Is hard water ongezond?

Zacht water is goed voor tal van zaken. Je huid en haar, bijvoorbeeld. Bovendien hoef je minder vaak schoon te maken als er zacht water uit je kraan stroomt én hoef je minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook bespaar je op shampoo, douchegel en wasmiddel. En hoewel smaken verschillen, vinden veel mensen zacht water lekkerder dan hard water. Maar betekent dit alles dat dan dat hard water slecht voor je is? Die vraag beantwoorden we in dit blog!

Ongezond

Mineralen in je water

Laten we vooropstellen dat er niks aan de hand is als je hard water drinkt. Het is niet slecht voor je gezondheid. Hard water bevat weliswaar een hoger gehalte kalk, maar je lichaam kan dit goed verwerken (van binnenuit, tenminste). Kalk bevat calcium dat is zelfs goed voor ons. Calcium zit ook in melk en zorgt voor sterke botten.

Maar dat het niet slecht is betekent dan ook weer niet dat hard water goed is voor je gezondheid. Hard water bevat te weinig calcium om daadwerkelijk gezondheidsvoordelen te hebben. Daarvoor moet je toch echt zuivelproducten consumeren… Hard water is niet rijker aan mineralen dan zacht water, er zit simpelweg gewoon meer kalk in. Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af.

Waarom dan zacht water?

Wat is dan het nut van mijn waterontharder, vraag je je misschien af. Dat is er zeker wel! Hoewel hard of zacht water weinig verschil maakt voor ons interne systeem, zijn er wel een boel externe aspecten waar zacht water zijn invloed op uitoefent. Bijvoorbeeld de apparatuur die je gebruikt. Je kent het vast: je kijkt een keer in de binnenkant van je waterkoker en ziet een laagje witte aanslag op het metaal zitten. Dat is kalk. Niet ongezond, maar het tast alle apparatuur die in aanraking komt met het kalkrijke water wel aan, met als gevolg dat het apparaat sneller stuk gaat. Denk hierbij aan je waterkoker, ja, maar ook je kranen, wasmachine, douchekop…

Hulp bij huidproblemen

Naast de voordelen voor schoonmaken en smaak heeft zacht water ook specifieke voordelen voor de huid. Mensen die kampen met huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en een droge huid kunnen baat hebben bij het gebruik van zacht water. In tegenstelling tot hard water, dat de huidaandoeningen kan in stand houden of verergeren, heeft zacht water een verzachtende en kalmerende werking op de huid. Hard water staat erom bekend de huid uit te drogen en te irriteren, wat kan leiden tot meer symptomen en ongemak. Door over te stappen op zacht water kunnen deze effecten verminderd worden, waardoor de huid gezonder en comfortabeler aanvoelt.

Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af

Ervaar de effecten

Wil jij graag minder product gebruiken, minder vaak schoonmaken, beter smakend water en een zachtere huid en betere haren? Ervaar dan de effecten van een waterontharder van Van Meerendonk Waterontharders. Neem hier contact op voor meer informatie!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie