Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Je kent vast wel die reclame van een antikalkmiddel waarbij een monteur het verkalkte verwarmingselement van een wasmachine omhoog houdt. Volgens de jingle aan het eind van de commercial zou je wasmachine langer leven als je dit middel gebruikt. Hoe werkt dat dan?

Waterontharder

Kalkaanslag

In de reclame hebben ze het over een wasmachine, maar waarschijnlijk heb je veel meer apparaten in je huis staan waarin zich kalkaanslag kan vastzetten. Denk maar eens aan je waterkoker, koffiezetapparaat en vaatwasser, maar ook aan je kranen en douchekop. Die moet je dus allemaal regelmatig ontkalken, wil je je apparatuur gezond en schoon houden.

Isolerende werking van kalk

Die kalkaanslag op je kranen en het witte waasje op je glaswerk zijn lelijk en je moet er harder op poetsen om het schoon te krijgen. Maar naast lelijke vlekken op je apparatuur heeft kalk nog een nadeel: het heeft een isolerende werking. Als zich een kalklaagje om bijvoorbeeld zo’n verwarmingselement heeft gevormd, kan het zijn warmte minder goed kwijt. Neem nu je waterkoker. Die zal langzaam maar zeker steeds meer tijd nodig hebben om het water naar het kookpunt te brengen. En dat kost weer extra energie.

Tip 3: doe geen halve (af)wasjes

Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Als je wasmachine maar halfvol zit, gebruikt deze meer water (en energie!). Was bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een eco-programma. Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen. Gebruik ook voor je vaatwasser bij voorkeur het eco-programma. Daarmee bespaar je gemiddeld een kwart hoeveelheid water en 30% energie.

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem?

Hogere energiekosten

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe jij je water thuis verwarmt. Want in je warmwatertoestel zet de kalk zich ook af. Door die isolerende werking moet jouw verwarmingsketel of warmtepomp harder werken en meer stoken. En dat is nu net iets waar je met die hoge energieprijzen niet op zit te wachten.

Kies een structurele oplossing

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Dat is misschien even een investering, maar daar staat tegenover dat je energiekosten naar beneden gaan en je apparatuur langer meegaat.

Werking waterontharder

Maar hoe werkt een waterontharder dan eigenlijk? Dat gebeurt via een natuurkundig proces: ionenwisseling. Zodra het harde water het apparaat binnenkomt, stroomt het gelijkmatig over een soort scherm en vervolgens door de kern met harsbolletjes. De kalkdeeltjes blijven aan die harsbolletjes kleven, waardoor het water wordt onthard.

Regenereren

Je kunt je voorstellen dat die harsbolletjes op een gegeven moment verzadigd zijn. Zodra dat het geval is, maakt de waterontharder automatisch een mengsel van water en zout aan om het kalk van de harsbolletjes af te spoelen. Dat proces, wat ongeveer een kwartiertje duurt, wordt ‘regenereren’ genoemd.

Kopje koffie?

Wij hebben een waterontharder voor elk huishouden en elk bedrijf. Klein of groot, helemaal afgestemd op jouw waterverbruik. We willen je er graag nog veel meer over vertellen. Kom dan ook gerust eens langs in onze showroom. De koffie staat klaar!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie

‘Ik sta echt achter het product dat ze leveren’

Sinds Patrick Meis 15 maanden geleden een waterontharder liet installeren via Van Meerendonk, merkt hij veel voordelen. Lees meer wat hij vindt van het product!

Meer informatie

Is hard water ongezond?

Zacht water heeft veel voordelen. Maar betekent dat dat hard water ongezond is? Lees er hier alles over!

Meer informatie

De kunst van koffie

Als jij écht van je koffie wilt kunnen genieten, is een waterontharder onontbeerlijk. Waarom? Je leest het in dit blog.

Meer informatie

‘De waterontharder verbeterde de gevoelige huid van mijn vrouw’

Sinds Rob en Reina anderhalf jaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk lieten installeren, is Reina’s huid flink opgeknapt. Lees meer!

Meer informatie

De beste waterontharder? Die van Van Meerendonk natuurlijk!

Waarom wij zeggen dat we de beste waterontharder hebben? Dat heeft te maken met het KIWA-keurmerk. Je leest er hier alles over.

Meer informatie

6 waterbesparende tips voor jou

Met deze waterbesparende tips kun je op jaarbasis aardig wat geld besparen. Lees hier hoe je dat kunt doen!

Meer informatie

Een waterontharder is van meerwaarde voor je bedrijf

Een waterontharder is van grote meerwaarde op je bedrijf. Het is een investering die zich snel terugverdient en kosten bespaart. Lees er hier meer over.

Meer informatie