Een hoge prijs voor je waterontharder? De misverstanden uitgelicht!

Je ziet ze in steeds meer huizen hangen, of eigenlijk, je ziet ze niet hangen! Door het makkelijke formaat en de werking kan de waterontharder vrijwel overal in huis geplaatst worden. Steeds meer mensen genieten van de voordelen van zacht water. Super! Ondanks de populariteit zijn er enkele misverstanden op het gebied van waterontharders.

misverstanden

‘Een waterontharder filtert belangrijke bouwstoffen uit het water’

Nee, dit is dus niet waar. Mineralen zijn weliswaar belangrijk voor een mens, maar de hoeveelheid die we opnemen via het drinkwater is, hard of zacht water, hoe dan ook te verwaarlozen. Soms heerst er het idee dat de waterontharder schadelijk is voor de gezondheid of ons lichaam tekort doet. Veelal de meeste benodigde mineralen, zoals calcium en magnesium, krijgen we uit onze voeding. Zacht water is dus absoluut niet slecht voor de gezondheid.

‘Zacht water is onveilig om te drinken’

Zacht water is net zo veilig om te drinken als hard water. Deze uitspraak valt dus onder de misverstanden. Het enige beduidende verschil tussen de twee is dus de hoeveelheid aanwezige mineralen. Waterontharders zijn ontworpen om de hardheid van water aan te passen door het gehalte aan calcium en magnesium te verminderen, maar ze verwijderen geen andere essentiële mineralen die het water onveilig zouden maken. Wel zul je een verschil in de smaak proeven. Veel gebruikers van een waterontharder geven aan dat het water ‘zachter’ proeft en lekkerder smaakt, wat bevorderlijk kan werken voor je waterinname.

‘Waterontharders zijn erg duur’

Het is een investering om een waterontharder te laten installeren, dat is waar, maar op lange termijn kan de waterontharder zeker kostenbesparend zijn. Het verminderen van kalkaanslag in je apparatuur en leidingen kan de energie-efficiëntie van de systemen verbeteren, met als gevolg lagere energierekeningen. Verder is een waterontharder in onderhoud heel simpel in gebruik. Je checkt eens in de zoveel tijd of het zoutlevel nog op peil is, maakt ongeveer om het jaar een controle afspraak en voilà!

Zacht water is dus absoluut niet slecht voor de gezondheid

‘Een waterontharder is overbodig in een gebied met zacht water’

Zelfs in gebieden waar het water van nature zacht is kan een waterontharder nuttig zijn. De waterontharder zorgt ervoor dat huishoudelijke apparatuur die water gebruikt langer meegaat. Bovendien helpt het bij het douchen met het wegspoelen van zeepresten en reinigingsmiddelen tijdens het schoonmaken.  

Laat je informeren (over misverstanden)

Als je vragen of zorgen hebt rondom waterontharders, dan is het verstandig om je te laten informeren. Zoals je in dit blog hebt gelezen, zijn veel misverstanden rondom waterontharders gemakkelijk te ontkrachten. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat is het gemiddeld waterverbruik in Nederland?

In jouw huishouden wordt iedere dag waarschijnlijk flink wat water verbruikt. Maar heb je er ooit bij nagedacht hoeveel water je gemiddeld per jaar verbruikt? In dit artikel lees je hier meer over, plus handige tips om op je waterverbruik te besparen.

Meer informatie

Wasmachine ontkalken – zo doe je dat!

Kalkaanslag in je wasmachine zorgt ervoor dat hij minder efficiënt werkt, meer energie verbruikt en minder lang meegaat. Daarom is het verstandig om hem om de zoveel tijd te ontkalken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Meer informatie

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag: het komt telkens weer terug, hoe vaak je het ook verwijdert. Gelukkig is er een manier om dit probleem voorgoed op te lossen: een waterontharder. Hoe dat precies werkt lees je in deze blog.

Meer informatie

Waterkoker ontkalken? Dat doe je zo!

Zit jouw waterkoker vol met kalkaanslag? Om ervoor te zorgen dat dit apparaat goed blijft werken, moet je hem regelmatig ontkalken. In dit artikel lees je de beste tips om je waterkoker te ontkalken, plus een bonustip hoe je de kalkaanslag structureel voorkomt!

Meer informatie

Zo verwijder en voorkom je bruine aanslag in je wc-pot

Heb jij in jouw wc-pot last van bruine aanslag en wil je die graag verwijderen? In dit artikel lees je hoe je dit doet én hoe je met behulp van een waterontharder bruine of zwarte aanslag voorkomt.

Meer informatie

Een waterontharder schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder optimaal blijft werken, is het essentieel om deze af en toe eens schoon te maken. Lees hier waarom het belangrijk is dat je waterontharder schoon blijft, hoe dit wordt gedaan en wat de voordelen zijn van regelmatig onderhoud. 

Meer informatie

Onderhoud waterontharder: het nut en de voordelen

Je hebt een waterontharder aangeschaft en je leven een stuk comfortabeler gemaakt. Hoef je er nu helemaal niet meer naar om te kijken? Toch wel! Zoals elk apparaat heeft ook een waterontharder periodiek onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren.

Meer informatie

Hoe sluit je een waterontharder aan?

Voor je kunt genieten van de voordelen van een waterontharder moet je hem eerst aansluiten. Hier lees je hoe de installatie in zijn werk gaat.

Meer informatie

Waar plaats je het beste een waterontharder?

Wat is nou de beste plek om een waterontharder te plaatsen? In dit artikel lees je op welke plekken in huis je een ontharder kunt plaatsen en wat in jouw situatie de beste keus is.

Meer informatie