Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Je kent vast wel die reclame van een antikalkmiddel waarbij een monteur het verkalkte verwarmingselement van een wasmachine omhoog houdt. Volgens de jingle aan het eind van de commercial zou je wasmachine langer leven als je dit middel gebruikt. Hoe werkt dat dan?

Waterontharder

Kalkaanslag

In de reclame hebben ze het over een wasmachine, maar waarschijnlijk heb je veel meer apparaten in je huis staan waarin zich kalkaanslag kan vastzetten. Denk maar eens aan je waterkoker, koffiezetapparaat en vaatwasser, maar ook aan je kranen en douchekop. Die moet je dus allemaal regelmatig ontkalken, wil je je apparatuur gezond en schoon houden.

Isolerende werking van kalk

Die kalkaanslag op je kranen en het witte waasje op je glaswerk zijn lelijk en je moet er harder op poetsen om het schoon te krijgen. Maar naast lelijke vlekken op je apparatuur heeft kalk nog een nadeel: het heeft een isolerende werking. Als zich een kalklaagje om bijvoorbeeld zo’n verwarmingselement heeft gevormd, kan het zijn warmte minder goed kwijt. Neem nu je waterkoker. Die zal langzaam maar zeker steeds meer tijd nodig hebben om het water naar het kookpunt te brengen. En dat kost weer extra energie.

Tip 3: doe geen halve (af)wasjes

Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Als je wasmachine maar halfvol zit, gebruikt deze meer water (en energie!). Was bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een eco-programma. Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen. Gebruik ook voor je vaatwasser bij voorkeur het eco-programma. Daarmee bespaar je gemiddeld een kwart hoeveelheid water en 30% energie.

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem?

Hogere energiekosten

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe jij je water thuis verwarmt. Want in je warmwatertoestel zet de kalk zich ook af. Door die isolerende werking moet jouw verwarmingsketel of warmtepomp harder werken en meer stoken. En dat is nu net iets waar je met die hoge energieprijzen niet op zit te wachten.

Kies een structurele oplossing

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Dat is misschien even een investering, maar daar staat tegenover dat je energiekosten naar beneden gaan en je apparatuur langer meegaat.

Werking waterontharder

Maar hoe werkt een waterontharder dan eigenlijk? Dat gebeurt via een natuurkundig proces: ionenwisseling. Zodra het harde water het apparaat binnenkomt, stroomt het gelijkmatig over een soort scherm en vervolgens door de kern met harsbolletjes. De kalkdeeltjes blijven aan die harsbolletjes kleven, waardoor het water wordt onthard.

Regenereren

Je kunt je voorstellen dat die harsbolletjes op een gegeven moment verzadigd zijn. Zodra dat het geval is, maakt de waterontharder automatisch een mengsel van water en zout aan om het kalk van de harsbolletjes af te spoelen. Dat proces, wat ongeveer een kwartiertje duurt, wordt ‘regenereren’ genoemd.

Kopje koffie?

Wij hebben een waterontharder voor elk huishouden en elk bedrijf. Klein of groot, helemaal afgestemd op jouw waterverbruik. We willen je er graag nog veel meer over vertellen. Kom dan ook gerust eens langs in onze showroom. De koffie staat klaar!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie