Zout waterontharder vervangen: wat is het zoutverbruik van waterontharder?

Een waterontharder is een systeem om kalk uit het drinkwater van je woning te verwijderen. Iedere waterontharder werkt met onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd. Om de werking van je waterontharder zo optimaal mogelijk te houden, is het belangrijk om dit onthardingszout regelmatig te vervangen. Wat is het zoutverbruik van een waterontharder nou precies? Daarom vertellen we je graag wat de functie is van dit regeneratiezout en hoe vaak het nodig is om dit te vervangen. 

Wat is de functie van zout voor waterontharders?

Onthardingszout zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes die het filter in de waterontharder heeft opgevangen, weer uit het filter worden verwijderd. Hierdoor kan het filter opnieuw effectief het water in je woning kalkvrij maken. Net zoals de deeltjes uit het filter verwijderd moeten worden, is het ook nodig om het zout tijdig te vervangen om de werking van de waterontharder optimaal te houden. 

Zout vervangen in de waterontharder

Je kunt het beste zelf in de gaten houden of het zout vervangen moet worden of niet. Wil je zeker weten dat de waterontharder met zout naar behoren werkt? Controleer dan iedere maand of het zoutreservoir nog voldoende gevuld is. Zout voor waterontharders kun je gemakkelijk bestellen via onze website. Het zout vul je gemakkelijk bij door het zoutreservoir opnieuw te vullen. Sommige waterontharders geven zelf aan wanneer het nodig is het reservoir weer te vullen. 

zoutverbruik waterontharder

Zoutverbruik waterontharder

Hoeveel zout heb je nodig om het water in je woning kalkvrij te houden? Het verschilt per huishouden en per waterontharder wat het zoutverbruik van de waterontharder is. Een huishouden van vier personen gebruikt ongeveer 100 kilogram zout per jaar. Hoeveel zout de waterontharder gebruikt, hangt namelijk af van je watergebruik. Hoe meer water je gebruikt, hoe meer zout voor de waterontharder je nodig hebt om dit water kalkvrij te houden. Het zoutverbruik van een waterontharder kan dan ook flink verschillen.

Vergeten zout voor de waterontharder bij te vullen?

Ben je vergeten het zout bij te vullen en is het zoutreservoir daarom leeggeraakt? Dit kan gebeuren. De waterontharder kan in dit geval het regeneratieproces niet meer goed uitvoeren, waardoor het filter het water niet kan ontkalken. Dit betekent dat er dus ook weer hard water door je leidingen stroomt. Geen reden tot paniek: je kunt gewoon het zoutreservoir weer bijvullen. Het regeneratieproces start dan weer op en het water wordt weer ontkalkt. Bovendien zal het zachte water de gevormde kalkdeeltjes weer meenemen. Zo kun je direct weer genieten van de voordelen van de waterontharder. 

Zout bestellen

Zout bestellen kan eenvoudig via onze webshop. Of kom langs in onze showroom in Stadskanaal of Zwaag om zout af te halen!

Showroom Stadskanaal
Tinnegieter 33B, 9502 EX Stadskanaal

Showroom Zwaag (Noord-Holland)
Compagnie 43-B, 1689 AG Zwaag (Hoorn)