Kalk: dit doet het met je lichaam

In grote delen van Nederland stroomt er hard water uit de kraan. Dat betekent dat het water kalk (calcium en magnesium) bevat. Dit is te zien in de vorm van kalkaanslag, bijvoorbeeld op de kraan en de douchekop. Maar als het zo’n effect heeft op je sanitair, wat gebeurt er dan als je een glas water uit de kraan drinkt? 

Kalk

De definitie

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat kalk precies is. Het bestaat uit calciumcarbonaat en masnesiumzouten. De Nederlandse bodem is op veel plekken van nature rijk aan kalk. Regenwater dat door de bodem sijpelt, neemt dit daarom op. Waterbedrijven ontharden het water wel, maar slechts tot een zeker niveau. De mate waarin kalk zich in het water bevindt, wordt uitgedrukt in Duitse hardheid (dH). Eén graad Duitse hardheid staat voor 17,85 milligram calciumcarbonaat. Gemiddeld is de hardheid van Nederlands kraanwater ongeveer 8dH.

Inname

Kalk in water is niet schadelijk voor mensen. Sterker nog, kalk (calcium) is onmisbaar voor onze botten en tanden. Bovendien dragen calcium en magnesium bij aan een sterk zenuwstelsel. De hoeveelheid calcium en magnesium die we opnemen uit kraanwater is echter verwaarloosbaar. We krijgen onze dagelijkse hoeveelheid voornamelijk binnen via voeding. Denk aan vruchten, zuivel en brood. Als je de dagelijkse hoeveelheid via je drinkwater binnen zou willen krijgen, zou je iedere dag minstens 27 liter water moeten drinken…

Calcium is onmisbaar voor onze botten

Huid en haar

Kalk is dus niet schadelijk voor de binnenkant van je lichaam. Maar de buitenkant – je huid en haar – gedijt er minder goed op. Iedere dag kom je in aanraking met kraanwater, bijvoorbeeld tijdens het douchen. De gevolgen hiervan zijn tweeledig. Aan de ene kant drogen de aanwezige mineralen in hard water je huid en haar uit, omdat de beschermenlaag wordt afgebroken. Dit leidt tot (verergering van bestaande) huidproblemen en je haar wordt er dof van. Daarnaast lossen zeep, shampoo en conditioner minder goed op in hard water. Hierdoor moet je meer van het product gebruiken dan nodig en worden je huid en haar meer belast dan nodig.

Zacht water is daarentegen – niet geheel verrassend – een stuk zachter voor je huid. De beschermlaag van de huid blijft intact. Bovendien lost zeep volledig op in zacht en/of onthard water. Er blijven dus geen overtollige zeepresten over die de gevoelige huid irriteren en je haar beschadigen.

De oplossing

Uiteindelijk ben je kalk in je kraanwater liever kwijt dan rijk. Je kunt thuis een waterontharder gebruiken om de hardheid van je water omlaag te brengen. Zo geniet je elke dag van zacht water. Dat is beter voor je huid én je haar! Ben je benieuwd welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Neem dan contact op met de specialisten van Van Meerendonk. Zij helpen je graag op weg naar zacht water!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie