6 waterbesparende tips voor jou

Inflatie, hogere brandstofprijzen, duurdere boodschappen en energiekosten die schrikbarend gestegen zijn. Het dagelijks leven is in korte tijd een stuk prijziger geworden. Waarschijnlijk is je inkomen niet evenredig mee gestegen, dus tips om te besparen zijn altijd welkom. Wij hebben daarom een aantal waterbesparende tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: waterbesparende douchebeurt

Het is een inkoppertje, maar het scheelt echt heel veel. Met één minuut per dag korter douchen bespaar je al snel duizenden liters water per jaar! Als je dan ook nog voor een waterbesparende douchekop kiest, ben je extra goed bezig. Wil je nog een stapje verder gaan, zorg dan dat er wat emmers om je heen staan als je doucht. Met het water dat je daarin opvangt, kun je het toilet die dag een paar keer doorspoelen of de planten water geven.

Tip 2: kraan dicht als je hem niet gebruikt

Draai jij de kraan al open zodra je begint met het poetsen van je tanden? Niet doen! In de twee minuten dat jij poetst, loopt er al gauw zo’n 40 liter schoon drinkwater door het afvalputje. Zonde! Draai de kraan alleen open als je hem echt gebruikt.

Tip 3: doe geen halve (af)wasjes

Zet je wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Als je wasmachine maar halfvol zit, gebruikt deze meer water (en energie!). Was bij voorkeur op een lage temperatuur en gebruik een eco-programma. Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen. Gebruik ook voor je vaatwasser bij voorkeur het eco-programma. Daarmee bespaar je gemiddeld een kwart hoeveelheid water en 30% energie.

Dat kan tientallen liters water per wasbeurt schelen.

Tip 4: eet vaker plantaardig

We willen je absoluut niet proberen over te halen om vegetariër te worden, maar heb je je weleens gerealiseerd hoeveel water er omgaat in de vleesindustrie? Er zit nogal wat verschil tussen het waterverbruik dat nodig is voor een kilo rundvlees en een kilo soja, namelijk respectievelijk 15.500 en 1.045 liter! En voor een krop sla ‘slechts’ 100 liter water. Deze waterbesparende tip voel jij dan misschien niet direct in je portemonnee, maar als je geen of minder vlees eet, draag je indirect wel bij aan het besparen van water én een stukje bewustwording.

Tip 5: vang regenwater op

In een land als Nederland zijn er door het jaar heen genoeg periodes met veel regen. Schaf een regenton aan en gebruik het water wat je opvangt voor je planten en eventueel voor het doorspoelen van je toilet. Daarmee bespaar je al snel een paar liter per spoelbeurt.

Tip 6: schaf een waterontharder aan

Water ontkalken zorgt voor zachter water dat geen kalkrandjes en -strepen meer achterlaat. Je hebt daardoor minder water nodig bij het schoonmaken. Dat is één van de vele voordelen die een waterontharder je biedt. Een ander voordeel is bijvoorbeeld een lagere energierekening. De kalkaanslag in je boiler of radiotoren heeft namelijk een isolerende werking, waardoor je langer en harder moet stoken dan eigenlijk nodig is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken blijkt dat een gemiddeld gezin met een waterontharder hierdoor 15% kan besparen.

Onze specialiteit

Ben je geïnteresseerd in wat voor voordelen een waterontharder je nog meer kan bieden? Wij van Van Meerendonk kunnen je er alles over vertellen. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in waterontharders. Neem gerust eens contact op, zodat we al je vragen kunnen beantwoorden.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie

‘Ik sta echt achter het product dat ze leveren’

Sinds Patrick Meis 15 maanden geleden een waterontharder liet installeren via Van Meerendonk, merkt hij veel voordelen. Lees meer wat hij vindt van het product!

Meer informatie

Is hard water ongezond?

Zacht water heeft veel voordelen. Maar betekent dat dat hard water ongezond is? Lees er hier alles over!

Meer informatie

De kunst van koffie

Als jij écht van je koffie wilt kunnen genieten, is een waterontharder onontbeerlijk. Waarom? Je leest het in dit blog.

Meer informatie

‘De waterontharder verbeterde de gevoelige huid van mijn vrouw’

Sinds Rob en Reina anderhalf jaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk lieten installeren, is Reina’s huid flink opgeknapt. Lees meer!

Meer informatie

De beste waterontharder? Die van Van Meerendonk natuurlijk!

Waarom wij zeggen dat we de beste waterontharder hebben? Dat heeft te maken met het KIWA-keurmerk. Je leest er hier alles over.

Meer informatie

Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Wist je dat je met een waterontharder lagere energiekosten hebt? En dat je apparatuur langer meegaat? Lees er hier meer over.

Meer informatie

Een waterontharder is van meerwaarde voor je bedrijf

Een waterontharder is van grote meerwaarde op je bedrijf. Het is een investering die zich snel terugverdient en kosten bespaart. Lees er hier meer over.

Meer informatie