De aanschaf van een waterontharder

Waterontharders worden steeds bekender en vaker gebruikt. Dat is ook niet zo gek: het gebruik van een waterontharder heeft veel voordelen. Zacht water voelt prettiger tijdens een douchesessie en je glas water smaakt ineens een stuk lekkerder. Bovendien belast zacht water het milieu minder en komt het je gezondheid op verschillende manieren ten goede. Kortom, genoeg redenen om een waterontharder aan te schaffen. Maar de ene ontharder is de andere niet! In dit blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterontharder.

aanschaf-van-een-waterontharder

Magneet?

Wanneer je je verdiept in de aanschaf van een waterontharder, kom je ongetwijfeld waterontharders op basis van een magneet tegen – eentje zoals je die ook op een memobord ziet. Binnen het magnetische veld krijgt calcium niet de kans om zich te hechten, maar buiten het magnetische veld verdwijnt dit effect. Een voordeel van een magnetische waterontharder is dat deze relatief goedkoop is. Een nadeel is echter dat de effectiviteit tegenvalt. Een magneet haalt helemaal niets uit het water: er zit immers ook geen afvoer aan.

Ontharder op zoutbasis

Een waterontharder die wél bewezen effectief is, is een waterontharder op basis van zout. Onze Hydro@Home waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Kalkrijk water stroomt door een harsfles. Calcium en magnesium – twee bestanddelen van kalk – hechten zich aan de hars in de fles. Wanneer deze verzadigd is, produceert de ontharder pekelwater: een mengsel van water en zout. Dit wordt samen met de kalk naar het riool gespoeld, voordat het hele proces opnieuw begint. Zo heb je altijd kalkvrij water!

Het volume

Dat een waterontharder op basis van zout de beste keuze is bij de aanschaf van een waterontharder, moge duidelijk zijn. Maar ook binnen deze categorie zijn er verschillende opties. Zo moet je rekening houden met de grootte van je huishouden. Voor een huishouden van 1 tot 4 personen volstaan de waterontharders van Hydrosoft 100 Simplex. Heb je een groter huishouden? Dan kun je beter kiezen voor een ontharder met meer volume, zoals de Hydrosoft 200 Duplex. Zo ben je altijd verzekerd van zacht water.

Welke waterontharder past bij jou?

Het formaat

Natuurlijk moet je bij de aanschaf van een waterontharder ook bedenken waar deze geplaatst moet worden. Misschien heb je een ruime kelder waar de ontharder kan staan. Of misschien woon je niet zo groot en kan de ontharder beter in de meterkast of de kruipruimte geplaatst worden. Ook kun je er bij sommige modellen voor kiezen om het zoutreservoir afzonderlijk van de ontharder te plaatsen, zoals bij de compacte Hydrosoft 100BS. Het is maar net wat het beste bij jouw huishouden past!

Het verhaal van Menno

Bij Van Meerendonk denken we graag in mogelijkheden. Menno uit Katwijk aan Zee kan dit beamen. ‘Ik had al meerdere aanbieders van waterontharders over de vloer gehad, die mij allen vertelden dat er niet genoeg ruimte was voor een ontharder. Ik had de hoop daarom bijna opgegeven, maar besloot het toch te proberen bij Van Meerendonk. En dat ging direct goed! Ik ben echt heel tevreden over met het vakwerk dat is geleverd.’

Meer weten?

We hebben je nu een beetje geholpen door de verschillende soorten waterontharders te vergelijken en de factoren te belichten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een waterontharder. Wellicht zit je na het lezen van dit artikel nog steeds met een aantal vragen. Onze specialisten van Van Meerendonk helpen je graag deze te beantwoorden of komen bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

’Zacht water verminderde mijn droge huid’

’Zacht water verminderde mijn droge huid’ – Emmy had altijd last van een droge, jeukende huid. Lees hier hoe een waterontharder haar hielp!

Meer informatie

‘Het scheelt enorm met schoonmaken’

Sinds Albert Buitenhuis een halfjaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk liet installeren, is schoonmaken een stuk makkelijker geworden. Lees meer!

Meer informatie

Kalk: dit doet het met je lichaam

Kalk in je drinkwater zorgt voor aanslag op sanitair. Maar wat doet het eigenlijk met je lichaam? Lees het hier!

Meer informatie

‘Ik beveel de waterontharder regelmatig aan’

Edwin en zijn vrouw zochten een niet-elektrische waterontharder voor hun woning. Deze vonden ze bij Van Meerendonk. Lees hier hun verhaal!

Meer informatie

Alles over het verschil in drinkwater in Nederland

Er zit veel verschil in de hardheid van ons water in Nederland. Hoe kan dit? Lees er hier alles over!

Meer informatie

‘Haar eczeem is enorm afgenomen’

Sinds meneer en mevrouw A. een waterontharder hebben laten plaatsen, heeft mevrouw A. veel minder last van haar eczeem.

Meer informatie

‘Die waterontharder is van meerwaarde voor mijn bedrijf’

Heildina schafte voor haar steakhouse een grote installatie waterontharder aan. Een keuze waar ze nog steeds elke dag blij mee is.

Meer informatie

Schoonmaaktips bij gebruik van zacht water

Schoonmaken met zacht water? Lees hier hoe je dat aanpakt!

Meer informatie

Marit: ‘Zo’n quooker biedt een stukje gemak en scheelt veel tijd’

Niet lang nadat Marit en haar vriend verhuisden naar een andere woning lieten ze een quooker in de keuken plaatsen. ‘Het biedt gemak en scheelt veel tijd.’

Meer informatie