Veelgestelde vragen over waterontharders!
Een apparaat dat de kwaliteit van je water verbetert, wist jij dat het bestond? Waterontharders werden in eerste instantie voornamelijk gebruikt in het bedrijfsleven, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die ook een waterontharder in huis nemen. Toch bestaan er nog veel vragen omtrent de waterontharders. Wat doet het? Waarom moet ik het aanschaffen? Van Meerendonk geeft antwoord op je vragen.
Wat is een waterontharder precies?
Op bepaalde plekken in ons land is de kwaliteit van het drinkwater ‘hard’. Dat betekent dat er veel kalk in het water aanwezig is. Daar kunnen vervelende ongemakken door ontstaan, zoals kalkaanslag in apparatuur, op sanitair en op meubels. De hardheid van water wordt bepaald door de aanwezige calcium en magnesium. De waterontharder ontdoet het water van calcium en magnesium aan de hand van harsbolletjes. Het water dat door het huis stroomt, is daardoor een stuk zachter. Dat voel én proef je.
Wat voor invloed heeft het op mijn huis(houden)?
De grootste verandering na aanschaf van de waterontharder is merkbaar in het huishouden. Doordat er geen kalk meer afgezet wordt in en op apparatuur, tegels en sanitair, wordt schoonmaken een stuk makkelijker. Er komen bijvoorbeeld geen kalkvlekken meer tevoorschijn bij het reinigen van ramen, glaswanden of spiegels. Zeep lost beter op in zachter water, waardoor je minder schoonmaakmiddel nodig hebt voor hetzelfde resultaat. En doordat apparaten beter functioneren zonder kalkaanslag, verbruik je ook aanzienlijk minder stroom.
Wat doet zacht water met de huid?
Het klinkt misschien gek, maar een waterontharder kan ook helpen bij huidproblemen. Vooral bij een droge huid heeft het zachte water effect. Zodra jij doucht in kalkrijk water, droogt je huid sneller uit. Omdat zeep beter oplost in zacht water, blijft er minder residu op de huid achter. Daardoor zal je minder snel last hebben van irritatie, eczeem en andere huidproblemen. Ook blijven de huideigen vetzuren intact.
Heeft de waterontharder onderhoud nodig?
Om de kwaliteit van je water op peil te houden, heeft de waterontharder onderhoud nodig zo nu en dan. Het is bijvoorbeeld belangrijk regelmatig de filters te reinigen of te vervangen. Zorg er ook voor dat je voor het terugspoelen geschikt zout gebruikt. Het zout moet dan op een hygiënische wijze aan het zoutvat toegevoegd worden. Zodra we het apparaat bij je installeren, leggen we altijd alles zorgvuldig uit. Ook kun je kijken op de website van je waterbedrijf. Daar kunnen ze je meer vertellen over waterhardheid en het belang van onderhoud van waterontharders.
Zit er garantie op een waterontharder?
Op de waterontharder zit garantie, maar dit verschilt per bedrijf. Gemiddeld zit er ongeveer tien jaar garantie op. Het is verstandig om één keer per twee jaar onderhoud te verrichten aan je waterontharder. Maar gelukkig hoef je dat zelf niet in je agenda te zetten. Wij bellen je standaard na twee jaar om een afspraak in te plannen voor onderhoud. Maar komt het even een keertje niet uit? Dat is natuurlijk ook prima!
Toekomst van waterontharders
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die ook een waterontharder in huis nemen. Wil je na het lezen van de veelgestelde vragen ook een waterontharder? Vraag nu een adviesgesprek aan voor een waterontharder.