Is een waterontharder stil?

Je denkt erover om een waterontharder aan te schaffen. Je hebt erover gehoord en gelezen en het spreekt je wel aan. Maar er is één ding waarover je nog je bedenkingen hebt: hoeveel lawaai maakt een dergelijk apparaat eigenlijk? Maakt het erg veel herrie of is een waterontharder stil?

waterontharder stil

Voordelen

Over de voordelen van een waterontharder was je al snel overtuigd:

  • Het is beter voor je huid en dus ideaal als je eczeemklachten hebt
  • Kalkaanslag is voorgoed verleden tijd
  • Daardoor gaat je apparatuur langer mee
  • En schoonmaken gaat sneller en gemakkelijker
  • Je hebt ook minder wasmiddel nodig
  • Wasverzachter kun je in het vervolg van je boodschappenlijstje schrappen: door het ontharde water blijft je wasgoed heerlijk zacht
  • Je bespaart energiekosten, want door het zachte water kun je op een lagere temperatuur (af)wassen én de afwezigheid van kalk in je leidingen en verwarmingsapparaten zorgt ervoor dat de warmte gemakkelijker verspreid wordt
  • Last but not least: het is ook nog eens beter voor het milieu!

Nog niet overtuigd?

Allemaal prachtige redenen om een waterontharder aan te schaffen, maar je hebt ook gelezen en gehoord dat die dingen enorm veel lawaai maken. Weegt dat op tegen al die voordelen? Of is een waterontharder stil? Daarover kunnen wij je snel geruststellen: onze waterontharders maken nauwelijks geluid.

Spoelgeluid is minimaal

Het ontharden van het water zelf maakt helemaal geen geluid. Daar hoor je niets van. Het enige wat wel een beetje geluid maakt is het regenereren. Dat geeft een spoelgeluid. Maar dat spoelgeluid is minimaal. Dat komt omdat onze waterontharders zo compact zijn. Hoe compacter het apparaat, des te minder kracht er nodig is voor het spoelen. En daardoor is er dus minder geluid.

Ionenwisseling

Onze waterontharders werken door middel van een proces dat ionenwisseling genoemd wordt. Zodra het harde water de ontharder binnenkomt, wordt het gelijkmatig verdeeld over een soort scherm waarin zich harsbolletjes bevinden. De kalkdeeltjes blijven aan die bolletjes kleven waardoor je water onthard wordt.

Regenereren

Je kunt je voorstellen dat die harsbolletjes op een gegeven moment verzadigd zijn. Hoe snel dat gebeurt hangt af van hoe hard het water is, maar over het algemeen hebben we het over zo’n vier tot tien dagen. Op het moment dat de harstank verzadigd is, wordt het gespoeld met een mengsel van water en zout. Je ontharder regelt dit allemaal zelf. Dit proces, dat ongeveer 15 minuten duurt, noemen we ‘regenereren’.

Kwartiertje

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je dat regenereren horen. Het maakt een soort spoelgeluid. Op de vraag op de waterontharder stil is, kunnen we naar eer en geweten antwoorden dat hij slechts eens in de vier tot tien dagen een kwartiertje een heel klein beetje te horen is. Een licht spoelgeluid, dat nog niet eens te vergelijken is met het geluid dat een stromende kraan maakt. Het is veel zachter.

Waterontharder stil

Daarbij bevindt de waterontharder zich doorgaans ook nog in een afgesloten ruimte in je huis, zoals bijvoorbeeld in de meterkast. Dat dempt het kleine beetje geluid dat je apparaat maakt ook nog eens extra. De slaapkamer van één van onze klanten bevindt zich zelfs vlak naast de meterkast waarin de waterontharder zich bevindt, maar hij hoort er nooit iets van.

Wees welkom in onze showroom

Eigenlijk zou je het gewoon eens zelf moeten ervaren. Misschien kunnen we je overtuigen met het filmpje dat je via een linkje op onze website kunt bekijken en beluisteren. Ben je dan nog steeds niet overtuigd dat onze waterontharder stil is? Kom dan eens langs in onze showroom. Wedden dat je dan zelf inziet dat je er weinig geluidshinder van zult ondervinden?