Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? Ook al houd je jouw toiletpot nog zo goed schoon, het kan toch voorkomen dat er bruine of zwarte aanslag in ontstaat. Dat is vervelend, want het is onhygiënisch en hardnekkig. Pak je het op de juiste manier aan, dan is het gelukkig gemakkelijk te verwijderen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

handen wassen

Hoe ontstaat bruine of zwarte aanslag in je toiletpot?

Bruine aanslag is onhygiënisch en vies, maar wat is het eigenlijk precies en hoe ontstaat het? In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door urinesteen, kalksteen of een combinatie van deze twee. Urinesteen is een harde, kalkachtige aanslag die ontstaat door de ophoping van mineralen uit urine. Kalksteen ontstaat door de kalk die in het spoelwater van het toilet zit.

Laat je de urinesteen of kalksteen te lang zitten, dan kan de bruine aanslag veranderen in zwarte aanslag. In principe is dit hetzelfde, maar dan met een andere kleur en nog onhygiënischer en hardnekkiger. Het is dus erg belangrijk dat je bruine aanslag snel verwijdert als je het ontdekt.

Tips om de aanslag te verwijderen

Bruine en zwarte aanslag kun je op een aantal verschillende manieren verwijderen. Bij allemaal geldt: hoe eerder je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.

Bruine aanslag verwijderen

Schoonmaakazijn
Een eerste manier om bruine aanslag weg te halen is met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut hiervan in de toiletpot en laat het een periode inwerken, bijvoorbeeld een nacht. Vervolgens kun je eenvoudig de aanslag verwijderen met de toiletborstel. Spoel tot slot door en je wc-pot is weer schoon.

    Baking soda
    Ook baking soda is een geschikt middel tegen bruine aanslag. Dit heb je vast al wel ergens in huis liggen. Giet een kopje baking soda in de toiletpot en laat het korte tijd inwerken (zo’n 15 tot 20 minuten). Hierna kun je de pot met je toiletborstel schoonschrobben.

    Cola
    Cola is niet alleen een lekker drankje, maar is ook verrassend geschikt om vieze aanslag mee te verwijderen. Laat een halve liter cola minimaal een uur intrekken en borstel de toiletpot daarna schoon.

    Hoewel alle bovenstaande manieren geschikt zijn om bruine aanslag weg te halen, is schoonmaakazijn het meest effectief als het gaat om het doden van bacteriën.

    Zwarte aanslag verwijderen

    Zwarte aanslag is hardnekkiger dan bruine aanslag en vraagt dus een andere aanpak om het weg te halen.

    Schuurmiddel/schuurspons
    Het is mogelijk om zwarte aanslag te verwijderen met schuurmiddel en een schuurspons. Voor de hygiëne is het wel verstandig om schoonmaakhandschoenen te gebruiken.

    Toiletgel/urinesteenverwijderaar
    Omdat zwarte aanslag zo hardnekkig is ontkom je er soms niet aan om zwaardere chemische middelen te gebruiken. Denk hierbij aan producten als toiletgel of –reiniger en urinesteenverwijderaar. Het principe is altijd hetzelfde: laat het product een tijdje inwerken en borstel de wc-pot daarna goed schoon.

    Zo voorkom je bruine en zwarte aanslag in je wc-pot

    Je weet nu hoe je bruine en zwarte aanslag het beste kunt verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dit doe je in de eerste plaats door je toiletpot regelmatig te reinigen. Er is echter ook nog een andere manier: het installeren van een waterontharder.

    Zoals we hebben gezien wordt bruine aanslag in je wc-pot deels veroorzaakt door de kalk die in het spoelwater zit. Door een waterontharder te installeren geniet je echter van 100% kalkvrij water en elimineer je één van de belangrijkste oorzaken van bruine aanslag.

    De beste waterontharder van het moment koop je bij Van Meerendonk. Dankzij onze toestellen geniet je van:

    Wil jij ook profiteren van de voordelen van kalkvrij water? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.  

    Deel dit bericht op:

    Lees ook

    Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

    Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

    Meer informatie

    Een waterontharder schoonmaken

    Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

    Meer informatie

    Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

    Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

    Meer informatie

    Hoe sluit je een waterontharder aan?

    Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

    Meer informatie

    Waar plaats je het beste een waterontharder?

    Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

    Meer informatie

    Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

    Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

    Meer informatie

    Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

    Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

    Meer informatie

    Hoe kun je je water ontkalken?

    Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

    Meer informatie

    Wat is hard en zacht water?

    Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

    Meer informatie