Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen? In dit artikel gaan we dieper in op alle mogelijke nadelen van een waterontharder (en of dat eigenlijk wel nadelen zijn).

waterontharder nadelen

#1. Hoge aanschafprijs

Een eerste nadeel van een waterontharder is de vrij hoge aanschafprijs. Een ontharder kost namelijk al gauw zo’n € 1.500 tot € 2.500 euro. Voor veel Nederlanders is dit een flinke investering.

Maar is de prijs eigenlijk wel een nadeel? Zoals gezegd kun je de aanschafprijs eigenlijk zien als een investering. Heb je de waterontharder eenmaal geïnstalleerd, dan zorgt hij er namelijk voor dat je flink wat geld gaat besparen. Dankzij zacht water bespaar je namelijk op je energierekening en ook op was- en schoonmaakmiddelen. Daarnaast gaan je huishoudelijke apparaten langer mee, waardoor je minder snel vervangers hoeft te kopen.

De aanschafprijs hoeft bovendien ook niet per se zo hoog te zijn als hij op het eerste gezicht lijkt. Aangezien onze toestellen stroomloos zijn kun je er namelijk een subsidie voor krijgen. Datzelfde geldt voor als je in het aardbevingsgebied in Groningen woont. Tot slot is het ook mogelijk om een waterontharder te financieren vanuit een bouwdepot. Zoals je ziet is er dus van alles mogelijk om de aanschaf financieel aantrekkelijker te maken.

#2. Periodiek onderhoud nodig

Elke waterontharder heeft periodiek onderhoud nodig. Naast de aanschafprijs betaal je dus ook jaarlijks een bedrag aan onderhoudskosten.

Toch levert deze extra kostenpost je uiteindelijk juist geld op. Periodiek onderhoud is voor je ontharder namelijk essentieel om zo goed mogelijk te blijven werken. En zoals gezegd kun je dankzij een goed werkende waterontharder flink wat geld besparen. Koop je er één via Van Meerendonk en laat je door ons periodiek onderhoud uitvoeren, dan profiteer je nog van een extra voordeel: een verlenging van de garantie op het toestel van 5 naar 10 jaar.

Let op: het is niet verplicht om je waterontharder periodiek te laten onderhouden. Voor een optimale werking én je eigen gezondheid is het echter wel verstandig, zo adviseert bijvoorbeeld ook het Waterbedrijf Groningen.

Is het nou een nadeel of een misverstand?

3. Geluidsoverlast

Een ander nadeel is dat een waterontharder geluid maakt. Dit geluid hoor je niet de hele dag, maar wel tijdens het regenereren (het spoelen van de harstank wanneer deze verzadigd is).

Maar zorgt dit regenereren dan daadwerkelijk voor geluidsoverlast? Dat valt reuze mee. Over het algemeen zijn waterontharders behoorlijk stil, en dat geldt zeker voor die van ons. Bij het regenereren is slechts een licht spoelgeluid te horen. Zet je de ontharder in de meterkast, dan is daar nauwelijks wat van te horen. Het regenereren gebeurt daarnaast slechts eens in de vier tot tien dagen (nooit tijdens de nacht) en duurt dan maar een kwartier. Van geluidsoverlast is dus zeker geen sprake.

4. Zout bijvullen

Om je waterontharder werkend te houden is het noodzakelijk om het zoutreservoir om de zoveel tijd bij te vullen. Het zout zorgt hierbij wederom voor een kleine extra kostenpost en het bijvullen kan lichamelijk zwaar werk zijn.

Ook dit nadeel kunnen we gemakkelijk nuanceren. Uiteraard is het zo dat je jaarlijks wat kwijt bent aan regeneratiezout, maar dit gaat maar om een klein bedrag. Zo vaak hoef je het zoutreservoir namelijk niet bij te vullen (al is dit afhankelijk van je waterverbruik). Daarnaast is het waar dat het bijvullen zwaar werk kan zijn, maar dit is alleen het geval als je hiervoor grote blokken zout hebt aangeschaft. De waterontharders van Van Meerendonk zijn geschikt voor alle typen regeneratiezout, dus ook in de vorm van zouttabletten. Deze kun je gemakkelijk in het zoutreservoir stoppen via het daarvoor bestemde bakje.

5. Neemt ruimte in

Een waterontharder moet je ergens neerzetten, dus hij neemt ruimte in beslag. Woon je wat kleiner, dan kan het een uitdaging zijn om een geschikte plek te vinden voor het toestel.

Bij onze ontharders is van dit nadeel gelukkig geen sprake. Onze modellen zijn compact en kunnen slim worden weggewerkt op plekken waar je ze niet ziet. Zo zijn ze op maat gemaakt om geplaatst te kunnen worden in de meterkast. Bovendien hebben wij toestellen die in twee delen kunnen worden geplaatst, zodat ze ook in woningen passen waar slechts minimale ruimte beschikbaar is.

6. Afvoer nodig

Een laatste nadeel is dat er een afvoer nodig is voor de installatie van een waterontharder. Dit is nodig zodat het spoelwater naar het riool kan worden afgevoerd. Is dit niet op de juiste plek beschikbaar, dan kan dat een probleem zijn. Hetzelfde geldt voor een waterleiding.

Mocht je zelf in deze situatie zitten, dan is er nog geen nood aan de man. Onze installateurs zorgen er namelijk voor dat alles goed wordt aangesloten op een afvoer. Deze kan zelfs maximaal twee meter onder het rioolniveau worden aangesloten.

Kies voor de voordelen van een waterontharder

Zitten er nadelen aan een waterontharder? Op het eerste gezicht misschien wel, maar zoals we hebben gezien is er tegen elk nadeel wel weer een voordeel in te brengen. Bovendien wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen. Want natuurlijk zitten er kosten verbonden aan een ontharder, maar hij levert je zoveel meer op.

Wil jij ook profiteren van al deze voordelen? Kies dan voor één van de waterontharders van Van Meerendonk. Onze modellen behoren tot de besten op de markt. Vraag vrijblijvend een offerte aan en je ontvangt zo spoedig mogelijk een prijsopgave van ons. Heb je liever dat er iemand bij je thuis langskomt die je meeneemt in de mogelijkheden voor jouw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie