De aanschaf van een waterontharder

Waterontharders worden steeds bekender en vaker gebruikt. Dat is ook niet zo gek: het gebruik van een waterontharder heeft veel voordelen. Zacht water voelt prettiger tijdens een douchesessie en je glas water smaakt ineens een stuk lekkerder. Bovendien belast zacht water het milieu minder en komt het je gezondheid op verschillende manieren ten goede. Kortom, genoeg redenen om een waterontharder aan te schaffen. Maar de ene ontharder is de andere niet! In dit blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een waterontharder.

aanschaf-van-een-waterontharder

Magneet?

Wanneer je je verdiept in de aanschaf van een waterontharder, kom je ongetwijfeld waterontharders op basis van een magneet tegen – eentje zoals je die ook op een memobord ziet. Binnen het magnetische veld krijgt calcium niet de kans om zich te hechten, maar buiten het magnetische veld verdwijnt dit effect. Een voordeel van een magnetische waterontharder is dat deze relatief goedkoop is. Een nadeel is echter dat de effectiviteit tegenvalt. Een magneet haalt helemaal niets uit het water: er zit immers ook geen afvoer aan.

Ontharder op zoutbasis

Een waterontharder die wél bewezen effectief is, is een waterontharder op basis van zout. Onze Hydro@Home waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Kalkrijk water stroomt door een harsfles. Calcium en magnesium – twee bestanddelen van kalk – hechten zich aan de hars in de fles. Wanneer deze verzadigd is, produceert de ontharder pekelwater: een mengsel van water en zout. Dit wordt samen met de kalk naar het riool gespoeld, voordat het hele proces opnieuw begint. Zo heb je altijd kalkvrij water!

Het volume

Dat een waterontharder op basis van zout de beste keuze is bij de aanschaf van een waterontharder, moge duidelijk zijn. Maar ook binnen deze categorie zijn er verschillende opties. Zo moet je rekening houden met de grootte van je huishouden. Voor een huishouden van 1 tot 4 personen volstaan de waterontharders van Hydrosoft 100 Simplex. Heb je een groter huishouden? Dan kun je beter kiezen voor een ontharder met meer volume, zoals de Hydrosoft 200 Duplex. Zo ben je altijd verzekerd van zacht water.

Welke waterontharder past bij jou?

Het formaat

Natuurlijk moet je bij de aanschaf van een waterontharder ook bedenken waar deze geplaatst moet worden. Misschien heb je een ruime kelder waar de ontharder kan staan. Of misschien woon je niet zo groot en kan de ontharder beter in de meterkast of de kruipruimte geplaatst worden. Ook kun je er bij sommige modellen voor kiezen om het zoutreservoir afzonderlijk van de ontharder te plaatsen, zoals bij de compacte Hydrosoft 100BS. Het is maar net wat het beste bij jouw huishouden past!

Het verhaal van Menno

Bij Van Meerendonk denken we graag in mogelijkheden. Menno uit Katwijk aan Zee kan dit beamen. ‘Ik had al meerdere aanbieders van waterontharders over de vloer gehad, die mij allen vertelden dat er niet genoeg ruimte was voor een ontharder. Ik had de hoop daarom bijna opgegeven, maar besloot het toch te proberen bij Van Meerendonk. En dat ging direct goed! Ik ben echt heel tevreden over met het vakwerk dat is geleverd.’

Meer weten?

We hebben je nu een beetje geholpen door de verschillende soorten waterontharders te vergelijken en de factoren te belichten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een waterontharder. Wellicht zit je na het lezen van dit artikel nog steeds met een aantal vragen. Onze specialisten van Van Meerendonk helpen je graag deze te beantwoorden of komen bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie

Kan ik een waterontharder in de meterkast plaatsen?

Een veelgestelde vraag is of je een waterontharder mag plaatsen in de meterkast. Het antwoord is ja, en het is zelfs een uitstekende locatie! In dit artikel lees je waarom.

Meer informatie

Waterontharder in de kruipruimte: een goed idee?

Een waterontharder plaatsen in de kruipruimte, is dat een goed idee? Jazeker! In dit artikel lees je alle voordelen van een plaatsing in de kruipruimte.

Meer informatie

Hoe kun je je water ontkalken?

Heb je in jouw woning last hard water en dus veel kalkaanslag? Dit kan erg vervelend zijn. Maar hoe kun je thuis je water ontkalken? Wat is de meest effectieve manier? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Meer informatie

Wat is hard en zacht water?

Als het gaat om drinkwater wordt er vaak gesproken over hard water en over zacht water. Maar wat is het precies? En wat is het verschil? En hoe maak je hard water zacht?

Meer informatie

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft flink wat voordelen: hij vermindert kalkaanslag, zorgt voor een besparing op je energierekening en is goed voor het milieu. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen?

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie