Een waterontharder werkt door middel van een proces genaamd ionenwisseling. De Hydro@Home waterontharder heeft geen stroom nodig. Wanneer het harde water de waterontharder binnenkomt, wordt het water gelijkmatig verdeeld in een soort scherm. Daarin zitten harsbolletjes die ervoor zorgen dat de kalkdeeltjes blijven kleven. Hierdoor wordt het water onthard. Nadat het water zacht is geworden verlaat het water de ontharder. 

Het voordeel van de Hydro@Home waterontharder is dat een harstankinhoud van slechts 3L evenveel capaciteit heeft als een traditionele waterontharder met meer dan 10L hars.

Werking waterontharder

Afhankelijk van hoe hard het water is, zal het apparaat na een bepaald aantal liter verzadigd zijn. Daarom maakt de ontharder automatisch een mengsel aan van water en zout, zodat de harstank gespoeld kan worden. Door het zoutmengsel worden de calciumionen van de harsbolletjes gespoeld. Dit noemen we regenereren. Het zoutmengsel en de calciumionen worden naar de afvoer gestuurd, waardoor de ontharder in zijn geheel is gespoeld en weer alle capaciteit kan inzetten om nieuw water te ontharden.

Er zijn 2 typen Hydro@Home waterontharders: de 100-serie met één harsfles en de 200-serie met twee harsflessen. De 100-serie is de Simplex waterontharder. Deze spoelt wanneer de harstank verzadigd is. Hierdoor heb je even geen kalkvrij water, maar dit duurt slechts 15 minuten. Dit is voor de meeste huishoudens prima. Wil je altijd verzekerd zijn van zacht water omdat je een groter huishouden hebt en veel water verbruikt? Dan kun je kiezen voor de 200-serie. Dit is de Duplex waterontharder met twee harsflessen. Wanneer de ene harsfles verzadigd is, schakelt de ontharder automatisch over naar de tweede harsfles. Daardoor heeft de eerste harsfles tijd om te regenereren en heb je altijd zacht water.

hoe werkt een waterontharder

Zoutverbruik

Het zoutverbruik van je ontharder is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel liter water gebruik je? Hoe hard is het water? Hoe groot is je ontharder? En hoe heb je je ontharder afgesteld? Gemiddeld genomen is het zoutverbruik 100 tot 120 gram per liter hars.

Het is belangrijk om regelmatig het onthardingszout in de waterontharder te controleren en bij te vullen wanneer nodig. Zo zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken.

De voordelen van een Hydro@home waterontharder

De eerste waterontharder met een KIWA-certificaat
Een regeneratietijd van 15 minuten
Minimaal geluid
Geen chloor nodig
Fijne hars van 0,3 mm
Weinig drukverlies door kleine harsfles
Geheel geproduceerd in België
Resthardheid bijstellen (voor de smaak van het water)
Geen stroom nodig. Extra veilig!

Vraag een gratis offerte aan

Je wilt graag een waterontharder in huis of in jouw bedrijf laten installeren. Maar welke waterontharder is dan de beste keuze? Wij adviseren je graag. Vraag een gratis offerte aan en wij nemen contact met je op.

Reviews

Ouderwetse superservice! Eigenaar van Van Meerendonk Johannes heeft onze waterontharder eigenhandig elders geplaatst op een meer toegankelijke plaats in onze garage/bijkeuken. Hij nam de tijd, werkt nauwkeurig, is bovendien erg vriendelijk en dat gratis. Bij deze nogmaals bedankt voor de adequate oplossing en top service!
Ruud & Karin vd Ven

- Ruud

We hebben het nu meer dan een jaar, en het zijn zeer vriendelijke mensen en een goede uitleg. Was ook snel gemonteerd en netjes gewerkt. Ook al een nieuwe voorraad ontvangen na een dag bestelden geleverd. Geweldig toch! Geen kalkaanslag meer, echt niet, en veel minder schoonmaak spullen en zeep en shampoo nodig. Wij zijn zeer tevreden!

- Grada Bakker

Goede informatie en uitleg vooraf. De waterontharder doet prima zijn werk en dat is vanaf de eerste dag te merken. De installatie ging vlot en vakkundig.

- Paul van Alphen