Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Waterontharders maken snel hun entree in meer en meer huishoudens. Wij snappen het wel, want ze brengen ontzettend veel voordelen met zich mee. Een type waterontharder dat we vaak voorbij zien komen is een ontharder die werkt op basis van een magneet. Het grote voordeel hiervan is de prijs, aangezien dit soort waterontharders veel goedkoper zijn dan de toestellen die werken op basis van ionenuitwisseling. Maar werken deze magneten eigenlijk wel? Het korte antwoord is nee. In dit artikel leggen we uit waarom een magnetische waterontharder eigenlijk onzin is.

zout

Hoe werkt een waterontharder magneet?

Magnetische waterontharders werken – de naam verklapt het natuurlijk al – op basis van magnetisme. Je plaatst ze op je waterleiding, waar ze door het creëren van een sterk magnetisch veld ervoor zouden moeten zorgen dat er geen kalk meer neerslaat in je leidingen.

Waarom een magnetische waterontharder onzin is

Misschien miste je in bovenstaande uitleg al iets, namelijk dat de magneten ook daadwerkelijk zorgen voor kalkvrij water. Dat is niet zo gek, want dat doen ze namelijk ook niet. Een magneet om je leiding of niet, dat maakt niks uit voor de hoeveelheid kalk die je water bevat.

Er zijn de afgelopen jaren meerdere onderzoeken gedaan naar magnetische waterontharders. Allemaal concluderen ze dat deze apparaatjes aantoonbaar ineffectief zijn:

Verschillende Nederlandse experts op het gebied van drinkwater gaven een paar jaar geleden tegenover Follow the Money bovendien aan dat er geen enkele overtuigende wetenschappelijke onderbouwing is voor de voor de werking van magnetische waterontharders. Ook Kassa kwam tot dezelfde conclusie.

Dat magnetische waterontharders onzin zijn, werd in 2021 nog eens extra bekrachtigd door de Amsterdamse rechtbank. In een rechtszaak die was aangespannen tegen het bedrijf achter de Amfa4000, de meest bekende magnetische ontharder, oordeelde de rechter dat dergelijke apparaatjes geen ‘waterontharder’ genoemd mogen worden. Dit is niet zo gek: op de website van het bewuste bedrijf staat immers vermeld dat de Amfa4000 de kalk ‘niet uit het water haalt.’

Het moge duidelijk zijn dat waterontharders die werken op basis van een magneet niet werken. Eigenlijk mag dit ook geen verrassing heten: waren ze wel effectief, dan zou iedereen ze wel kopen, gezien de spotgoedkope prijs.

Waarom waterontharders op basis van zout wél werken

Wat voor waterontharder is dan wel effectief? Dat zijn de modellen die werken op basis van zout en ionenuitwisseling. Dit type ontharder wordt geplaatst tussen de watertoevoer en de kraan. Veel mensen laten hem in de meterkast plaatsen, zodat hij niet in het zicht hangt en toch makkelijk bereikbaar is. En het zout dan? Een ionenwisselaar zorgt ervoor dat de kalk blijft kleven en dat het afgevoerd wordt. Zo komt het dus niet in jouw water. Om te voorkomen dat de ionenwisselaar verstopt raakt, wordt deze om de zoveel dagen gespoeld met zout. Dit gebeurt volledig automatisch. Behalve het zout bijvullen, ben je verder volledig ontzorgd en kun je lekker genieten van de voordelen van je waterontharder. Kalkvrij water, en dus:

Klinkt goed, toch? Bekijk gauw eens onze waterontharders, die allemaal bewezen effectief je water kalkvrij maken.

Conclusie – werkt een waterontharder met magneet?

Nee, waterontharders op basis van een magneet werken niet. Ze zijn aantoonbaar niet effectief in het kalkvrij maken van je water. Wil je een waterontharder die wel werkt, kies dan voor een toestel dat werkt op basis van zout en ionenuitwisseling.

Bekijk gauw onze effectieve ontharders op onze website. Wil je de werking eerst liever in het echt bekijken? Kom dan langs in één van onze showrooms. Of vraag een gratis adviesgesprek aan bij jou thuis!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie