Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Op vakantie gaan is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten. Maar er gaat wel wat voorbereiding mee gemoeid, al helemaal als je thuis een waterontharder hebt geïnstalleerd. In dit blog lees je alles waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je waterontharder goed blijft functioneren terwijl jij ligt te bakken op het strand. 

Vakantie

Controleer het zoutniveau

Je waterontharder verwijdert calcium en magnesium (oftewel kalk) uit je water. Het zout in de ontharder is hiervoor essentieel. Voordat je vertrekt, is het handig om het zoutniveau te controleren in de ontharder en, indien nodig, even bij te vullen. Zorg ervoor dat er voldoende zout in zit, zodat de ontharder na je vakantie direct weer zijn werk kan doen.

Schakel de bypass-klep niet in

De waterontharders van Van Meerendonk hebben een bypass-klep. Hiermee omzeil je de ontharder en kun je rechtstreeks hard water gebruiken. Bijvoorbeeld voor je vissenkom of zwembad. Tijdens je vakantie is het belangrijk om deze klep uitgeschakeld te laten. Kom je weer thuis, weet je zeker dat je water kalkvrij is.

Schakel hulp in

Ga je wat langer weg? Lekker, natuurlijk, maar in dat geval is het handig om een buurman of -vrouw, vriend of familielid op de hoogte te stellen en eventueel een sleutel te geven. Sowieso een slim idee, dan kan deze persoon de plantjes water geven en zo nu en dan de kranen even opendraaien. Daarmee voorkom je gelijk legionella. Laatstgenoemde ontstaat wanneer het water lange tijd stilstaat en de watertemperatuur boven de 25 graden komt. Als je een kraan een week niet gebruikt, loop je al risico. Water in je leidingen is beperkt houdbaar en door iemand het zo nu en dan een minuut door te laten stromen, voorkom je een hoop gedoe als je thuiskomt.

Als je een kraan een week niet gebruikt, loop je al risico

Een oogje in het zeil

Ook als je alle bovengenoemde voorzorgsmaatregelen hebt getroffen, is het verstandig om bij terugkomst je waterontharder nogmaals te checken. Controleer het zoutniveau en laat enige tijd water stromen door je kranen en daarmee ook het systeem voordat je het weer in gebruik neemt. Volg je deze stappen, dan kun je met een gerust hart op vakantie en kom je terug in een huis met heerlijk, zacht water. Dat is pas fijn thuiskomen!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie