Zo onderhoud je je waterontharder

Een waterontharder is een investering in je woning. Lekkerder drinkwater, een zachtere huid… Je wilt natuurlijk graag dat deze goed blijft werken. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat deze optimaal blijft functioneren. Hoe je dat doet, lees je in dit blog!

Onderhoud

Check het zoutniveau

Je waterontharder verbruikt onthardingszout. Dit zout in je waterontharder is verantwoordelijk voor het regeneratieproces dat de hars reinigt. Eens in de paar weken is het belangrijk om het zoutniveau te checken en, indien nodig, bij te vullen. Dit hoeft niet overmatig, maar zorg gewoon dat ‘ie vol genoeg blijft zitten om goed te kunnen blijven werken.

Plan een onderhoudsbeurt

Het is goed om zeker tweejaarlijks je waterontharder te laten controleren. Bij zo’n controlebeurt wordt het apparaat nagekeken van A tot Z. Eventueel kunnen onderdelen dan vervangen worden. Misschien is het nodig om de boel te reinigen. Een regelmatige onderhoudsbeurt heeft verschillende voordelen:

Tips voor thuis

Tussen controles door kun je je waterontharder zelf ook in de gaten houden. Wil je bijvoorbeeld de waterhardheid checken? Je wil natuurlijk graag weten of je waterontharder zijn werk nog goed doet. Dit doe je door water in een potje te doen, een druppel wasmiddel toe te voegen, de pot te sluiten en te schudden. Begint het water snel en goed te schuimen? Dan is je water zacht. Als het water weinig en langzaam schuimt, dan heb je hard water en is er dus waarschijnlijk iets aan de hand met je waterontharder. Verder is het het beste om altijd het aanbevolen zout te gebruiken. Het gebruik van het juiste zout minimaliseert de kans op vuilopbouw en verontreiniging.

‘Het scheelt echt handenvol werk’

Durf te vragen

Heb je vragen over de werking van je waterontharder, wil je hem graag een keer laten controleren of, stapje terug, wil je überhaupt graag een waterontharder laten installeren? Neem gerust contact op! We staan je graag bij in al je hulpvragen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie