Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Het verschil tussen beide zit hem in de hoeveelheid mineralen die in het water zit.

  • Hard water is water waar veel calcium en magnesium in zit.
  • Zacht water is water waar weinig calcium en magnesium in zit.

Het belangrijkste aspect als we spreken over hard en zacht water is het kalkgehalte van het water. Kalkhoudend water heeft namelijk flink wat nadelen: zo veroorzaakt het kalkaanslag en zorgt het voor een hogere energierekening. In dit artikel gaan we dieper in op hard en zacht water, de voor- en nadelen ervan en hoe je hard water zacht maakt.

zacht water

Wat is hard water?

Zoals gezegd wordt hard water gekenmerkt door het hoge gehalte calcium (kalk) en magnesium dat het bevat. Hoe meer van deze mineralen, hoe harder het water. De hardheid van water kun je uitdrukken in Duitse graden (dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 miligram calciumcarbonaat per liter water. Drinkwaterbedrijven hanteren de volgende schalen om te beoordelen of water hard is:

0-4 dH Zeer zacht 
4-8 dH Zacht 
8-12 dH Gemiddeld 
12-18 dH Vrij hard 
18-30 dH Heel hard 

Écht hard water komt in Nederland nauwelijks voor. In vrijwel alle Nederlandse gemeenten komt het hardheidniveau van het drinkwater niet boven ‘gemiddeld.’ Toch ervaren veel mensen wel de nadelen die horen bij hard water.

Wat is zacht water?

Zacht water is dus water met een laag calcium- en magnesiumgehalte, oftewel water dat geen of bijna geen kalk bevat. In de meeste Nederlandse gemeentes is het drinkwater al relatief zacht. Dit komt mede door de inspanningen die drinkwaterbedrijven doen om het water zachter te maken. Zo wordt het water waar nodig tijdens de zuivering al onthard. Dit gebeurt in een onthardingsinstallatie door middel van een proces dat pelletontharding heet.

De nadelen van hard water

Ondanks dat het met de hardheid van het Nederlandse drinkwater nog wel enigszins meevalt, ervaren veel Nederlanders wel nadelen die het gevolg zijn van hard water. Hierbij gaat het onder andere om:

Is hard water ongezond?

Enkele van de vele voordelen van zacht water zijn dat het beter is voor je huid en lekkerder is om te drinken. Maar betekent dit dan ook dat hard water ongezond is? In principe niet. Je kunt het prima drinken en je kunt er probleemloos mee douchen. Je lichaam kan de kalk die in het water zit goed verwerken.

Tegelijkertijd heeft hard water ook geen gezondheidsvoordelen. Het drinken van zuivel is goed voor ons omdat er calcium in zit, maar in hard water zit daar lang niet genoeg van om er voordeel uit te halen.

Het is wel zo dat hard water bij mensen die huidaandoeningen hebben de klachten in stand kan houden of verergeren. Het kan namelijk de huid uitdrogen of irriteren, wat kan leiden tot meer symptomen en meer ongemak. Zacht water heeft daarentegen een verzachtende en kalmerende werking op de huid, waardoor deze gezonder en comfortabeler aanvoelt.

Zo maak je van hard water zacht water

Heb jij last van (te) hard water in je woning en wil hier wat aan doen? De beste manier hiervoor is het aanschaffen van een waterontharder. Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling weet op effectieve wijze het harde water te ontdoen van kalk. Dit werkt als volgt: als er kalkhoudend water de ontharder instroomt, blijven de kalkdeeltjes kleven aan de harsbolletjes die in het apparaat zitten. Deze komen uiteindelijk terecht in de afvoer, terwijl jij geniet van kalkvrij en dus zacht water.

Geniet van kalkvrij water met een waterontharder van Van Meerendonk

Heb jij genoeg van het harde water dat bij jou uit de kraan komt en wil je dit omtoveren tot zacht water? Dan is het tijd voor een waterontharder. De beste waterontharders van momenteel koop je bij Van Meerendonk. Dankzij onze toestellen geniet je van:

Wil jij ook profiteren van de voordelen van zacht water? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie