Zorgt een waterontharder voor meer bacteriegroei?

Af en toe verschijnen er artikelen die beweren dat waterontharders de groei van bacteriën zouden bevorderen. Het idee dat een waterontharder bacteriën aantrekt of een risico vormt, kan begrijpelijk wat zorgen oproepen. Maar hoe zit het nu echt? In dit artikel vertellen we je meer over hoe bacteriegroei ontstaat, hoe waterontharders werken en of je je daarover zorgen moet maken.

kosten waterontharder

Hoe ontstaat bacteriegroei in water?

Bacteriën groeien het liefst in stilstaand water en vooral in warme omstandigheden. Wanneer water langere tijd niet door je leidingen stroomt, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent, kan er een voedingsbodem ontstaan voor bacteriën zoals legionella. Deze bacterie is vooral gevaarlijk wanneer hij zich vermenigvuldigd in stilstaand, warm water, zoals in boilers of leidingen die niet goed worden doorgespoeld.

Het onthardingsproces en bacteriën

Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water, waardoor kalkaanslag geen kans krijgt. Dit proces vindt plaats in de harskolom van de ontharder. Hier wordt hard water omgezet in zacht water. Als een waterontharder niet goed wordt onderhouden, kan de stilstaande omgeving in de harskolom bacteriën aantrekken. De meeste waterontharders spoelen zichzelf regelmatig door met een zoutoplossing. Dit reinigingsproces voorkomt bacteriegroei. Bovendien wordt de harskolom hierdoor telkens grondig gespoeld, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Bacteriegroei in waterontharders: feit of fabel?

Bij onze waterontharders is bacteriegroei geen probleem. Hoewel onze systemen niet automatisch spoelen, hebben ze dit ook niet nodig. Onze waterontharders zijn namelijk compact ontworpen en bevatten slechts één liter water in het vat. Omdat je dagelijks water gebruikt, wordt dat kleine beetje water continu ververst. Zelfs na een langere periode van inactiviteit, bijvoorbeeld na een vakantie, is er geen verhoogd risico. Zodra je de kraan opent, spoel je met de eerste liter het stilstaande water weg en is de waterontharder direct ververst. Kortom: het idee dat onze waterontharders bacteriegroei veroorzaken is een fabel.

Zorgeloos genieten van bacterievrij en kalkvrij water

Onze waterontharders dragen dus niet bij aan bacteriegroei en leveren juist veiliger, kalkvrij water. Daarnaast bieden onze waterontharder nog een aantal andere praktische voordelen:

Met een waterontharder geniet je dus van bacterievrij, kalkvrij water dat je gezondheid, huishouden én portemonnee ten goede komt.

Ervaar zelf de voordelen van een Van Meerendonk waterontharder

Met een Van Meerendonk waterontharder geniet je zorgeloos van zacht, kalkvrij en bacterievrij water. Wil je weten wat zo’n waterontharder voor jouw huishouden kan betekenen? Plan een adviesgesprek in of vraag vrijblijvend een offerte aan. Ontdek de voordelen en ervaar zelf het verschil!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Koffiezetapparaat ontkalken

Koffiezetten is voor veel mensen een dagelijks ritueel, maar niemand zit te wachten op het ontkalken van het koffiezetapparaat. Maar wat als je je geen zorgen meer hoeft te maken over kalk in je koffiezetapparaat? Met een waterontharder is het ontkalken van je koffiezetapparaat verleden tijd.

Meer informatie

Douchekop ontkalken

Kalkaanslag op de douchekop: bijna iedereen heeft ermee te maken. Je douchekop ontkalken is tijdrovend, en vaak ben je nog niet klaar of de aanslag is alweer terug. Gelukkig is er een duurzame oplossing waarmee je nooit meer hoeft te ontkalken: een waterontharder.

Meer informatie

Wat is het gemiddeld waterverbruik in Nederland?

In jouw huishouden wordt iedere dag waarschijnlijk flink wat water verbruikt. Maar heb je er ooit bij nagedacht hoeveel water je gemiddeld per jaar verbruikt? In dit artikel lees je hier meer over, plus handige tips om op je waterverbruik te besparen.

Meer informatie

Wasmachine ontkalken – zo doe je dat!

Kalkaanslag in je wasmachine zorgt ervoor dat hij minder efficiënt werkt, meer energie verbruikt en minder lang meegaat. Daarom is het verstandig om hem om de zoveel tijd te ontkalken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Meer informatie

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag: het komt telkens weer terug, hoe vaak je het ook verwijdert. Gelukkig is er een manier om dit probleem voorgoed op te lossen: een waterontharder. Hoe dat precies werkt lees je in deze blog.

Meer informatie

Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

Meer informatie

Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.

Meer informatie

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie