Waterontharder aanschaffen? Op deze punten moet je letten!

Uren aan het boenen en schrobben om kalkaanslag tegen te gaan, dat vergt veel tijd en energie. Gelukkig kan een waterontharder dit probleem oplossen. Het apparaat maakt je water ‘zacht’, waardoor er geen kalkaanslag meer ontstaat. Wanneer je eenmaal besloten hebt dat een waterontharder iets voor jou is, is het van belang deze zorgvuldig uit te kiezen. Voor de juiste keuze voor jouw woonsituatie zijn er een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten. Wij vertellen je graag meer.

waterontharder

Verschillende types

Er bestaan meerdere waterontharders waaruit je kunt kiezen. Zo bestaan er onder andere magnetische waterontharders verkocht. Het magnetische veld zou ervoor moeten zorgen dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar verbinden. Helaas is deze methode maar beperkt effectief, enkel in een kleine straal rondom de watermeter. In de rest van het huis, verder verwijderd van die plek, is het water vaak gewoon hard. Een magneet haalt namelijk niet daadwerkelijk kalk uit het water. Een waterontharder die wél effectief is, is de waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Daardoor wordt er wél kalk uit het water onttrokken, waardoor in het gehele huis zacht water stroomt.

Kies de juiste grootte

Naast letten op het type dat je aanschaft, is het natuurlijk ook belangrijk dat het apparaat past in je huis of bedrijf. Welke grootte het beste is, hangt onder meer af van je waterverbruik. Verbruik je weinig water, dan is het onnodig om een groot apparaat aan te schaffen dat meer gericht is op de professionele markt. Het is dan beter om een kleiner formaat te kiezen. De waterontharders van Van Meerendonk werken bovendien zonder stroom, waardoor ze gemakkelijk op verschillende locaties geplaatst kunnen worden. 

Regeneratietijd

Wat kan meespelen bij de keuze voor een waterontharder, is de regeneratietijd. Eens in de zoveel tijd moet het apparaat ‘regenereren’. Aan de hand van hars wordt de kalk aan het water onttrokken. Op den duur raakt de hars verzadigd en kan het geen kalk meer opnemen. Door te spoelen met een pekeloplossing kan dit voorkomen worden. Dit heet regeneratie. De regeneratietijd kan van type tot type verschillen. Het is het daarom waard om te kijken welke type jij graag wilt. 

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten.

Let op geluid

Bepaalde soorten waterontharders kunnen wat geluid maken. Vooral elektrische apparaten maken veel geluid. Tijdens het spoelen kan het wel vier keer luider zijn dan een watergestuurde waterontharder. En een elektrische waterontkalker spoelt vaak ‘s nachts. De waterontharders van Van Meerendonk werken niet op elektriciteit en maken daarom minder geluid.

Persoonlijke hulp

Het is begrijpelijk dat je het lastig vindt te bepalen welke waterontharder het meest geschikt is. Daarom helpen we je bij Van Meerendonk graag verder. Dat begint bij het inventariseren van de mogelijkheden, maar ook voor plaatsing en onderhoud kun je bij ons terecht. Van tevoren stellen we ook altijd een offerte op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als alles helder is van beide kanten, gaan wij verder aan de slag. Neem gerust contact op voor vragen of het maken van een afspraak! 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie

‘Ik kan iedereen een waterontharder aanbevelen’

Sinds hij een waterontharder heeft, heeft de dochter van Frank minder last van eczeem. Maar het nieuwe apparaat biedt nog meer voordelen. Lees het hier.

Meer informatie

‘We hebben de vooruitgang zeker gemerkt!’

Ivan en zijn partner hadden beiden te kampen met huid- en haarproblemen. Sinds een paar maanden, zeker nog geen halfjaar, heeft hij zijn waterontharder in huis. Van de vooruitgang kan hij ontzettend genieten.

Meer informatie

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie