Kalk: dit doet het met je lichaam
In grote delen van Nederland stroomt er hard water uit de kraan. Dat betekent dat het water kalk (calcium en magnesium) bevat. Dit is te zien in de vorm van kalkaanslag, bijvoorbeeld op de kraan en de douchekop. Maar als het zo’n effect heeft op je sanitair, wat gebeurt er dan als je een glas water uit de kraan drinkt?
De definitie
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat kalk precies is. Het bestaat uit calciumcarbonaat en masnesiumzouten. De Nederlandse bodem is op veel plekken van nature rijk aan kalk. Regenwater dat door de bodem sijpelt, neemt dit daarom op. Waterbedrijven ontharden het water wel, maar slechts tot een zeker niveau. De mate waarin kalk zich in het water bevindt, wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Eén graad Duitse hardheid staat voor 17,85 milligram calciumcarbonaat. Gemiddeld is de hardheid van Nederlands kraanwater ongeveer 8dH.
Inname
Kalk in water is niet schadelijk voor mensen. Sterker nog, kalk (calcium) is onmisbaar voor onze botten en tanden. Bovendien dragen calcium en magnesium bij aan een sterk zenuwstelsel. De hoeveelheid calcium en magnesium die we opnemen uit kraanwater is echter verwaarloosbaar. We krijgen onze dagelijkse hoeveelheid voornamelijk binnen via voeding. Denk aan vruchten, zuivel en brood. Als je de dagelijkse hoeveelheid via je drinkwater binnen zou willen krijgen, zou je iedere dag minstens 27 liter water moeten drinken…
Calcium is onmisbaar voor onze botten
Huid en haar
Kalk is dus niet schadelijk voor de binnenkant van je lichaam. Maar de buitenkant – je huid en haar – gedijt er minder goed op. Iedere dag kom je in aanraking met kraanwater, bijvoorbeeld tijdens het douchen. De gevolgen hiervan zijn tweeledig. Aan de ene kant drogen de aanwezige mineralen in hard water je huid en haar uit, omdat de beschermenlaag wordt afgebroken. Dit leidt tot (verergering van bestaande) huidproblemen en je haar wordt er dof van. Daarnaast lossen zeep, shampoo en conditioner minder goed op in hard water. Hierdoor moet je meer van het product gebruiken dan nodig en worden je huid en haar meer belast dan nodig.
Zacht water is daarentegen – niet geheel verrassend – een stuk zachter voor je huid. De beschermlaag van de huid blijft intact. Bovendien lost zeep volledig op in zacht en/of onthard water. Er blijven dus geen overtollige zeepresten over die de gevoelige huid irriteren en je haar beschadigen.
De oplossing
Uiteindelijk ben je kalk in je kraanwater liever kwijt dan rijk. Je kunt thuis een waterontharder gebruiken om de hardheid van je water omlaag te brengen. Zo geniet je elke dag van zacht water. Dat is beter voor je huid én je haar! Ben je benieuwd welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Neem dan contact op met de specialisten van Van Meerendonk. Zij helpen je graag op weg naar zacht water!
Deel dit bericht op:
Lees ook
Zorgt een waterontharder voor meer bacteriegroei?
Koffiezetten is voor veel mensen een dagelijks ritueel, maar niemand zit te wachten op het ontkalken van het koffiezetapparaat. Maar wat als je je geen zorgen meer hoeft te maken over kalk in je koffiezetapparaat? Met een waterontharder is het ontkalken van je koffiezetapparaat verleden tijd.
Meer informatie
Koffiezetapparaat ontkalken
Koffiezetten is voor veel mensen een dagelijks ritueel, maar niemand zit te wachten op het ontkalken van het koffiezetapparaat. Maar wat als je je geen zorgen meer hoeft te maken over kalk in je koffiezetapparaat? Met een waterontharder is het ontkalken van je koffiezetapparaat verleden tijd.
Meer informatie
Douchekop ontkalken
Kalkaanslag op de douchekop: bijna iedereen heeft ermee te maken. Je douchekop ontkalken is tijdrovend, en vaak ben je nog niet klaar of de aanslag is alweer terug. Gelukkig is er een duurzame oplossing waarmee je nooit meer hoeft te ontkalken: een waterontharder.
Meer informatie
Wat is het gemiddeld waterverbruik in Nederland?
In jouw huishouden wordt iedere dag waarschijnlijk flink wat water verbruikt. Maar heb je er ooit bij nagedacht hoeveel water je gemiddeld per jaar verbruikt? In dit artikel lees je hier meer over, plus handige tips om op je waterverbruik te besparen.
Meer informatie
Wasmachine ontkalken – zo doe je dat!
Kalkaanslag in je wasmachine zorgt ervoor dat hij minder efficiënt werkt, meer energie verbruikt en minder lang meegaat. Daarom is het verstandig om hem om de zoveel tijd te ontkalken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Meer informatie
Kalkaanslag verwijderen
Kalkaanslag: het komt telkens weer terug, hoe vaak je het ook verwijdert. Gelukkig is er een manier om dit probleem voorgoed op te lossen: een waterontharder. Hoe dat precies werkt lees je in deze blog.
Meer informatie
Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!
Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!
Meer informatie
Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot
Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.
Meer informatie
Een waterontharder schoonmaken
Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud.
Meer informatie