Verklein je ecologische voetafdruk met een waterontharder

Het is jouw missie om je ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Je bent misschien al van gas overgestapt naar elektrisch, je huis is goed geïsoleerd, je hebt zonnepanelen en een waterpomp laten installeren en je rijdt in een zuinige auto. Maar wist je dat een waterontharder ook grote voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid?

waterontharder

Verduurzamen met een waterontharder

Steeds meer mensen willen hun huis en leefstijl verduurzamen. Ze zijn zich bewuster van hun CO2-voetafdruk en willen hun energieverbruik beperken om zo hun steentje bij te dragen. Naast voordelen voor het milieu, heeft dit op de lange termijn ook voordelen voor de portemonnee. Om die reden stijgen ook waterontharders in populariteit. Toch zijn veel mensen zich nog niet bewust van de impact die hard water kan hebben op het milieu.

Hard voor het milieu

Hard water bevat meer calcium en magnesium. Hoewel dit op zich niet slecht is voor het milieu, heeft dit als gevolg dat je meer (en agressievere) producten nodig hebt om schoon te maken. Je gebruikt meer wasverzachter, shampoo en schoonmaakmiddelen. Bovendien kan er bij verwarming van hard water kalkaanslag ontstaan. Er zijn dan kalkreinigers nodig om kalk in de badkamer of je keukenapparaten te verwijderen. Kalkaanslag zorgt er daarnaast voor dat apparaten meer stroom nodig hebben en minder efficiënt werken. Hard water heeft namelijk meer tijd nodig om op te warmen. Je apparaten gaan hierdoor sneller stuk. Een apparaat met kalkaanslag heeft zelfs een verkorte levensduur van maar liefst 30%.

Steeds meer mensen willen hun huis en leefstijl verduurzamen

Voordelen van waterontharder

Met een waterontharder gebruik je 50% minder schoonmaakmiddelen, shampoo en zeep. Er is geen wasverzachter of zout voor de vaatwasser meer nodig en ook ontkalkende middelen zijn overbodig. Er komen hierdoor minder schadelijke stoffen in het afvalwater terecht. Daarnaast is wasgoed makkelijker te strijken en gaan je kleding, textiel en huishoudelijke apparatuur langer mee. Doordat je minder energie verbruikt, verklein je de CO2-uitstoot. Op de lange termijn kun je zo veel kosten besparen op de energierekening, en aangezien apparaten langer meegaan, hoeft er minder gerecycled en geproduceerd te worden. Zo draag je bij aan een kleinere afvalberg. Bekijk nu alle voordelen van de waterontharders op een rijtje.

Hydro@Home waterontharders

Goed om te weten is dat niet elke waterontharder even milieuvriendelijk is. De Hydro@Home waterontharders behoren tot de zuinigste op de markt. Het zijn de opvolgers van de elektrische waterontharders die spoelen met chloor en veelal geproduceerd worden in andere werelddelen. Hoewel het zout dat bij een Hydro@Home waterontharder gebruikt wordt uiteindelijk in het afvalwater terechtkomt, is er maar een kleine hoeveelheid nodig. Dankzij de zuinige werking van de waterontharders wordt het water- en zoutverbruik beperkt tot een minimum. Het gemiddelde van de afgelopen tien jaar is ongeveer 90 miljoen kilo strooizout per jaar. Bovendien is zout een natuurproduct, waardoor het niet schadelijk is voor het milieu.

Maatschappelijke betrokkenheid

Bij Van Meerendonk staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen geven we om het milieu en vinden we het erg belangrijk dat iedereen schoon en gezond water heeft, ook hechten we waarde aan maatschappelijke betrokkenheid. Daarom komen al onze apparaten rechtstreeks uit België, zonder dat er tussenstops gemaakt worden in andere delen van de wereld. Onze waterontharders worden geproduceerd en geassembleerd op de locatie van De Brug, een beschermde werkplaats. Hier werken zo’n 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, doordat zij bijvoorbeeld een (arbeids)handicap hebben. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan mens en milieu.

Deel dit bericht op:

 

Lees ook

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie