Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Eén van de belangrijkste basisbehoeften voor de mens is water. Drinkwater in Nederland is van relatief goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere landen. Maar zelfs binnen ons kleine kikkerlandje zit er verschil in drinkwater per regio. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? In dit blog lees je er alles over!

verschil

Hard water

Je hebt vast wel eens gehoord van hard en zacht water. Maar wat is nu precies het verschil? Dit zit hem in de herkomst van het water. In Nederland wordt het grootste deel van ons drinkwater uit de bodem gewonnen. Hierin zitten meerdere kalklagen. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Nederland nog in de zee lag. De afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem op veel plekken ook nu nog veel kalk bevat. Regenwater dat door deze kalklagen sijpelt, neemt calcium en magnesium op. Dit resulteert in hard water, wat uiteindelijk gewonnen wordt uit de bodem.

Zacht water

Wanneer water lage concentraties ionen van magnesium en calcium bevat, spreken we van zacht water. In Nederland komt van nature weinig écht zacht water uit de kraan. Alleen in gebieden waar water wordt gewonnen uit regenwater of uit de duinen is het water zacht. Over het algemeen noemen waterbedrijven water met een hardheid van minder dan 8 dH (Duitse hardheid, een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium in het water) zacht. Maar dit klopt niet helemaal: water met een hardheid van 0dH is werkelijk zacht.

Het verschil zit hem in herkomst van water

Drinkwaterbedrijven

In de meeste regio’s is het water dat gewonnen wordt van nature vrij hard. Drinkwaterbedrijven ontharden het water tot gemiddeld 8dH. Verder ontharden kost geld. Doordat de herkomst van het water verschilt, zit er in Nederland een flink verschil in de hardheid van het water dat door de waterbedrijven wordt aangeboden. In Goeree-Overflakkee is de hardheid 14.5dH, terwijl dit in Epe slechts 2.3dH is.

Smaken verschillen

Wanneer iemand uit Epe een glas water uit de kraan in Goeree-Overflakkee drinkt (of andersom), zal diegene daarom duidelijk verschil merken. Smaakbeleving is natuurlijk subjectief, maar over het algemeen wordt zacht water als prettiger, lekkerder en ‘lichter’ ervaren. Woon jij in een regio waar hard water uit de kraan komt? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Zo kun je alsnog genieten van de voordelen en de smaak van onthard water. Meer weten? Neem contact op met de specialisten en ontdek zelf het verschil!

Deel dit bericht op:

Lees ook

’Zacht water verminderde mijn droge huid’

’Zacht water verminderde mijn droge huid’ – Emmy had altijd last van een droge, jeukende huid. Lees hier hoe een waterontharder haar hielp!

Meer informatie

‘Het scheelt enorm met schoonmaken’

Sinds Albert Buitenhuis een halfjaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk liet installeren, is schoonmaken een stuk makkelijker geworden. Lees meer!

Meer informatie

Kalk: dit doet het met je lichaam

Kalk in je drinkwater zorgt voor aanslag op sanitair. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam? Lees het hier!

Meer informatie

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan’

Edwin en zijn vrouw zochten een niet-elektrische waterontharder voor hun woning. Deze vonden ze bij Van Meerendonk. Lees hier hun verhaal!

Meer informatie

‘Haar eczeem is enorm afgenomen’

Sinds meneer en mevrouw A. een waterontharder hebben laten plaatsen, heeft mevrouw A. veel minder last van haar eczeem.

Meer informatie

‘Die waterontharder is van meerwaarde voor mijn bedrijf’

Heildina schafte voor haar steakhouse een grote installatie waterontharder aan. Een keuze waar ze nog steeds elke dag blij mee is.

Meer informatie

Schoonmaaktips bij gebruik van zacht water

Schoonmaken met zacht water? Lees hier hoe je dat aanpakt!

Meer informatie

Marit: ‘Zo’n quooker biedt een stukje gemak en scheelt veel tijd’

Niet lang nadat Marit en haar vriend verhuisden naar een andere woning lieten ze een quooker in de keuken plaatsen. ‘Het biedt gemak en scheelt veel tijd.’

Meer informatie

Het KIWA-keurmerk uitgelegd!

Het KIWA-keurmerk: wat houdt dat eigenlijk in?

Meer informatie