Is jouw water hard, en wat betekent dat?

 

Water is een bron van leven. Maar water gebruiken we voor nog veel meer zaken dan voor drinken alleen. Toch staan veel mensen nauwelijks stil bij de kwaliteit van het water dat we gebruiken. Dat is niet zo vreemd: we vinden het geheel vanzelfsprekend dat we kunnen drinken uit de kraan en dat het toilet doorspoelt wanneer we op de knop drukken. Toch schuilt er een stuk meer achter water dan men vaak denkt. Wist je bijvoorbeeld dat water hard en zacht kan zijn? En dat de waterhardheid veel invloed heeft op jouw huishouden?

waterontharder bedrijven

Wat is waterhardheid?

‘Hard water’ klinkt als een poëtische uiting, of een metaforische omschrijving van ijs. Maar wanneer water hard is, betekent dit veel kalk in het water. Kalk bestaat uit de mineralen calcium en magnesium. Je vindt het veel in diepe grondlagen waar vroeger de zee reikte. Nederland heeft vaak grotendeels onder water gestaan, en dus bestaan de bodemlagen uit veel kalk. Aangezien wij het meeste grondwater uit de bodem winnen, is ook het water zeer kalkrijk. Hierdoor wordt water hard.

Hardheid water meten

Hoewel in Nederland veelal het grondwater wordt gebruikt, wil het nog wel verschillen per waterbedrijf welke waterbron gebruikt wordt. De waterhardheid is daarom nagenoeg nergens exact hetzelfde. De hardheid van water wordt uitgedrukt in zogenaamde ‘Duitse graden’.

De waterhardheid is nagenoeg nergens exact hetzelfde

Kalkaanslag verwijderen

Als je je bedenkt dat kalkaanslag op apparatuur, sanitair en meubels al ontstaat bij een hardheid van 2,7 ºD, is de bovenstaande schaal slechts relatief. Veel mensen gebruiken allerlei middelen om deze kalkaanslag maar zo effectief mogelijk te lijf te gaan. Het gebruik van antikalkmiddelen en andere chemische reinigingsmiddelen is natuurlijk nadelig voor het milieu. Wanneer water hard is, lost zeep bovendien minder goed op, waardoor je er meer van nodig hebt om resultaten te bereiken. En aangezien kalk sterk isolerende eigenschappen bevat, werkt het al snel de apparatuur tegen die warmte gebruikt. Denk aan waterkokers, verwarmingen, wasmachines enzovoorts.

Apparatuur én portemonnee ontzien

Voor het behoud van je apparatuur, sanitair en uiteraard ten gunste van je portemonnee, worden waterontharders steeds bekender en vaker gebruikt. Een waterontharder zorgt ervoor dat de kalk uit het water gefilterd wordt voordat het water het huis, kantoor of gebouw binnenkomt. Bij Van Meerendonk Waterontharders zijn verschillende types beschikbaar, aangepast op het type huishouden of doel. Deze waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Hierbij worden calcium en magnesium onttrokken aan het water middels het gebruik van hars.

Waterontharder laten plaatsen

Deze techniek wordt tussen de waterleiding aangesloten, meteen na je watermeter. Er zijn ook waterontharders op de markt die op een leiding geklikt kunnen worden en zogenaamd werken met magnetische velden. Dit type waterontharder verandert de moleculen uit de kalk, maar kan het stofje niet uit het water verwijderen. Bovendien functioneert het slechts binnen bepaalde afstand van de ontharder. Verderop in het gebouw merk je er daarom niets meer van. Niet al het kalk wordt overigens uit het water gehaald. De reden daarvoor is dat het het simpelweg niet mag van de drinkwaterwet. Deze wet volgt de richtlijnen van de World Health Organization, die bepaalt hoe zacht het water mag zijn. Té zacht water kan namelijk de leidingen aantasten. Is jouw water hard? Zorg er dan voor dat je een waterontharder laat plaatsen. Doe dit liever niet zelf.

Deel dit bericht op:

 

Lees ook

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie