De kunst van koffie

Wij Nederlanders zijn dol op ons kopje koffie. Met een gemiddelde van 8,4 kg koffiebonen per persoon per jaar staan we in de top 5 van de grootste koffiedrinkers ter wereld. We hebben er zelfs allerlei synoniemen voor bedacht, zoals een bakkie, troost, pleur, leut, slemp en slobber. We kunnen er gewoon niet zonder.

Koffie

Positieve invloed

Eén van de redenen daarvan is de aanwezigheid van cafeïne in het bruine goedje. Wanneer je er gemiddeld zo’n vijf kopjes per dag van drinkt, stimuleert het je zenuwstelsel op een positieve manier en heeft het invloed op wat je denkt, voelt en doet. Je concentratievermogen en alertheid gaan omhoog, en je uithoudingsvermogen verbetert. Maar het is natuurlijk vooral ook lekker. De geur van koffie, de smaak van dat eerste kopje in de ochtend… Dat is echt een momentje voor jezelf. Genieten!

Arabica en Robusta

Bij de smaak van koffie denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de koffieboon die voor jouw bakkie troost gebruikt wordt. Dat zijn voornamelijk de bonen Arabica en Robusta. Arabicabonen hebben een mildere smaak. Ze bevatten dan ook 70% minder cafeïne dan Robustabonen. Deze laatste geven een meer intense en bittere nasmaak. Vaak wordt er, bijvoorbeeld voor een espresso of cappuccino, ook een melange van beide soorten gebruikt. Het is dus een kwestie van smaak wat jij het lekkerst vindt.

Water!

Maar er zijn meer componenten die de smaak van jouw bakkie pleur beïnvloeden. Je koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Wanneer deze niet goed is afgesteld, zullen de smaken niet tot hun recht komen. Zelfs het kopje waaruit je het zwarte goud drinkt, kan de smaak beïnvloeden. En, niet te vergeten, het water dat je gebruikt om de koffie te zetten. Jouw bakkie bestaat namelijk voor 98% uit water!

Er zijn meer componenten die de smaak van jouw bakkie pleur beïnvloeden

Kalkaanslag

De kwaliteit van het water dat bij jou uit de kraan komt, heeft namelijk veel invloed op de smaak van je koffie. En dat heeft vooral te maken met de hardheid van je water. Die hardheid kan per regio nogal verschillen, maar over het algemeen bevat ons drinkwater nogal wat kalk. Die kalk kan zich afzetten in je koffiezetapparaat, waardoor deze minder goed gaat werken. Maar kalk onttrekt ook smaak aan je bakkie slobber. Het kan zorgen voor een vlakke, ‘modderige’ of bittere smaak. Je ziet soms zelfs strepen op je koffie en de cremalaag is niet zo mooi en stevig als je gewend was.

Waterontharder en koffie

Koop jij de beste bonen en heb je de duurste koffiezetmachine, maar smaakt jouw koffie nog steeds niet zo lekker als bij dat koffietentje om de hoek? Dan is de kans groot dat de oorzaak daarvan bij de hardheid van het leidingwater ligt. Overweeg dan eens een waterontharder. Qua smaak zal dat een wereld van verschil maken.

Niet geheel onbelangrijk, ook je andere apparatuur waar water doorheen stroomt, zal er profijt van hebben. Het zal ten eerste langer meegaan, maar je zult ook merken dat je was veel zachter is, er geen kalkaanslag meer achterblijft op de glazen die je uit je vaatwasser haalt en dat het schoonmaken van de douche veel gemakkelijker en sneller gaat nu je niet meer op die kalkaanslag hoeft te boenen.

Bakkie doen?

Een waterontharder kent vele voordelen. En die voordelen zul je na aanschaf iedere ochtend weer merken als jij dat eerste kopje koffie zet. Het aroma. De smaak. Het ultieme genieten van dat perfect gezette bakkie. Kom gerust eens naar onze showroom voor meer informatie. Want ook daar staat zo’n heerlijk bakkie troost voor je klaar.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Zo onderhoud je je waterontharder

Door je waterontharder op de juiste manier te onderhouden heb je er zo lang mogelijk plezier van. Maar hoe verzorg je het onderhoud van je waterontharder eigenlijk?

Meer informatie

Op vakantie? Hier moet je aan denken!

Ga je binnenkort op vakantie? Kijk nog wel om naar je waterontharder! Lees hier waar je aan moet denken.

Meer informatie

‘Ik sta echt achter het product dat ze leveren’

Sinds Patrick Meis 15 maanden geleden een waterontharder liet installeren via Van Meerendonk, merkt hij veel voordelen. Lees meer wat hij vindt van het product!

Meer informatie

Is hard water ongezond?

Zacht water heeft veel voordelen. Maar betekent dat dat hard water ongezond is? Lees er hier alles over!

Meer informatie

‘De waterontharder verbeterde de gevoelige huid van mijn vrouw’

Sinds Rob en Reina anderhalf jaar geleden een waterontharder van Van Meerendonk lieten installeren, is Reina’s huid flink opgeknapt. Lees meer!

Meer informatie

De beste waterontharder? Die van Van Meerendonk natuurlijk!

Waarom wij zeggen dat we de beste waterontharder hebben? Dat heeft te maken met het KIWA-keurmerk. Je leest er hier alles over.

Meer informatie

Waterontharder en huishoudapparatuur: een gouden combinatie

Wist je dat je met een waterontharder lagere energiekosten hebt? En dat je apparatuur langer meegaat? Lees er hier meer over.

Meer informatie

6 waterbesparende tips voor jou

Met deze waterbesparende tips kun je op jaarbasis aardig wat geld besparen. Lees hier hoe je dat kunt doen!

Meer informatie

Een waterontharder is van meerwaarde voor je bedrijf

Een waterontharder is van grote meerwaarde op je bedrijf. Het is een investering die zich snel terugverdient en kosten bespaart. Lees er hier meer over.

Meer informatie