Blog


 

Is jouw water hard, en wat betekent dat?

Water is een bron van leven. Maar water gebruiken we voor nog veel meer zaken dan voor drinken alleen. Toch staan veel mensen nauwelijks stil bij de kwaliteit van het water dat we gebruiken. Dat is niet zo vreemd, we vinden het geheel vanzelfsprekend dat we kunnen drinken uit de kraan en dat de wc doorspoelt wanneer we op de knop drukken. Toch schuilt er een stuk meer achter dan gedacht wordt. Wist je bijvoorbeeld dat de waterhardheid veel invloed heeft op jouw huishouden?

water hard

Wat is waterhardheid?

‘Hard water’ klinkt als een poëtische uiting, of een metaforische omschrijving van ijs. De daadwerkelijke betekenis van hard water is echter water dat veel kalk bevat. Kalk bestaat uit de mineralen calcium en magnesium en vind je veel in diepe grondlagen waar vroeger de zee reikte. Nederland heeft vaak grotendeels onder water gestaan, en dus bestaan de bodemlagen uit veel kalk. Aangezien wij het meeste grondwater uit de bodem winnen, is ook het water zeer kalkrijk en dus ‘hard’.

Hardheid meten

Hoewel in Nederland veelal het grondwater wordt gebruikt, wil het nog wel verschillen per waterbedrijf welke waterbron gebruikt wordt. De waterhardheid is daarom nagenoeg nergens exact hetzelfde. De hardheid van water wordt uitgedrukt in zogenaamde ‘Duitse graden’.

De waterhardheid is nagenoeg nergens exact hetzelfde

Kalkaanslag verwijderen

Als je je bedenkt dat kalkaanslag op apparatuur, sanitair en meubels al ontstaat bij een hardheid van 2,7 ºD, is de bovenstaande schaal slechts relatief. Veel mensen gebruiken allerlei middelen om deze kalkaanslag maar zo effectief mogelijk te lijf te gaan. Het gebruik van anti kalk middelen en andere chemische reinigingsmiddelen is natuurlijk nadelig voor het milieu. Het effect van zeep in kalkrijk water is minder goed op te lossen, waardoor je er meer van nodig hebt om resultaten te bereiken. En aangezien kalk sterk isolerende eigenschappen bevat, werkt het al snel de apparatuur tegen die warmte gebruikt. Denk aan waterkokers, verwarmingen, wasmachines enzovoorts.

Apparatuur én portemonnee ontzien

Voor het behoud van je apparatuur, sanitair en uiteraard ten gunste van je portemonnee , worden waterontharders steeds bekender en vaker gebruikt. Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalk uit het water gefilterd wordt voordat het water het huis, kantoor of gebouw binnenkomt. Bij Van Meerendonk Waterontharders zijn verschillende types beschikbaar, aangepast op het type huishouden of doel. Deze waterontharders werken op basis van ionen-uitwisseling. Hierbij worden calcium en magnesium onttrokken aan het water middels het gebruik van hars.

Waterontharder laten plaatsen

Deze techniek wordt tussen de waterleiding aangesloten meteen na uw watermeter. Er zijn ook waterontharders op de markt die op een leiding geklikt kan worden, en zogenaamd werkt met magnetische velden. Dit type waterontharder verandert de moleculen uit de kalk, maar kan het stofje niet uit het water verwijderen. Bovendien functioneert het slechts binnen bepaalde afstand van de ontharder, en verderop in het gebouw merk je er daarom niets meer van. Niet al het kalk wordt overigens uit het water gehaald. De reden daarvoor is dat het het simpelweg niet mag van de drinkwaterwet. Deze wet volgt de richtlijnen van de World Health Organization, die bepaalt hoe zacht het water mag zijn. Té zacht water kan namelijk de leidingen aantasten. Zorg er voor dat je een waterontharder laat plaatsen. Doe dit liever niet zelf.

Deel dit bericht op:

 

Lees ook

‘Mijn huidklacht is verminderd sinds de waterontharder’

Last van eczeem of een huidaandoening? Lees hier wat een waterontharder kan betekenen!

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Monteur aan het woord: hoe installeer je een waterontharder?

Denk je erover om een waterontharder aan te schaffen? Monteur Johannes vertelt hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

‘Met een waterontharder is schoonmaken een fluitje van een cent’

Met een waterontharder bespaart Deborah veel tijd en geld aan het schoonmaken.

Meer informatie

Stel al je vragen over waterontharders in een online consult

Wil je advies over het aanschaffen van een waterontharder?

Meer informatie

Verklein je ecologische voetafdruk met een waterontharder

Wil jij graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Ontdek de voordelen van een waterontharder voor mens en milieu!

Meer informatie

Veelgestelde vragen over waterontharders!

Weet jij wat een waterontharder inhoudt? Van Meerendonk beantwoordt al je vragen!

Meer informatie

Last van eczeem? De waterontharder helpt de huid!

Wist je dat een waterontharder helpt bij eczeem? Lees hier de werking van het apparaat!

Meer informatie

‘Voor een schoonmaakster is de waterontharder ideaal’

‘En dat maakte het schoonmaken een stuk lastiger en het kostte veel tijd.’ Lees hier het verhaal van Pauline!

Meer informatie