Kalk: dit doet het met je lichaam

In grote delen van Nederland stroomt er hard water uit de kraan. Dat betekent dat het water kalk (calcium en magnesium) bevat. Dit is te zien in de vorm van kalkaanslag, bijvoorbeeld op de kraan en de douchekop. Maar als het zo’n effect heeft op je sanitair, wat gebeurt er dan als je een glas water uit de kraan drinkt? 

Kalk

De definitie

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat kalk precies is. Het bestaat uit calciumcarbonaat en masnesiumzouten. De Nederlandse bodem is op veel plekken van nature rijk aan kalk. Regenwater dat door de bodem sijpelt, neemt dit daarom op. Waterbedrijven ontharden het water wel, maar slechts tot een zeker niveau. De mate waarin kalk zich in het water bevindt, wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Eén graad Duitse hardheid staat voor 17,85 milligram calciumcarbonaat. Gemiddeld is de hardheid van Nederlands kraanwater ongeveer 8dH.

Inname

Kalk in water is niet schadelijk voor mensen. Sterker nog, kalk (calcium) is onmisbaar voor onze botten en tanden. Bovendien dragen calcium en magnesium bij aan een sterk zenuwstelsel. De hoeveelheid calcium en magnesium die we opnemen uit kraanwater is echter verwaarloosbaar. We krijgen onze dagelijkse hoeveelheid voornamelijk binnen via voeding. Denk aan vruchten, zuivel en brood. Als je de dagelijkse hoeveelheid via je drinkwater binnen zou willen krijgen, zou je iedere dag minstens 27 liter water moeten drinken…

Calcium is onmisbaar voor onze botten

Huid en haar

Kalk is dus niet schadelijk voor de binnenkant van je lichaam. Maar de buitenkant – je huid en haar – gedijt er minder goed op. Iedere dag kom je in aanraking met kraanwater, bijvoorbeeld tijdens het douchen. De gevolgen hiervan zijn tweeledig. Aan de ene kant drogen de aanwezige mineralen in hard water je huid en haar uit, omdat de beschermenlaag wordt afgebroken. Dit leidt tot (verergering van bestaande) huidproblemen en je haar wordt er dof van. Daarnaast lossen zeep, shampoo en conditioner minder goed op in hard water. Hierdoor moet je meer van het product gebruiken dan nodig en worden je huid en haar meer belast dan nodig.

Zacht water is daarentegen – niet geheel verrassend – een stuk zachter voor je huid. De beschermlaag van de huid blijft intact. Bovendien lost zeep volledig op in zacht en/of onthard water. Er blijven dus geen overtollige zeepresten over die de gevoelige huid irriteren en je haar beschadigen.

De oplossing

Uiteindelijk ben je kalk in je kraanwater liever kwijt dan rijk. Je kunt thuis een waterontharder gebruiken om de hardheid van je water omlaag te brengen. Zo geniet je elke dag van zacht water. Dat is beter voor je huid én je haar! Ben je benieuwd welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Neem dan contact op met de specialisten van Van Meerendonk. Zij helpen je graag op weg naar zacht water!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie

‘Ik kan iedereen een waterontharder aanbevelen’

Sinds hij een waterontharder heeft, heeft de dochter van Frank minder last van eczeem. Maar het nieuwe apparaat biedt nog meer voordelen. Lees het hier.

Meer informatie

‘We hebben de vooruitgang zeker gemerkt!’

Ivan en zijn partner hadden beiden te kampen met huid- en haarproblemen. Sinds een paar maanden, zeker nog geen halfjaar, heeft hij zijn waterontharder in huis. Van de vooruitgang kan hij ontzettend genieten.

Meer informatie

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie