6 waterbesparende tips voor jou

Inflatie, hogere brandstofprijzen, duurdere boodschappen en energiekosten die schrikbarend gestegen zijn. Het dagelijks leven is in korte tijd een stuk prijziger geworden. Waarschijnlijk is je inkomen niet evenredig mee gestegen, dus tips om te besparen zijn altijd welkom. Wij hebben daarom een aantal waterbesparende tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: waterbesparende douchebeurt

Het is een inkoppertje, maar het scheelt echt heel veel. Met één minuut per dag korter douchen bespaar je al snel duizenden liters water per jaar! Als je dan ook nog voor een waterbesparende douchekop kiest, ben je extra goed bezig. Wil je nog een stapje verder gaan, zorg dan dat er wat emmers om je heen staan als je doucht. Met het water dat je daarin opvangt, kun je het toilet die dag een paar keer doorspoelen of de planten water geven.

Tip 2: kraan dicht als je hem niet gebruikt

Draai jij de kraan al open zodra je begint met het poetsen van je tanden? Niet doen! In de twee minuten dat jij poetst, loopt er al gauw zo’n 40 liter schoon drinkwater door het afvalputje. Zonde! Draai de kraan alleen open als je hem echt gebruikt.

Tip 3: doe geen halve (af)wasjes

Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Als je wasmachine maar halfvol zit, gebruikt deze meer water (en energie!). Was bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een eco-programma. Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen. Gebruik ook voor je vaatwasser bij voorkeur het eco-programma. Daarmee bespaar je gemiddeld een kwart hoeveelheid water en 30% energie.

Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen.

Tip 4: eet vaker plantaardig

We willen je absoluut niet proberen over te halen om vegetariër te worden, maar heb je je weleens gerealiseerd hoeveel water er omgaat in de vleesindustrie? Er zit nogal wat verschil tussen het waterverbruik dat nodig is voor een kilo rundvlees en een kilo soja, namelijk respectievelijk 15.500 en 1.045 liter! En voor een krop sla ‘slechts’ 100 liter water. Deze waterbesparende tip voel jij dan misschien niet direct in je portemonnee, maar als je geen of minder vlees eet, draag je indirect wel bij aan het besparen van water én een stukje bewustwording.

Tip 5: vang regenwater op

In een land als Nederland zijn er door het jaar heen genoeg periodes met veel regen. Schaf een regenton aan en gebruik het water wat je opvangt voor je planten en eventueel voor het doorspoelen van je toilet. Daarmee bespaar je al snel een paar liter per spoelbeurt.

Tip 6: schaf een waterontharder aan

Water ontkalken zorgt voor zachter water dat geen kalkrandjes en -strepen meer achterlaat. Je hebt daardoor minder water nodig bij het schoonmaken. Dat is één van de vele voordelen die een waterontharder je biedt. Een ander voordeel is bijvoorbeeld een lagere energierekening. De kalkaanslag in je boiler of radiotoren heeft namelijk een isolerende werking, waardoor je langer en harder moet stoken dan eigenlijk nodig is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken blijkt dat een gemiddeld gezin met een waterontharder hierdoor 15% kan besparen.

Onze specialiteit

Ben je geïnteresseerd in wat voor voordelen een waterontharder je nog meer kan bieden? Wij van Van Meerendonk kunnen je er alles over vertellen. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in waterontharders. Neem gerust eens contact op, zodat we al je vragen kunnen beantwoorden.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie