De invloed van een waterontharder op je gezondheid

Gezondheid is onlosmakelijk verbonden met water. Water moet schoon en zuiver zijn en water uit de kraan moet goed smaken. Met een waterontharder ontkalk je het water, zodat het zachter wordt. Het voelt prettiger aan, smaakt beter en belast het milieu een stuk minder. Maar hoe gezond is een ontkalker eigenlijk? Je lichaam heeft toch kalk nodig?

De gezondheid van je botten

Je lichaam gebruikt calcium voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Volgens het Voedingscentrum is de minimum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (voor volwassenen) 950 milligram. Een liter hard water bevat ongeveer 30 milligram calcium. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat je dus maar een fractie van je totale calciumbehoefte uit hard water haalt. Calcium haal je voornamelijk uit je voedsel en eventuele supplementen.

Zuivel is de bekendste calciumbron in Westerse landen, maar calcium is ook uit lactosevrije en plantaardige bronnen te halen. Goede calciumbronnen zijn peulvruchten, donkergroene bladgroenten als paksoi en boerenkool, sojabonen, zaden, noten en zeewier. Denk overigens ook aan voldoende vitamine D: dit heeft je lichaam nodig om calcium op te kunnen nemen.

De gezondheid van je huid en haar

Omdat je met een waterontharder minder shampoo en zeep nodig hebt, drogen je haar en huid minder uit. Je haren worden zachter en huidklachten verminderen. Vooral de gunstige werking bij eczeem is bekend.

Een waterontharder heeft allerlei voordelen voor je gezondheid

Overgewicht voorkomen

Frisdrank en energiedrankjes zijn suikerbommen die je beter kunt laten staan. Je kunt er snel van aankomen en gaatjes in je gebit liggen op de loer. Maar natuurlijk wil je wel wat lekkers drinken. Een glas ontkalkt water smaakt heerlijk en is goed voor je gezondheid. Bovendien vormt het de basis van veel andere drankjes:

Geen van deze drankjes heeft suiker nodig. Wanneer je kinderen aan deze gezonde drankjes laat wennen, hebben ze later geen behoefte aan suikerrijke energiedrankjes. Bovendien blijft hun gewicht op peil. Natuurlijk werkt dit ook voor volwassenen.

Een vrijblijvend advies bij Van Meerendonk

De aanschaf van een waterontharder heeft veel positieve gevolgen voor je gezondheid. Wil je hier graag met een van onze specialisten over praten? Kom dan langs in een van onze showrooms of vraag nu een adviesgesprek aan.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie