Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder zorgt ervoor dat kalk uit het water wordt gehaald. Hiermee wordt hard water omgezet in zacht water. Hard water kan voor veel problemen zorgen, zoals kalkaanslag, kapotte huishoudelijke apparatuur en een hogere energierekening. Een waterontharder biedt hiervoor uitkomst. Maar hoe werkt dat dan precies? In dit artikel lees je alles over de werking van een waterontharder.
Zo werkt een waterontharder
Een waterontharder werkt op basis van een proces genaamd ionenuitwisseling. Wanneer er hard water het apparaat instroomt, wordt het gelijkmatig verdeeld in een soort scherm. Daarin zitten harsbolletjes waaraan de kalkdeeltjes die in het water zitten blijven kleven. Hierdoor wordt het water onthard. Het zachte water verlaat vervolgens de ontharder.
Het regeneratieproces
Na verloop van tijd raakt een waterontharder verzadigd en zitten de harsbolletjes als het ware ‘vol.’ De ontharder gaat nu regenereren. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van hoe hard het water is. Tijdens het regeneratieproces maakt de ontharder automatisch een mengsel aan van water en zout, waarmee de harstank gespoeld kan worden. Door het zoutmengsel worden de calciumionen van de harsbolletjes gespoeld. Deze worden vervolgens samen met het mengsel naar de afvoer gestuurd. De ontharder is nu volledig geregenereerd en kan weer alle capaciteit inzetten om nieuw water te ontharden.
Heb je een waterontharder met één harstank, dan heb je tijdens het regeneratieproces even geen kalkvrij water. Bij onze Hydrosoft 100 modellen duurt dit slechts 15 minuten. Voor de meeste huishoudens is dit prima. Wil je echter altijd verzekerd zijn van zacht water omdat je een groter huishouden hebt en veel water verbruikt? Dan kun je ook kiezen voor onze 200-serie, die voorzien zijn van twee harsflessen. Is de ene fles verzadigd, dan schakelt de ontharder automatisch over naar de andere. Hierdoor heeft de eerste harsfles tijd om te regenereren en heb je altijd zacht water.
Regeneratiezout
Een waterontharder heeft zout nodig om te kunnen regenereren. Om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft werken, is het nodig om dit regeneratiezout regelmatig bij te vullen. Doe je dit niet, dan heeft dit effect op de werking van de ontharder. Deze kan dan namelijk onvoldoende de kalk uit het water halen. Het is daarom verstandig om iedere 4 tot 6 weken het apparaat bij te vullen met nieuw zout. Let er wel op dat dit echt regeneratiezout moet zijn. Dit kun je eenvoudig bestellen via onze webshop.
Profiteer van de unieke werking van de waterontharders van Van Meerendonk
Wil jij ook profiteren van de unieke werking van onze waterontharders en de bijbehorende voordelen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.