Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Onderhoud

Een waterontharder is een geweldige investering om hard water om te zetten in zacht water, wat niet alleen beter is voor je huishoudelijke apparaten, maar ook voor je huid en haar. Echter, zoals elk apparaat, heeft een waterontharder regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. In deze blog leggen we uit hoe je een waterontharder moet onderhouden, welke voordelen dit biedt en hoe Van Meerendonk je hierbij kan helpen. 

Zo gaat het onderhouden van een waterontharder in zijn werk 

Regelmatig onderhoud is essentieel om te zorgen dat je waterontharder efficient blijft werken. Hier is een overzicht van de stappen die wij nemen bij het onderhouden van een waterontharder. 

  1. Testen van de hardheid van het water: het is belangrijk om de hardheid van het water te testen om te controleren of de waterontharder nog goed werkt. Een afwijking in de verwachte hardheid kan wijzen op een probleem met de ontharder dat verdere inspectie vereist.   
  2. Controleren van de instellingen: we controleren of alle instellingen van de waterontharder goed zijn afgestemd op de gemeten waterhardheid. Foute instellingen kunnen leiden tot onvoldoende ontharding of overmatig zoutgebruik. 
  3. Inspecteren van de mechanische onderdelen: de tandwielen en andere bewegende onderdelen worden in de waterontharder moeten soepel draaien. Inspectie en onderhoud van deze onderdelen voorkomt slijtage en storingen.  

De waterontharder reinigen 

Naast het reguliere onderhoud is het reinigen van de waterontharder essentieel voor een lange levensduur en optimale werking. Dit doen wij door te beginnen met het reinigen van het voorfilter. Het voorfilter vangt grote deeltjes vuil op voordat het water de ontharder bereikt. Dit filter moet worden schoongemaakt om verstoppingen en verminderde doorstroming te voorkomen.  

Daarnaast reinigen we ook de hars in de waterontharder. De hars vangt calcium- en magnesiumionen op. We gebruiker speciale harscleaner om de harskorrels te reinigen en hun capaciteit te herstellen. Dit zorgt ervoor dat de ontharder effectief blijft werken. 

De voordelen van onderhoud aan je waterontharder 

Het liefst laat je eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt door ons uitvoeren. Regelmatig onderhoud aan je waterontharder biedt namelijk diverse voordelen: 

Zelf je waterontharder onderhouden 

Hoewel je een onderhoudsbeurt het beste aan de professional over kunt laten, zijn er ook enkele taken die je zelf kunt uitvoeren die horen bij het onderhoud van je waterontharder. Hierbij gaat het vooral om het tijdig bijvullen van het regeneratiezout. Controleer dus regelmatig het zoutniveau van je waterontharder vul het bij indien nodig. Zout is essentieel voor het regeneratieproces van de hars van de waterontharder. 

Upgrades door onderhoud aan je waterontharder 

Een bijkomend voordeel van regelmatig onderhoud is dat het een goede gelegenheid biedt om verouderde onderdelen te upgraden. Technologieën en materialen verbeteren voortdurend, en door onderhoud uit te voeren, kunnen nieuwe, efficiëntere onderdelen worden geïnstalleerd. Op die manier krijgt je waterontharder altijd een mooie upgrade.  

Geniet van zorgeloos onderhoud met een Van Meerendonk waterontharder

Bij Van Meerendonk begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om je waterontharder in optimale conditie te houden. Daarom krijg je bij ons als klant eens in de twee jaar een uitnodiging voor een onderhoudsbeurt. Onze onderhoudsdiensten zorgen ervoor dat je waterontharder altijd perfect functioneert zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Onze deskundige medewerkers voeren grondige controles en reinigingen uit en bieden upgrades aan waar nodig. Zo kun jij zorgeloos genieten van zacht water. Neem vandaag nog conta

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie