Kalk: dit doet het met je lichaam

In grote delen van Nederland stroomt er hard water uit de kraan. Dat betekent dat het water kalk (calcium en magnesium) bevat. Dit is te zien in de vorm van kalkaanslag, bijvoorbeeld op de kraan en de douchekop. Maar als het zo’n effect heeft op je sanitair, wat gebeurt er dan als je een glas water uit de kraan drinkt? 

Kalk

De definitie

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat kalk precies is. Het bestaat uit calciumcarbonaat en masnesiumzouten. De Nederlandse bodem is op veel plekken van nature rijk aan kalk. Regenwater dat door de bodem sijpelt, neemt dit daarom op. Waterbedrijven ontharden het water wel, maar slechts tot een zeker niveau. De mate waarin kalk zich in het water bevindt, wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Eén graad Duitse hardheid staat voor 17,85 milligram calciumcarbonaat. Gemiddeld is de hardheid van Nederlands kraanwater ongeveer 8dH.

Inname

Kalk in water is niet schadelijk voor mensen. Sterker nog, kalk (calcium) is onmisbaar voor onze botten en tanden. Bovendien dragen calcium en magnesium bij aan een sterk zenuwstelsel. De hoeveelheid calcium en magnesium die we opnemen uit kraanwater is echter verwaarloosbaar. We krijgen onze dagelijkse hoeveelheid voornamelijk binnen via voeding. Denk aan vruchten, zuivel en brood. Als je de dagelijkse hoeveelheid via je drinkwater binnen zou willen krijgen, zou je iedere dag minstens 27 liter water moeten drinken…

Calcium is onmisbaar voor onze botten

Huid en haar

Kalk is dus niet schadelijk voor de binnenkant van je lichaam. Maar de buitenkant – je huid en haar – gedijt er minder goed op. Iedere dag kom je in aanraking met kraanwater, bijvoorbeeld tijdens het douchen. De gevolgen hiervan zijn tweeledig. Aan de ene kant drogen de aanwezige mineralen in hard water je huid en haar uit, omdat de beschermenlaag wordt afgebroken. Dit leidt tot (verergering van bestaande) huidproblemen en je haar wordt er dof van. Daarnaast lossen zeep, shampoo en conditioner minder goed op in hard water. Hierdoor moet je meer van het product gebruiken dan nodig en worden je huid en haar meer belast dan nodig.

Zacht water is daarentegen – niet geheel verrassend – een stuk zachter voor je huid. De beschermlaag van de huid blijft intact. Bovendien lost zeep volledig op in zacht en/of onthard water. Er blijven dus geen overtollige zeepresten over die de gevoelige huid irriteren en je haar beschadigen.

De oplossing

Uiteindelijk ben je kalk in je kraanwater liever kwijt dan rijk. Je kunt thuis een waterontharder gebruiken om de hardheid van je water omlaag te brengen. Zo geniet je elke dag van zacht water. Dat is beter voor je huid én je haar! Ben je benieuwd welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Neem dan contact op met de specialisten van Van Meerendonk. Zij helpen je graag op weg naar zacht water!

Deel dit bericht op:

Lees ook

’Zacht water verminderde mijn droge huid’

’Zacht water verminderde mijn droge huid’ – Emmy had altijd last van een droge, jeukende huid. Lees hier hoe een waterontharder haar hielp!

Meer informatie

‘Het scheelt enorm met schoonmaken’

Sinds Albert Buitenhuis een halfjaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk liet installeren, is schoonmaken een stuk makkelijker geworden. Lees meer!

Meer informatie

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan’

Edwin en zijn vrouw zochten een niet-elektrische waterontharder voor hun woning. Deze vonden ze bij Van Meerendonk. Lees hier hun verhaal!

Meer informatie

Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Er zit veel verschil in de hardheid van ons water in Nederland. Hoe kan dit? Lees er hier alles over!

Meer informatie

‘Haar eczeem is enorm afgenomen’

Sinds meneer en mevrouw A. een waterontharder hebben laten plaatsen, heeft mevrouw A. veel minder last van haar eczeem.

Meer informatie

‘Die waterontharder is van meerwaarde voor mijn bedrijf’

Heildina schafte voor haar steakhouse een grote installatie waterontharder aan. Een keuze waar ze nog steeds elke dag blij mee is.

Meer informatie

Schoonmaaktips bij gebruik van zacht water

Schoonmaken met zacht water? Lees hier hoe je dat aanpakt!

Meer informatie

Marit: ‘Zo’n quooker biedt een stukje gemak en scheelt veel tijd’

Niet lang nadat Marit en haar vriend verhuisden naar een andere woning lieten ze een quooker in de keuken plaatsen. ‘Het biedt gemak en scheelt veel tijd.’

Meer informatie

Het KIWA-keurmerk uitgelegd!

Het KIWA-keurmerk: wat houdt dat eigenlijk in?

Meer informatie