Onthardingszout

Een waterontharder kent meerdere geheimen die ervoor zorgen dat het kalk uit het water verwijderd wordt. Een hiervan is onthardingszout. Dit zout zorgt voor een goede werking van de waterontharder en een verlengde levensduur. Het is hiervoor wel belangrijk dat het onthardingszout regelmatig vervangen wordt. Hierbij kunnen nog best wat vragen opkomen. Wat is de rol van het onthardingszout in de waterontharder? Hoe vaak moet je dit vervangen? Deze vragen beantwoorden we graag.

Wat is onthardingszout?

Onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, zorgt voor een goede werking van de waterontharder. Het onthardingszout in de waterontharder heeft als functie de kalkdeeltjes uit het harsfilter te verwijderen. Het is zout, zoals keukenzout, maar verschilt wel op één belangrijk kenmerk met keukenzout. Regeneratiezout van een waterontharder is heel puur, wat de levensduur van de waterontharder ten goede komt. Onthardingszout is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals kristallen of tabletten. De vorm van het regeneratiezout heeft geen invloed op de werking ervan.

Wat is de functie van het harsfilter?

Het harsfilter zorgt voor een uitwisseling in het water. Calcium- en magneetdeeltjes worden uit het water verwijderd. Het harsfilter wisselt deze uit voor natriumionen (die geen effect of gevolg hebben voor de kwaliteit van het water). Er zit een limiet aan wat dit harsfilter aankan. Het harsfilter kan verzadigd raken, wat betekent dat het limiet is bereikt van de kalkdeeltjes. Wanneer dit het geval is, zal het onthardingszout de waterontharder regenereren. 

onthardingszout

Regenereren van de waterontharder

Hoe vaak regeneratie nodig is van het onthardingszout van de waterontharder, verschilt per woning en per ontharder. Meestal gebeurt dit één keer per week. Het regenereren van een waterontharder gebeurt automatisch: de waterontharder detecteert zelf wanneer het harsfilter is verzadigd en er dus een regeneratieproces plaats moet vinden. Tijdens dit proces wordt het harsfilter als het ware ‘schoongespoeld’ door het regeneratiezout van de waterontharder. Het duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het regenereren heb je helaas geen ontkalkt water. Wil je zonder onderbreking gebruikmaken van ontkalkt water? Dan bestaan er ook waterontharders met meerdere filters zodat een ene filter gewoon werkzaam blijft terwijl de ander het regeneratieproces begint.

Onthardingszout waterontharder

Net zoals het regeneratiezout in de waterontharder ervoor zorgt dat het harsfilter weer naar behoren werkt, zal het zout zelf vervangen moeten worden zodra het verzadigd is. Het beste kun je onthardingszout iedere 4 tot 6 weken vervangen. Wanneer je het zout niet vervangt, vermindert de werking van de waterontharder. Deze kan dan onvoldoende de kalk uit het water halen, waardoor je toch weer last kunt krijgen van kalkaanslag. Daarom is het belangrijk om ook zelf regelmatig het onthardingszout te vervangen. 

Zout bestellen

Zout bestellen kan eenvoudig via onze webshop. Of kom langs in onze showroom in Stadskanaal of Zwaag om regeneratiezout voor je waterontharder af te halen.

Showroom Stadskanaal
Tinnegieter 33B, 9502 EX Stadskanaal

Showroom Zwaag (Noord-Holland)
Compagnie 43-B, 1689 AG Zwaag (Hoorn)

Reviews

Wij zijn een tevreden klant! Heerlijk zacht water en geen aanslag meer. Snel gemonteerd en vakkundig geadviseerd. Echte aanrader, dit bedrijf!

- Karl Sluiter

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan, bijvoorbeeld met verjaardagen en zelfs in de sportschool. Mijn ouders wilden er eigenlijk ook graag één, maar zij wonen helaas in een appartementencomplex. Ik ben heel blij dat onze woning wel geschikt bleek. Daarnaast vind ik vind het heel fijn het geen elektrisch systeem is. Als de stoppen dan een keer doorslaan is er niks aan de hand. Het spoelen van het toestel, regenereren wordt het ook wel genoemd. gaat trouwens automatisch. Als ik op vakantie ben, hoef ik me nergens zorgen over te maken. Het systeem verbruikt tenslotte geen onnodig water. De ideale oplossing!’

- Edwin

Het echtpaar uit Nieuw Buinen is lovend over de service van Van Meerendonk. ‘De verkoper die hier aan huis is geweest heeft ons veel informatie gegeven en geadviseerd over de waterontharder die we voor ons tweepersoons huishouden nodig hebben. De monteur werkte snel en netjes en we hoeven ook niet in de gaten te houden wanneer het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Dat wordt allemaal netjes door Van Meerendonk bijgehouden. Daar worden we helemaal in ontzorgd. We kunnen het iedereen aanraden. En dat hebben we trouwens ook al bij veel familieleden en kennissen gedaan!’

- Meneer A.