Wanneer je erover denkt om een waterontkalker aan te schaffen, is de kans groot dat je in je zoektocht door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je kiezen? Ze zijn er in zoveel soorten. En dan heb je ook nog de keus tussen een elektronische waterontharder en een stroomloos exemplaar. Wat kun je het beste kiezen? Er zijn verschillende redenen waarom je het best voor een elektrische waterontharder zou kiezen of juist voor een stroomloze waterontharder. Hier lees je alle punten op een rijtje.
Een elektronische waterontkalker biedt je, net als de stroomloze variant, de mogelijkheid om op ieder moment van de dag schoon en zuiver water door je leidingen en uit je kraan te laten stromen. Nu voldoet ons Nederlandse leidingwater aan de wettelijke drinkwaternorm en is het over het algemeen van goede kwaliteit. Maar dat betekent niet dat het echt honderd procent zuiver is. Ons Nederlandse water bevat namelijk relatief veel kalk.
Die kalk zie je niet met het blote oog, maar je proeft het wel, én je ziet er de gevolgen van in je badkamer of op je glaswerk. Waterdruppels laten vaak lelijke en ontsierende kalkvlekken achter. Bovendien tast kalk je leidingen aan. We kennen allemaal de reclames wel van de wasmachinemonteur die een kapot verwarmingselement, helemaal wit uitgeslagen van de kalkaanslag, laat zien. Kalk tast je apparatuur aan, waardoor de levensduur ervan aanzienlijk kan worden verkort.
Een waterontharder is dus geen overbodige luxe om je leidingen en apparatuur in een betere conditie te houden, minder vaak schoon te hoeven maken, én lekkerder en schoner water te kunnen drinken. Een korte speurtocht op internet laat zien dat er verschillende soorten waterontharders zijn:
De werking van magnetische waterontharders is omstreden. Er lijkt geen bewijs te zijn dat de magneet, die je direct na je watermeter om je waterleiding bevestigt, het water ontkalkt. Het voordeel is dat een magnetische waterontharder goedkoop is. Je kunt je echter afvragen of goedkoop in dit geval niet duurkoop is omdat het apparaat niet doet wat het belooft.
Een andere, relatief goedkope, optie zijn de waterontharders met filter. Er zijn verschillende soorten van op de markt en het ene filter zal zijn werk beter doen dan het andere. Toch blijft er altijd nog een kleine hoeveelheid kalk in het water achter. Het nadeel is dat de filters regelmatig vervangen moeten worden. Deze zijn nogal prijzig en niet milieuvriendelijk door de gebruikte materialen. Je kunt ze ook niet hergebruiken.
En dan heb je nog de waterontharders die werken op zout, zoals onze Hydro@Home waterontharder. Deze waterontharder werkt door middel van ionenwisseling. Het harde water dat de ontharder binnenkomt, wordt gelijkmatig verdeeld in een soort scherm met harsbolletjes. Kalkdeeltjes blijven aan deze harsbolletjes kleven zodat het water onthard wordt.
Je kunt je voorstellen dat die harsbolletjes op een gegeven ogenblik verzadigd raken. De ontharder maakt op zo’n moment automatisch een mengsel van water en zout. Door dat zoutmengsel worden de kalkionen van de harsbolletjes gespoeld: de ionenwisseling. Het onthardingszout kan het best iedere 4 tot 6 weken vervangen worden.
Waterontharders die werken op zout zijn wellicht een iets duurdere keuze in vergelijking met magnetische en filterontharders, maar je bent dan wel verzekerd van echt zacht en puur water. Met alle extra voordelen van dien, zoals de langere levensduur van je apparaten en een lager energieverbruik, omdat een elektrisch apparaat bij kalkaanslag steeds meer energie gaat gebruiken.
Ze zijn te verkrijgen als elektronische waterontharder en als stroomloos exemplaar. Aan beide keuzes zitten uiteraard voor- en nadelen. Voor het ontharden zelf is geen stroom nodig. Het leidingwater gaat door de waterdruk door de ontharder heen. Het verschil zit hem erin dat aan een elektronische waterontharder elektronica is toegevoegd, waardoor je er verschillende dingen op kunt aflezen, zoals wanneer het zout moet worden bijgevuld. Onze stroomloze Hydro@Home heeft deze gadget niet, maar heeft dan wel weer als groot voordeel dat je hem overal kunt plaatsen. Ook op plekken waar geen stopcontact voorhanden is. Hij spoelt alleen wanneer de hars verzadigd is. Met een stroomloze waterontharder bespaar je dus nog eens extra op je stroomverbruik. En dat is in deze tijd met hoge energieprijzen beslist een pre!
Wil je meer weten over onze waterontharder? Neem dan contact met ons op en plan een adviesgesprek. Gewoon bij jou thuis, of bij ons in de showroom.
Goede informatie en uitleg vooraf. De waterontharder doet prima zijn werk en dat is vanaf de eerste dag te merken. De installatie ging vlot en vakkundig.
Ouderwetse superservice! Eigenaar van Van Meerendonk Johannes heeft onze waterontharder eigenhandig elders geplaatst op een meer toegankelijke plaats in onze garage/bijkeuken. Hij nam de tijd, werkt nauwkeurig, is bovendien erg vriendelijk en dat gratis. Bij deze nogmaals bedankt voor de adequate oplossing en top service!
Ruud & Karin vd Ven
We hebben het nu meer dan een jaar, en het zijn zeer vriendelijke mensen en een goede uitleg. Was ook snel gemonteerd en netjes gewerkt. Ook al een nieuwe voorraad ontvangen na een dag bestelden geleverd. Geweldig toch! Geen kalkaanslag meer, echt niet, en veel minder schoonmaak spullen en zeep en shampoo nodig. Wij zijn zeer tevreden!
Zeer goed aan te bevelen product. Keurige afwerking, kundige monteur en we zijn zeer tevreden.
'Wij zijn erg tevreden met onze aangeschafte waterontharder.
Echt een aanrader. Montage, vriendelijkheid, communicatie.. niets op aan te merken. Ga zo door!!'
'Zeer tevreden'
'Wat een wereld apparaat; die had ik 20 jaar eerder moeten aanschaffen. Schoonmaken is een klusje van niks geworden. Contact, levering en plaatsing verliep uitermate soepel en volt. Uitleg en instructie meer dan voldoende.'
'Goede uitleg gehad en snel en vakkundig geplaatst. Top!'
'Alles snel en volgens verwachtingen.
Duidelijke uitleg en de montage verliep ook goed en netjes.'
'Het werkt goed de ontharder. En ze zijn snel en aardig en voor je koopt komen ze langs met een uitgebreide uitleg hoe en waarom zelfs de wasmiddel doe ik nu veel veel langer over'