Is jouw water hard, en wat betekent dat?

 

Water is een bron van leven. Maar water gebruiken we voor nog veel meer zaken dan voor drinken alleen. Toch staan veel mensen nauwelijks stil bij de kwaliteit van het water dat we gebruiken. Dat is niet zo vreemd: we vinden het geheel vanzelfsprekend dat we kunnen drinken uit de kraan en dat het toilet doorspoelt wanneer we op de knop drukken. Toch schuilt er een stuk meer achter water dan men vaak denkt. Wist je bijvoorbeeld dat water hard en zacht kan zijn? En dat de waterhardheid veel invloed heeft op jouw huishouden?

waterontharder bedrijven

Wat is waterhardheid?

‘Hard water’ klinkt als een poëtische uiting, of een metaforische omschrijving van ijs. Maar wanneer water hard is, betekent dit veel kalk in het water. Kalk bestaat uit de mineralen calcium en magnesium. Je vindt het veel in diepe grondlagen waar vroeger de zee reikte. Nederland heeft vaak grotendeels onder water gestaan, en dus bestaan de bodemlagen uit veel kalk. Aangezien wij het meeste grondwater uit de bodem winnen, is ook het water zeer kalkrijk. Hierdoor wordt water hard.

Hardheid water meten

Hoewel in Nederland veelal het grondwater wordt gebruikt, wil het nog wel verschillen per waterbedrijf welke waterbron gebruikt wordt. De waterhardheid is daarom nagenoeg nergens exact hetzelfde. De hardheid van water wordt uitgedrukt in zogenaamde ‘Duitse graden’.

De waterhardheid is nagenoeg nergens exact hetzelfde

Kalkaanslag verwijderen

Als je je bedenkt dat kalkaanslag op apparatuur, sanitair en meubels al ontstaat bij een hardheid van 2,7 ºD, is de bovenstaande schaal slechts relatief. Veel mensen gebruiken allerlei middelen om deze kalkaanslag maar zo effectief mogelijk te lijf te gaan. Het gebruik van antikalkmiddelen en andere chemische reinigingsmiddelen is natuurlijk nadelig voor het milieu. Wanneer water hard is, lost zeep bovendien minder goed op, waardoor je er meer van nodig hebt om resultaten te bereiken. En aangezien kalk sterk isolerende eigenschappen bevat, werkt het al snel de apparatuur tegen die warmte gebruikt. Denk aan waterkokers, verwarmingen, wasmachines enzovoorts.

Apparatuur én portemonnee ontzien

Voor het behoud van je apparatuur, sanitair en uiteraard ten gunste van je portemonnee, worden waterontharders steeds bekender en vaker gebruikt. Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalk uit het water gefilterd wordt voordat het water het huis, kantoor of gebouw binnenkomt. Bij Van Meerendonk Waterontharders zijn verschillende types beschikbaar, aangepast op het type huishouden of doel. Deze waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Hierbij worden calcium en magnesium onttrokken aan het water middels het gebruik van hars.

Waterontharder laten plaatsen

Deze techniek wordt tussen de waterleiding aangesloten, meteen na je watermeter. Er zijn ook waterontharders op de markt die op een leiding geklikt kunnen worden en zogenaamd werken met magnetische velden. Dit type waterontharder verandert de moleculen uit de kalk, maar kan het stofje niet uit het water verwijderen. Bovendien functioneert het slechts binnen bepaalde afstand van de ontharder. Verderop in het gebouw merk je er daarom niets meer van. Niet al het kalk wordt overigens uit het water gehaald. De reden daarvoor is dat het het simpelweg niet mag van de drinkwaterwet. Deze wet volgt de richtlijnen van de World Health Organization, die bepaalt hoe zacht het water mag zijn. Té zacht water kan namelijk de leidingen aantasten. Is jouw water hard? Zorg er dan voor dat je een waterontharder laat plaatsen. Doe dit liever niet zelf.

Deel dit bericht op:

 

Lees ook

’Zacht water verminderde mijn droge huid’

’Zacht water verminderde mijn droge huid’ – Emmy had altijd last van een droge, jeukende huid. Lees hier hoe een waterontharder haar hielp!

Meer informatie

‘Het scheelt enorm met schoonmaken’

Sinds Albert Buitenhuis een halfjaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk liet installeren, is schoonmaken een stuk makkelijker geworden. Lees meer!

Meer informatie

Kalk: dit doet het met je lichaam

Kalk in je drinkwater zorgt voor aanslag op sanitair. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam? Lees het hier!

Meer informatie

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan’

Edwin en zijn vrouw zochten een niet-elektrische waterontharder voor hun woning. Deze vonden ze bij Van Meerendonk. Lees hier hun verhaal!

Meer informatie

Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Er zit veel verschil in de hardheid van ons water in Nederland. Hoe kan dit? Lees er hier alles over!

Meer informatie

‘Haar eczeem is enorm afgenomen’

Sinds meneer en mevrouw A. een waterontharder hebben laten plaatsen, heeft mevrouw A. veel minder last van haar eczeem.

Meer informatie

‘Die waterontharder is van meerwaarde voor mijn bedrijf’

Heildina schafte voor haar steakhouse een grote installatie waterontharder aan. Een keuze waar ze nog steeds elke dag blij mee is.

Meer informatie

Schoonmaaktips bij gebruik van zacht water

Schoonmaken met zacht water? Lees hier hoe je dat aanpakt!

Meer informatie

Marit: ‘Zo’n quooker biedt een stukje gemak en scheelt veel tijd’

Niet lang nadat Marit en haar vriend verhuisden naar een andere woning lieten ze een quooker in de keuken plaatsen. ‘Het biedt gemak en scheelt veel tijd.’

Meer informatie