Een waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

Koffie

Waarom je waterkoker ontkalken?

De waterkoker is een apparaat dat in de meeste huishoudens veel wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het koken of voor het zetten van een kopje thee. Het is onvermijdelijk dat er na verloop van tijd kalkaanslag ontstaat in je waterkoker. Dit kan ervoor zorgen dat:

Hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats is het afhankelijk van het materiaal waar hij van is gemaakt en hoe vaak je hem gebruikt. Ook de hardheid van het water in jouw regio is van invloed, oftewel wat het kalkgehalte is van jouw kraanwater. Dit kan per gemeente behoorlijk verschillen.

Gemiddeld gezien moet je een waterkoker eens in de 1 tot 3 maanden ontkalken.

Een waterkoker ontkalken, zo doe je dat

Er zijn verschillende manieren waarop je een waterkoker kunt ontkalken. We hebben de beste manieren voor je op een rijtje gezet:

Met schoonmaakazijn

Een eerste manier om je waterkoker te ontkalken is met schoonmaakazijn. Dit werkt goed vanwege de hoge zuurgraad van azijn. Pak dit als volgt aan:

  1. Vul de waterkoker met water en schoonmaakazijn, van beide ongeveer evenveel.
  2. Breng het mengsel aan de kook.
  3. Laat het geheel 30 minuten afkoelen zodat het goed kan inwerken.
  4. Spoel de waterkoker nu een paar keer na met koud water.
  5. Is de kalk nog niet helemaal weg? Herhaal dit proces dan nog een aantal keer.

Met citroensap

Ook citroensap is dankzij het hoge zuurgehalte geschikt om je waterkoker mee te ontkalken. Dit doe je op vrijwel precies dezelfde manier als met schoonmaakazijn. Het enige verschil is dat je in plaats van azijn stukjes citroen in het apparaat doet.

Met speciale waterkokerreiniger of –ontkalker

Er zijn ook schoonmaakproducten die speciaal bedoeld zijn om je waterkoker mee te reinigen of ontkalken. Het voordeel hiervan is dat deze in tegenstelling tot azijn en citroensap geurloos zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je waterkoker vullen met een mengsel van water en één van deze middelen en het een tijdje laten inwerken.

Voorkom kalk in je waterkoker met een waterontharder

Voorkomen is beter dan genezen; dat weten we allemaal. Het is daarom veel beter om ervoor te zorgen dat er überhaupt geen kalkaanslag in je waterkoker ontstaat, dan om hem steeds opnieuw weer te reinigen.

Is dat mogelijk dan? Jazeker! Door een waterontharder te installeren geniet je van 100% kalkvrij water en ontstaat er dus geen kalkaanslag meer in je waterkoker. De beste waterontharder van het moment koop je bij Van Meerendonk. Dankzij onze toestellen geniet je van:

Wil jij ook profiteren van de voordelen van kalkvrij water? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.

Meer informatie

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie