Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Eén van de belangrijkste basisbehoeften voor de mens is water. Drinkwater in Nederland is van relatief goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere landen. Maar zelfs binnen ons kleine kikkerlandje zit er verschil in drinkwater per regio. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? In dit blog lees je er alles over!

verschil

Hard water

Je hebt vast wel eens gehoord van hard en zacht water. Maar wat is nu precies het verschil? Dit zit hem in de herkomst van het water. In Nederland wordt het grootste deel van ons drinkwater uit de bodem gewonnen. Hierin zitten meerdere kalklagen. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Nederland nog in de zee lag. De afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem op veel plekken ook nu nog veel kalk bevat. Regenwater dat door deze kalklagen sijpelt, neemt calcium en magnesium op. Dit resulteert in hard water, wat uiteindelijk gewonnen wordt uit de bodem.

Zacht water

Wanneer water lage concentraties ionen van magnesium en calcium bevat, spreken we van zacht water. In Nederland komt van nature weinig écht zacht water uit de kraan. Alleen in gebieden waar water wordt gewonnen uit regenwater of uit de duinen is het water zacht. Over het algemeen noemen waterbedrijven water met een hardheid van minder dan 8 dH (Duitse hardheid, een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium in het water) zacht. Maar dit klopt niet helemaal: water met een hardheid van 0dH is werkelijk zacht.

Het verschil zit hem in herkomst van water

Drinkwaterbedrijven

In de meeste regio’s is het water dat gewonnen wordt van nature vrij hard. Drinkwaterbedrijven ontharden het water tot gemiddeld 8dH. Verder ontharden kost geld. Doordat de herkomst van het water verschilt, zit er in Nederland een flink verschil in de hardheid van het water dat door de waterbedrijven wordt aangeboden. In Goeree-Overflakkee is de hardheid 14.5dH, terwijl dit in Epe slechts 2.3dH is.

Smaken verschillen

Wanneer iemand uit Epe een glas water uit de kraan in Goeree-Overflakkee drinkt (of andersom), zal diegene daarom duidelijk verschil merken. Smaakbeleving is natuurlijk subjectief, maar over het algemeen wordt zacht water als prettiger, lekkerder en ‘lichter’ ervaren. Woon jij in een regio waar hard water uit de kraan komt? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Zo kun je alsnog genieten van de voordelen en de smaak van onthard water. Meer weten? Neem contact op met de specialisten en ontdek zelf het verschil!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie