Waterontharder aanschaffen? Op deze punten moet je letten!

Uren aan het boenen en schrobben om kalkaanslag tegen te gaan, dat vergt veel tijd en energie. Gelukkig kan een waterontharder dit probleem oplossen. Het apparaat maakt je water ‘zacht’, waardoor er geen kalkaanslag meer ontstaat. Wanneer je eenmaal besloten hebt dat een waterontharder iets voor jou is, is het van belang deze zorgvuldig uit te kiezen. Voor de juiste keuze voor jouw woonsituatie zijn er een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten. Wij vertellen je graag meer.

waterontharder

Verschillende types

Er bestaan meerdere waterontharders waaruit je kunt kiezen. Zo bestaan er onder andere magnetische waterontharders verkocht. Het magnetische veld zou ervoor moeten zorgen dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar verbinden. Helaas is deze methode maar beperkt effectief, enkel in een kleine straal rondom de watermeter. In de rest van het huis, verder verwijderd van die plek, is het water vaak gewoon hard. Een magneet haalt namelijk niet daadwerkelijk kalk uit het water. Een waterontharder die wél effectief is, is de waterontharder op basis van ionenuitwisseling. Daardoor wordt er wél kalk uit het water onttrokken, waardoor in het gehele huis zacht water stroomt.

Kies de juiste grootte

Naast letten op het type dat je aanschaft, is het natuurlijk ook belangrijk dat het apparaat past in je huis of bedrijf. Welke grootte het beste is, hangt onder meer af van je waterverbruik. Verbruik je weinig water, dan is het onnodig om een groot apparaat aan te schaffen dat meer gericht is op de professionele markt. Het is dan beter om een kleiner formaat te kiezen. De waterontharders van Van Meerendonk werken bovendien zonder stroom, waardoor ze gemakkelijk op verschillende locaties geplaatst kunnen worden. 

Regeneratietijd

Wat kan meespelen bij de keuze voor een waterontharder, is de regeneratietijd. Eens in de zoveel tijd moet het apparaat ‘regenereren’. Aan de hand van hars wordt de kalk aan het water onttrokken. Op den duur raakt de hars verzadigd en kan het geen kalk meer opnemen. Door te spoelen met een pekeloplossing kan dit voorkomen worden. Dit heet regeneratie. De regeneratietijd kan van type tot type verschillen. Het is het daarom waard om te kijken welke type jij graag wilt. 

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten.

Let op geluid

Bepaalde soorten waterontharders kunnen wat geluid maken. Vooral elektrische apparaten maken veel geluid. Tijdens het spoelen kan het wel vier keer luider zijn dan een watergestuurde waterontharder. En een elektrische waterontkalker spoelt vaak ‘s nachts. De waterontharders van Van Meerendonk werken niet op elektriciteit en maken daarom minder geluid.

Persoonlijke hulp

Het is begrijpelijk dat je het lastig vindt te bepalen welke waterontharder het meest geschikt is. Daarom helpen we je bij Van Meerendonk graag verder. Dat begint bij het inventariseren van de mogelijkheden, maar ook voor plaatsing en onderhoud kun je bij ons terecht. Van tevoren stellen we ook altijd een offerte op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als alles helder is van beide kanten, gaan wij verder aan de slag. Neem gerust contact op voor vragen of het maken van een afspraak! 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

Meer informatie

Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.

Meer informatie

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie