Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Eén van de belangrijkste basisbehoeften voor de mens is water. Drinkwater in Nederland is van relatief goede kwaliteit, zeker in vergelijking met andere landen. Maar zelfs binnen ons kleine kikkerlandje zit er verschil in drinkwater per regio. Hoe kan dat en wat zijn de gevolgen? In dit blog lees je er alles over!

verschil

Hard water

Je hebt vast wel eens gehoord van hard en zacht water. Maar wat is nu precies het verschil? Dit zit hem in de herkomst van het water. In Nederland wordt het grootste deel van ons drinkwater uit de bodem gewonnen. Hierin zitten meerdere kalklagen. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Nederland nog in de zee lag. De afzetting van schaaldieren heeft ervoor gezorgd dat de bodem op veel plekken ook nu nog veel kalk bevat. Regenwater dat door deze kalklagen sijpelt, neemt calcium en magnesium op. Dit resulteert in hard water, wat uiteindelijk gewonnen wordt uit de bodem.

Zacht water

Wanneer water lage concentraties ionen van magnesium en calcium bevat, spreken we van zacht water. In Nederland komt van nature weinig écht zacht water uit de kraan. Alleen in gebieden waar water wordt gewonnen uit regenwater of uit de duinen is het water zacht. Over het algemeen noemen waterbedrijven water met een hardheid van minder dan 8 dH (Duitse hardheid, een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium in het water) zacht. Maar dit klopt niet helemaal: water met een hardheid van 0dH is werkelijk zacht.

Het verschil zit hem in herkomst van water

Drinkwaterbedrijven

In de meeste regio’s is het water dat gewonnen wordt van nature vrij hard. Drinkwaterbedrijven ontharden het water tot gemiddeld 8dH. Verder ontharden kost geld. Doordat de herkomst van het water verschilt, zit er in Nederland een flink verschil in de hardheid van het water dat door de waterbedrijven wordt aangeboden. In Goeree-Overflakkee is de hardheid 14.5dH, terwijl dit in Epe slechts 2.3dH is.

Smaken verschillen

Wanneer iemand uit Epe een glas water uit de kraan in Goeree-Overflakkee drinkt (of andersom), zal diegene daarom duidelijk verschil merken. Smaakbeleving is natuurlijk subjectief, maar over het algemeen wordt zacht water als prettiger, lekkerder en ‘lichter’ ervaren. Woon jij in een regio waar hard water uit de kraan komt? Dan is een waterontharder een goede oplossing. Zo kun je alsnog genieten van de voordelen en de smaak van onthard water. Meer weten? Neem contact op met de specialisten en ontdek zelf het verschil!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie

‘Ik kan iedereen een waterontharder aanbevelen’

Sinds hij een waterontharder heeft, heeft de dochter van Frank minder last van eczeem. Maar het nieuwe apparaat biedt nog meer voordelen. Lees het hier.

Meer informatie

‘We hebben de vooruitgang zeker gemerkt!’

Ivan en zijn partner hadden beiden te kampen met huid- en haarproblemen. Sinds een paar maanden, zeker nog geen halfjaar, heeft hij zijn waterontharder in huis. Van de vooruitgang kan hij ontzettend genieten.

Meer informatie

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie