De kunst van koffie

Wij Nederlanders zijn dol op ons kopje koffie. Met een gemiddelde van 8,4 kg koffiebonen per persoon per jaar staan we in de top 5 van de grootste koffiedrinkers ter wereld. We hebben er zelfs allerlei synoniemen voor bedacht, zoals een bakkie, troost, pleur, leut, slemp en slobber. We kunnen er gewoon niet zonder.

Koffie

Positieve invloed

Eén van de redenen daarvan is de aanwezigheid van cafeïne in het bruine goedje. Wanneer je er gemiddeld zo’n vijf kopjes per dag van drinkt, stimuleert het je zenuwstelsel op een positieve manier en heeft het invloed op wat je denkt, voelt en doet. Je concentratievermogen en alertheid gaan omhoog, en je uithoudingsvermogen verbetert. Maar het is natuurlijk vooral ook lekker. De geur van koffie, de smaak van dat eerste kopje in de ochtend… Dat is echt een momentje voor jezelf. Genieten!

Arabica en Robusta

Bij de smaak van koffie denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de koffieboon die voor jouw bakkie troost gebruikt wordt. Dat zijn voornamelijk de bonen Arabica en Robusta. Arabicabonen hebben een mildere smaak. Ze bevatten dan ook 70% minder cafeïne dan Robustabonen. Deze laatste geven een meer intense en bittere nasmaak. Vaak wordt er, bijvoorbeeld voor een espresso of cappuccino, ook een melange van beide soorten gebruikt. Het is dus een kwestie van smaak wat jij het lekkerst vindt.

Water!

Maar er zijn meer componenten die de smaak van jouw bakkie pleur beïnvloeden. Je koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Wanneer deze niet goed is afgesteld, zullen de smaken niet tot hun recht komen. Zelfs het kopje waaruit je het zwarte goud drinkt, kan de smaak beïnvloeden. En, niet te vergeten, het water dat je gebruikt om de koffie te zetten. Jouw bakkie bestaat namelijk voor 98% uit water!

Er zijn meer componenten die de smaak van jouw bakkie pleur beïnvloeden

Kalkaanslag

De kwaliteit van het water dat bij jou uit de kraan komt, heeft namelijk veel invloed op de smaak van je koffie. En dat heeft vooral te maken met de hardheid van je water. Die hardheid kan per regio nogal verschillen, maar over het algemeen bevat ons drinkwater nogal wat kalk. Die kalk kan zich afzetten in je koffiezetapparaat, waardoor deze minder goed gaat werken. Maar kalk onttrekt ook smaak aan je bakkie slobber. Het kan zorgen voor een vlakke, ‘modderige’ of bittere smaak. Je ziet soms zelfs strepen op je koffie en de cremalaag is niet zo mooi en stevig als je gewend was.

Waterontharder en koffie

Koop jij de beste bonen en heb je de duurste koffiezetmachine, maar smaakt jouw koffie nog steeds niet zo lekker als bij dat koffietentje om de hoek? Dan is de kans groot dat de oorzaak daarvan bij de hardheid van het leidingwater ligt. Overweeg dan eens een waterontharder. Qua smaak zal dat een wereld van verschil maken.

Niet geheel onbelangrijk, ook je andere apparatuur waar water doorheen stroomt, zal er profijt van hebben. Het zal ten eerste langer meegaan, maar je zult ook merken dat je was veel zachter is, er geen kalkaanslag meer achterblijft op de glazen die je uit je vaatwasser haalt en dat het schoonmaken van de douche veel gemakkelijker en sneller gaat nu je niet meer op die kalkaanslag hoeft te boenen.

Bakkie doen?

Een waterontharder kent vele voordelen. En die voordelen zul je na aanschaf iedere ochtend weer merken als jij dat eerste kopje koffie zet. Het aroma. De smaak. Het ultieme genieten van dat perfect gezette bakkie. Kom gerust eens naar onze showroom voor meer informatie. Want ook daar staat zo’n heerlijk bakkie troost voor je klaar.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wil je weten waarom een waterontharder thuis nuttig kan zijn? In dit artikel zetten wij alle voordelen op een rijtje.

Meer informatie

Van Meerendonk waterontharders werken altijd, ook bij hoogwater

Wil je een waterontharder kopen die altijd werk? Dan ben je bij Van Meerendonk aan het juiste adres!

Meer informatie

‘Met een waterontharder in mijn appartementje geniet ik van zacht water’

Toen Levi (27) naar een gebied met hard water verhuisde, had zijn huid hier flink onder te lijden. Tot hij een waterontharder liet installeren. ‘Volgens mij heb ik Van Meerendonk direct gebeld toen de laatste verhuisdoos de drempel over was.’ Lees het hier!

Meer informatie

Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

In steeds meer woningen zie je ze (niet) hangen: een waterontharder. Toch zijn er nog veel misverstanden als het gaat om het apparaat. We ontkrachten ze in dit blog!

Meer informatie

Een waterontharder magneet, werkt dat of is het onzin?

Magnetische waterontharders zijn populair én goedkoop. Maar werken ze eigenlijk wel? Nee! In dit artikel lees je waarom niet.

Meer informatie

Wat is de beste waterontharder in 2024?

Wil je in 2024 een waterontharder kopen? Je leest hier wat de beste keus is voor jouw situatie.

Meer informatie

Wat kost een waterontharder?

Een waterontharder is een uitstekende investering voor je woning. Maar wat kost het eigenlijk precies?

Meer informatie

Het belang van water drinken

Water drinken is belangrijk voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk?

Meer informatie