Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Je kent vast wel die reclame van een antikalkmiddel waarbij een monteur het verkalkte verwarmingselement van een wasmachine omhoog houdt. Volgens de jingle aan het eind van de commercial zou je wasmachine langer leven als je dit middel gebruikt. Hoe werkt dat dan?

Waterontharder

Kalkaanslag

In de reclame hebben ze het over een wasmachine, maar waarschijnlijk heb je veel meer apparaten in je huis staan waarin zich kalkaanslag kan vastzetten. Denk maar eens aan je waterkoker, koffiezetapparaat en vaatwasser, maar ook aan je kranen en douchekop. Die moet je dus allemaal regelmatig ontkalken, wil je je apparatuur gezond en schoon houden.

Isolerende werking van kalk

Die kalkaanslag op je kranen en het witte waasje op je glaswerk zijn lelijk en je moet er harder op poetsen om het schoon te krijgen. Maar naast lelijke vlekken op je apparatuur heeft kalk nog een nadeel: het heeft een isolerende werking. Als zich een kalklaagje om bijvoorbeeld zo’n verwarmingselement heeft gevormd, kan het zijn warmte minder goed kwijt. Neem nu je waterkoker. Die zal langzaam maar zeker steeds meer tijd nodig hebben om het water naar het kookpunt te brengen. En dat kost weer extra energie.

Tip 3: doe geen halve (af)wasjes

Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Als je wasmachine maar halfvol zit, gebruikt deze meer water (en energie!). Was bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een eco-programma. Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen. Gebruik ook voor je vaatwasser bij voorkeur het eco-programma. Daarmee bespaar je gemiddeld een kwart hoeveelheid water en 30% energie.

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem?

Hogere energiekosten

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe jij je water thuis verwarmt. Want in je warmwatertoestel zet de kalk zich ook af. Door die isolerende werking moet jouw verwarmingsketel of warmtepomp harder werken en meer stoken. En dat is nu net iets waar je met die hoge energieprijzen niet op zit te wachten.

Kies een structurele oplossing

Wil je een structurele oplossing voor je kalkprobleem? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Dat is misschien even een investering, maar daar staat tegenover dat je energiekosten naar beneden gaan en je apparatuur langer meegaat.

Werking waterontharder

Maar hoe werkt een waterontharder dan eigenlijk? Dat gebeurt via een natuurkundig proces: ionenwisseling. Zodra het harde water het apparaat binnenkomt, stroomt het gelijkmatig over een soort scherm en vervolgens door de kern met harsbolletjes. De kalkdeeltjes blijven aan die harsbolletjes kleven, waardoor het water wordt onthard.

Regenereren

Je kunt je voorstellen dat die harsbolletjes op een gegeven moment verzadigd zijn. Zodra dat het geval is, maakt de waterontharder automatisch een mengsel van water en zout aan om het kalk van de harsbolletjes af te spoelen. Dat proces, wat ongeveer een kwartiertje duurt, wordt ‘regenereren’ genoemd.

Kopje koffie?

Wij hebben een waterontharder voor elk huishouden en elk bedrijf. Klein of groot, helemaal afgestemd op jouw waterverbruik. We willen je er graag nog veel meer over vertellen. Kom dan ook gerust eens langs in onze showroom. De koffie staat klaar!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie