Alles over het verschil in drinkwater in Nederland
Eén van de belangrijkste basisbehoeften voor de mens is water. Drinkwater in Nederland is van relatief goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere landen. Maar zelfs binnen ons kleine kikkerlandje zit er verschil in drinkwater per regio. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? In dit blog lees je er alles over!
Hard water
Je hebt vast wel eens gehoord van hard en zacht water. Maar wat is nu precies het verschil? Dit zit hem in de herkomst van het water. In Nederland wordt het grootste deel van ons drinkwater uit de bodem gewonnen. Hierin zitten meerdere kalklagen. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Nederland nog in de zee lag. De afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem op veel plekken ook nu nog veel kalk bevat. Regenwater dat door deze kalklagen sijpelt, neemt calcium en magnesium op. Dit resulteert in hard water, wat uiteindelijk gewonnen wordt uit de bodem.
Zacht water
Wanneer water lage concentraties ionen van magnesium en calcium bevat, spreken we van zacht water. In Nederland komt van nature weinig écht zacht water uit de kraan. Alleen in gebieden waar water wordt gewonnen uit regenwater of uit de duinen is het water zacht. Over het algemeen noemen waterbedrijven water met een hardheid van minder dan 8 dH (Duitse hardheid, een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium in het water) zacht. Maar dit klopt niet helemaal: water met een hardheid van 0dH is werkelijk zacht.
Het verschil zit hem in herkomst van water
Drinkwaterbedrijven
In de meeste regio’s is het water dat gewonnen wordt van nature vrij hard. Drinkwaterbedrijven ontharden het water tot gemiddeld 8dH. Verder ontharden kost geld. Doordat de herkomst van het water verschilt, zit er in Nederland een flink verschil in de hardheid van het water dat door de waterbedrijven wordt aangeboden. In Goeree-Overflakkee is de hardheid 14.5dH, terwijl dit in Epe slechts 2.3dH is.
Smaken verschillen
Wanneer iemand uit Epe een glas water uit de kraan in Goeree-Overflakkee drinkt (of andersom), zal diegene daarom duidelijk verschil merken. Smaakbeleving is natuurlijk subjectief, maar over het algemeen wordt zacht water als prettiger, lekkerder en ‘lichter’ ervaren. Woon jij in een regio waar hard water uit de kraan komt? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Zo kun je alsnog genieten van de voordelen en de smaak van onthard water. Meer weten? Neem contact op met de specialisten en ontdek zelf het verschil!
Deel dit bericht op:
Lees ook
Wat is het gemiddeld waterverbruik in Nederland?
In jouw huishouden wordt iedere dag waarschijnlijk flink wat water verbruikt. Maar heb je er ooit bij nagedacht hoeveel water je gemiddeld per jaar verbruikt? In dit artikel lees je hier meer over, plus handige tips om op je waterverbruik te besparen.
Meer informatie
Wasmachine ontkalken – zo doe je dat!
Kalkaanslag in je wasmachine zorgt ervoor dat hij minder efficiënt werkt, meer energie verbruikt en minder lang meegaat. Daarom is het verstandig om hem om de zoveel tijd te ontkalken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Meer informatie
Kalkaanslag verwijderen
Kalkaanslag: het komt telkens weer terug, hoe vaak je het ook verwijdert. Gelukkig is er een manier om dit probleem voorgoed op te lossen: een waterontharder. Hoe dat precies werkt lees je in deze blog.
Meer informatie
Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!
Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!
Meer informatie
Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot
Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.
Meer informatie
Een waterontharder schoonmaken
Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud.
Meer informatie
Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen
Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.
Meer informatie
Hoe sluit je een waterontharder aan?
Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.
Meer informatie
Waar plaats je het beste een waterontharder?
Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.
Meer informatie