Is hard water ongezond?

Zacht water is goed voor tal van zaken. Je huid en haar, bijvoorbeeld. Bovendien hoef je minder vaak schoon te maken als er zacht water uit je kraan stroomt én hoef je minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook bespaar je op shampoo, douchegel en wasmiddel. En hoewel smaken verschillen, vinden veel mensen zacht water lekkerder dan hard water. Maar betekent dit alles dat dan dat hard water slecht voor je is? Die vraag beantwoorden we in dit blog!

Ongezond

Mineralen in je water

Laten we vooropstellen dat er niks aan de hand is als je hard water drinkt. Het is niet slecht voor je gezondheid. Hard water bevat weliswaar een hoger gehalte kalk, maar je lichaam kan dit goed verwerken (van binnenuit, tenminste). Kalk bevat calcium dat is zelfs goed voor ons. Calcium zit ook in melk en zorgt voor sterke botten.

Maar dat het niet slecht is betekent dan ook weer niet dat hard water goed is voor je gezondheid. Hard water bevat te weinig calcium om daadwerkelijk gezondheidsvoordelen te hebben. Daarvoor moet je toch echt zuivelproducten consumeren… Hard water is niet rijker aan mineralen dan zacht water, er zit simpelweg gewoon meer kalk in. Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af.

Waarom dan zacht water?

Wat is dan het nut van mijn waterontharder, vraag je je misschien af. Dat is er zeker wel! Hoewel hard of zacht water weinig verschil maakt voor ons interne systeem, zijn er wel een boel externe aspecten waar zacht water zijn invloed op uitoefent. Bijvoorbeeld de apparatuur die je gebruikt. Je kent het vast: je kijkt een keer in de binnenkant van je waterkoker en ziet een laagje witte aanslag op het metaal zitten. Dat is kalk. Niet ongezond, maar het tast alle apparatuur die in aanraking komt met het kalkrijke water wel aan, met als gevolg dat het apparaat sneller stuk gaat. Denk hierbij aan je waterkoker, ja, maar ook je kranen, wasmachine, douchekop…

Hulp bij huidproblemen

Naast de voordelen voor schoonmaken en smaak heeft zacht water ook specifieke voordelen voor de huid. Mensen die kampen met huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en een droge huid kunnen baat hebben bij het gebruik van zacht water. In tegenstelling tot hard water, dat de huidaandoeningen kan in stand houden of verergeren, heeft zacht water een verzachtende en kalmerende werking op de huid. Hard water staat erom bekend de huid uit te drogen en te irriteren, wat kan leiden tot meer symptomen en ongemak. Door over te stappen op zacht water kunnen deze effecten verminderd worden, waardoor de huid gezonder en comfortabeler aanvoelt.

Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af

Ervaar de effecten

Wil jij graag minder product gebruiken, minder vaak schoonmaken, beter smakend water en een zachtere huid en betere haren? Ervaar dan de effecten van een waterontharder van Van Meerendonk Waterontharders. Neem hier contact op voor meer informatie!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie