Is hard water ongezond?

Zacht water is goed voor tal van zaken. Je huid en haar, bijvoorbeeld. Bovendien hoef je minder vaak schoon te maken als er zacht water uit je kraan stroomt én hoef je minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook bespaar je op shampoo, douchegel en wasmiddel. En hoewel smaken verschillen, vinden veel mensen zacht water lekkerder dan hard water. Maar betekent dit alles dat dan dat hard water slecht voor je is? Die vraag beantwoorden we in dit blog!

Ongezond

Mineralen in je water

Laten we vooropstellen dat er niks aan de hand is als je hard water drinkt. Het is niet slecht voor je gezondheid. Hard water bevat weliswaar een hoger gehalte kalk, maar je lichaam kan dit goed verwerken (van binnenuit, tenminste). Kalk bevat calcium dat is zelfs goed voor ons. Calcium zit ook in melk en zorgt voor sterke botten.

Maar dat het niet slecht is betekent dan ook weer niet dat hard water goed is voor je gezondheid. Hard water bevat te weinig calcium om daadwerkelijk gezondheidsvoordelen te hebben. Daarvoor moet je toch echt zuivelproducten consumeren… Hard water is niet rijker aan mineralen dan zacht water, er zit simpelweg gewoon meer kalk in. Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af.

Waarom dan zacht water?

Wat is dan het nut van mijn waterontharder, vraag je je misschien af. Dat is er zeker wel! Hoewel hard of zacht water weinig verschil maakt voor ons interne systeem, zijn er wel een boel externe aspecten waar zacht water zijn invloed op uitoefent. Bijvoorbeeld de apparatuur die je gebruikt. Je kent het vast: je kijkt een keer in de binnenkant van je waterkoker en ziet een laagje witte aanslag op het metaal zitten. Dat is kalk. Niet ongezond, maar het tast alle apparatuur die in aanraking komt met het kalkrijke water wel aan, met als gevolg dat het apparaat sneller stuk gaat. Denk hierbij aan je waterkoker, ja, maar ook je kranen, wasmachine, douchekop…

Hulp bij huidproblemen

Naast de voordelen voor schoonmaken en smaak heeft zacht water ook specifieke voordelen voor de huid. Mensen die kampen met huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en een droge huid kunnen baat hebben bij het gebruik van zacht water. In tegenstelling tot hard water, dat de huidaandoeningen kan in stand houden of verergeren, heeft zacht water een verzachtende en kalmerende werking op de huid. Hard water staat erom bekend de huid uit te drogen en te irriteren, wat kan leiden tot meer symptomen en ongemak. Door over te stappen op zacht water kunnen deze effecten verminderd worden, waardoor de huid gezonder en comfortabeler aanvoelt.

Ontharden haalt kalk uit het water, maar blijft van de andere mineralen in het water af

Ervaar de effecten

Wil jij graag minder product gebruiken, minder vaak schoonmaken, beter smakend water en een zachtere huid en betere haren? Ervaar dan de effecten van een waterontharder van Van Meerendonk Waterontharders. Neem hier contact op voor meer informatie!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie

‘Ik sta echt achter het product dat ze leveren’

Sinds Patrick Meis 15 maanden geleden een waterontharder liet installeren via Van Meerendonk, merkt hij veel voordelen. Lees meer wat hij vindt van het product!

Meer informatie

De kunst van koffie

Als jij écht van je koffie wilt kunnen genieten, is een waterontharder onontbeerlijk. Waarom? Je leest het in dit blog.

Meer informatie

‘De waterontharder verbeterde de gevoelige huid van mijn vrouw’

Sinds Rob en Reina anderhalf jaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk lieten installeren, is Reina’s huid flink opgeknapt. Lees meer!

Meer informatie

De beste waterontharder? Die van Van Meerendonk natuurlijk!

Waarom wij zeggen dat we de beste waterontharder hebben? Dat heeft te maken met het KIWA-keurmerk. Je leest er hier alles over.

Meer informatie

Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Wist je dat je met een waterontharder lagere energiekosten hebt? En dat je apparatuur langer meegaat? Lees er hier meer over.

Meer informatie

6 waterbesparende tips voor jou

Met deze waterbesparende tips kun je op jaarbasis aardig wat geld besparen. Lees hier hoe je dat kunt doen!

Meer informatie

Een waterontharder is van meerwaarde voor je bedrijf

Een waterontharder is van grote meerwaarde op je bedrijf. Het is een investering die zich snel terugverdient en kosten bespaart. Lees er hier meer over.

Meer informatie